Recept: geroosterde noten

Recept: geroosterde noten

En handjevol noten is lekker en goed tegen de honger. Ik zeul altijd wel een potje of een zakje noten mee als ik onderweg ben. Maar sinds ik van Leentje haar potje noten mocht proeven, bak ik graag een portie mee als ik op zondag de maaltijden voor de week plan. Want geroosterde noten zijn zoveel meer dan een handjevol noten! In dit bericht geeft Leentje al haar tips en mogelijke combinaties van kruiden mee. Ik maakte intussen mijn eigen variant, die iedereen zo lekker vindt, dat ik het recept hier wel eens moet delen. 

 

Foodprepping

Voor vijf potten voldoende voor onderweg, voor een flinke portie voor een vergadering of voor een week tussendoortjes maak ik een grote bakplaat ineens. Omdat ik er goed wat honing bij meng, kleven de noten aan elkaar na het bakken. Daarom roer ik ze tijdens het afkoelen nog een paar keer om. Maar dan nog kleven ze, ook een beetje aan je vingers. Gelukkig zijn de noten zo lekker, dat je dat er graag bij neemt. 

 

Ik werk in dit recept met honing. Eet je veganistisch en wil je de honing vervangen, dan zou ik met agave- of ahornsiroop werken, omdat die dezelfde structuur en zoetgehalte hebben als honing.

 

Nodig:

– 500 gr notenmix, of zelf samengesteld met wat je graag hebt of goed verdraagt;

– optioneel: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad;

– 4 eetlepels honing;

– 2 eetlepels balsamicoazijn;

– 2 eetlepels olijfolie

;- 3 koffielepels grof zeezout;

– 1/2 koffielepel nootmuskaat;

– 1/2 koffielepel chilipoeder”

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en kieper alle noten en zaden op het bakpapier.

Strooi er het zout en de kruiden over en hussel even goed om.

Voeg dan ook balsamicoazijn, de olijfolie en de honing toe en roer nog een paar keer goed om, zodat alle noten iets van kruiden en of vocht krijgen. Merk je dat het niet vochtig genoeg is, voeg dan nog wat olijfolie toe.

Bak twee keer tien minuten op 180°C in de oven op heteluchtstand. Roer twee keer goed om om te voorkomen dat je een harde blok noten krijgt.

Zodra de noten uit de oven komen, roer je best ook nog een aantal keer goed om tijdens het afkoelen, zodat ze niet te fel aan elkaar kleven.

Bewaar in afgesloten glazen potten op kamertemperatuur als je ze niet meteen opeet.

 

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.