Recept: pastinaakcake

Recept: pastinaakcake

Ik heb lang vastgehouden aan het recept van een klassieke quatre quarts om cake te bakken. Dat geeft immers houvast: van alle hoofdingrediënten doe je er precies even veel in en succes is gegarandeerd. Toen ik minder suiker en zuivel begon te eten, zocht ik naar manieren om het suikergehalte in een cake naar beneden te halen. Experimenten met honing, bananen en ander zoet fruit draaien telkens op een fiasco uit omdat ik wilde vasthouden aan het principe van die vier delen. Pas toen ik bananenbrood leerde bakken, had ik het principe beet en besefte ik dat ik oude recepten best volledig overboord zou gooien als ik nieuwe gerechten wilde maken.

 

Bakken met alternatief zoet

Weg dus oud quatre quart-recept, welkom nieuwe recepten. En zo leerde ik cake bakken met bananen, appelmoes, maar ook groenten als pompoen, wortelen en … pastinaak! Pastinaak geeft immers een zoete smaak aan de cake en de vezels zorgen voor een lekkere structuur. Mijn jongste zoon Victor is een erg moeilijke eter. En met een avontuurlijke mama (in de keuken dan toch) heeft hij het vaak zwaar te verduren, want het is voor mij een constante zoektocht om groenten te verstoppen in gerechten, zodat hij wel zijn dagelijkse portie vitaminen binnenkrijgt. Victor is dus mijn ultieme tester: als hij de groente niet proeft, zit ze goed verstopt. En dit recept heeft de test doorstaan: hij vindt het lekker!

Deze cake bevat nog eieren. Mijn notencake maakte ik volledig plantaardig.

Met deze ingrediënten maak je een langwerpige cake uit een standaard bakblik van ongeveer 25 cm lang. Varieer gerust eens met de groenten: het kan perfect ook met wortels of wortelpeterselie.

 • 150 gr niet-geraffineerde rietsuiker
 • 150 gr olijfolie
 • 4 eieren
 • 200 gr pastinaak (schoongemaakt gewicht)
 • 150 gr speltbloem
 • 3 tl speculaaskruiden
 • de schil van 1 biologische sinaasappel
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1 tl baking soda

Zo maak je het

 1. Verwarm je oven voor op 180°C.
 2. Meng eerst alle droge ingrediënten en voeg er daarna de eieren en de olijfolie aan toe.
 3. Laat je mixer even goed doorkloppen tot je een luchtig deeg krijgt.
 4. Bak de cake in 40 minuten. Check even met een prikker dat er geen deeg meer aan kleeft. Dan is je cake goed.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.