Review: duurzame Aunts & Uncles-schoudertas van Duifhuizen

Review: duurzame Aunts & Uncles-schoudertas van Duifhuizen

Twee levenswijsheden heb ik van mijn grootmoeder onthouden: tassen en schoenen bepalen je stijl en op schoenen en beha’s bespaar je beter niet. Deze review gaat niet over schoenen of beha’s, maar wel over tassen.

Ik was klein toen ze overleed, dus ik herinner me mijn oma vooral van foto’s. En hoe ze op die foto’s altijd een passende handtas bij zich had. Ze had dus gelijk met haar levenswijsheid: handtassen bepalen je stijl. Als opgroeiende puber kocht ik overal waar ik was een nieuwe handtas. Sinds ik ecologischer in het leven sta, denk ik meer na over aankopen volgens de piraminder van het Netwerk Bewust Verbruiken.  Een nieuwe tas moet dus degelijk en duurzaam zijn en liefst ook in een kleurtje dat bij veel outfits past.

Het treft dus dat ik van Duifhuizen tassen en koffers een schoudertas van Aunts & Uncles mocht uitzoeken om te reviewen. Aunts & Uncles is een Duits merk dat duurzaamheid voorop zet in haar productieproces. Dat gaat niet alleen over plantaardige producten bij het looien van het leer, maar ook een bewuste keuze om met kleine en middelgrote bedrijfjes in India en Italië samen te werken. Zo kunnen ze niet alleen duurzame producten maken, maar ook inzetten op een duurzame relatie met hun werknemers.

Ik koos deze tas omdat mijn laptop er net in past. Maar toen ik alles wat ik op een gewone werkdag (met uitzondering van mijn lunch) mee de trein op sleur bij elkaar legde, bleek dat er ook nog net in te passen. De tas is handgemaakt en er is duidelijk nagedacht over wat waar komt te zitten. Een klein extra tasje vooraan is bijvoorbeeld ideaal om een oplader, extra batterij en muntjes te stoppen. In de twee andere binnentassen kan ik handig mijn vrouwelijke spulletjes en de verbindingskabeltjes tussen mijn laptop en beamers kwijt. En in het midden is dan handig veel plaats voor de laptop, een boek, mijn portemonnee en een koffiebeker. Ik ben niet zo’n trolleygebruiker, maar via een elastiek in de achtertas is er ook aan gedacht dat je de tas handig op een trolley kan bevestigen.

De tas is gemaakt van leer, dus voor vegans is ze geen optie. Ik koos toch voor deze tas omdat ze erg stevig is en dus een leven lang mee moet kunnen. De kleur past bij mijn midden-dertigerslook, maar mijn moeder van bijna zestig is er ook weg van.

Al googelend op zoek naar informatie over duurzame leerbewerking vond ik weinig informatie over keurmerken of -labels over (leren) tassen. Misschien dringt zich hier wel een gelijkaardige behandeling als het GOTS-label voor stoffen en kleding op? Om dan toch iets meer te weten over leerlooien, vroeg ik raad aan de Clean-Tech-ambassadeurs. Zij wisten me te vertellen dat plantaardige producten om leer te looien, zoals bij Aunts & Uncles gebeurt, niet altijd garant staat voor een milieuvriendelijk proces. Bij het looien van leer gaat er immers veel water verloren. Duurzame bedrijven zetten tegenwoordig vooral in op het recycleren van dit water. Helaas is er over deze processen erg weinig informatie te vinden, ook over het bedrijf dat mijn tas fabriceerde.

Conclusie? Als je een nieuwe tas nodig hebt, is het zeker een goede keuze om voor een duurzaam en / of fair trade-merk te gaan. Dat webshops als Duifhuizen tassen en koffers hiervoor een speciale categorie maken op hun website, kan ik alleen maar toejuichen.

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Review: duurzame Aunts & Uncles-schoudertas van Duifhuizen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.