40 dagen plantaardig, een update #3

40 dagen plantaardig, een update #3

Intussen eet ik drie weken plantaardig of veganistisch, hoe je het ook wil noemen. Hoe het me vorige week verging, kun je hier lezen. Ik besloot deze vastenperiode alle dierlijke producten uit mijn eetpatroon te schrappen omdat ik wil weten hoe ik me zou voelen zonder boter, kaas en eieren. En ook hoe je dat aanpakt als je quasi alles wat je in restaurants en gangbare winkels, niet eet.

•De ontdekking van de week
De ontdekkingen blijven zich maar opstapelen, eigenlijk. Toch verwijs ik weer graag naar een receptje van collega Leentje Speybroeck van Kookeetleef. Zij slaagt er als geen ander in om receptjes te schrijven die je wil uitproberen. Wellicht omdat ze de heerlijke recepten ook altijd vergezelt van geweldige foto’s. Deze week probeerde ik een plantaardige hamburger uit, waarin het spek vervangen wordt door gebakken boerenkool. Het is véél lekkerder dan het klinkt.

•Hoe ik me voel
Het blijft verbazingwekkend hoe vlot het gaat om plantaardig te eten als je maar goed plant en voldoende basisingrediënten in huis haalt om lekkers mee te koken. Een paar goede kookboeken helpen ook, natuurlijk.

•Wanneer ik het moeilijk kreeg
Tijdens mijn wekelijkse boodschappenronde in de biowinkel. Er stond daar kaas om te proeven. Puur uit automatisme had ik al bijna een prikkertje vast, tot ik me bedacht. Gelukkige stond er ook een heerlijk veganistisch broodsmeersel langs om te proeven.

•Resultaat op de weegschaal
Heerlijk neveneffect van dit experiment: de weegschaal blijft minder en minder aangeven. Niet meer zo snel als in het begin, maar wel gestaag: -0,4 deze week.

Conclusie?

40 dagen plantaardig eten is een experiment dat ik iedereen kan aanraden. Je leert nieuwe dingen kennen, je lichaam beter aanvoelen, alternatieven zoeken, plannen, bewuster met eten omgaan …

Volgens de teller van Dagen Zonder Vlees heb ik intussen al:

  • 385 m2 bespaard op mijn ecologische voetafdruk
  • dat zou overeenkomen met 450 baden en 473 km autorijden.
Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “40 dagen plantaardig, een update #3”

  • Wauw, jij doet het wel beter dan mij, door de uitdaging 40 dagen aan te gaan! Ik doe telkens een week de extra uitdagingen en ben nu bezig aan de vegan week. En ik moet toegeven dat ik het soms al moeilijk heb!

    • Dankjewel voor het compliment, Sofie! De uitdaging om de hele vasten plantaardig te eten is wel een idee dat gegroeid is door de jaren. Vorig jaar was ik er nog helemaal niet klaar voor en kende ik niet genoeg alternatieven om het meer dan zes weken vol te houden. Dus gun jezelf gerust de tijd; volgend jaar of het jaar erna (of daarna) kun jij dat ook wel eens! Welke vond je tot nu toe de moeilijke extra uitdaging?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.