Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Recept: vegan pruimencake

Recept: vegan pruimencake

Onze pruimenboom staat er maar zielig bij dit jaar. De bloesem was vroeg, de nachtvorst was laat. En anders dan onze appel- en perenboom is ons jong pruimenboompje nog niet gewoon aan die koude temperaturen eind april. De ene eenzame pruim die het boompje produceerde, viel af voordat het rijp kon worden.

Gelukkig hebben wij een heel mooi parkje aan de overkant van de straat. En in dat parkje heeft de gemeente jaren geleden verschillende fruitbomen geplant. Met onze Velt-afdeling organiseren we er soms activiteiten. De laatste was een zomersnoeiles voor fruitbomen. En toen zagen we al dat de pruimenboom van ‘onze’ molenweide het dit jaar wel goed deed. Ik schrijf ‘onze’ omdat het eigendom van de gemeente is. En we van de gemeente fruit mogen gaan plukken van die gemeenschappelijke boomgaard. Want anders hangt het er maar rot te worden en dat is zonde natuurlijk. 

Pruimen dus. Veel pruimen dit jaar. En zo ongelofelijk zoet. Zonde om niets mee te doen. Eerst deelden we uit en aten we verse pruimen zoveel als we op konden. Dan maakte ik confituur. En dan deze overheerlijke pruimencake. Het was wat improviseren met de ingrediënten, want ik moest het doen met de voorraad uit de kast. Ik had me immers voorgenomen een maand niet naar de winkel gaan. Maar gelukkig heb ik altijd wel een voorraad basisingrediënten in huis. 

 

Vegan pruimencake

14 september 2020
: 8
: 10 min
: 25 min
: 1 hr
: gemakkelijk

By:

Ingredients
 • Voor een ronde cake van ongeveer 20 - 25 cm doorsnede:
 • * 240 ml amandelmelk
 • * 60 ml olijfolie
 • * 150 gr kokosbloesemsuiker
 • * 200 gr speltbloem
 • * 100 gr amandelmeel
 • * 1 koffielepel bakpoeder
 • * Een snuf zout
 • * 4 eetlepels fruitazijn
 • * 8 pruimen
Directions
 • Step 1 Meng eerst de olijfolie met de amandelmelk en voeg dan geleidelijk aan de suiker, bloem, amandelmeel en bakpoeder toe. Meng er tot slot ook het zout en de fruitazijn door. Roer net zo lang tot je geen stukjes meer ziet, maar langer dan dat is absoluut niet nodig en komt de luchtigheid ook niet ten goede. Verwarm de oven voor op 180° C.
 • Step 2 Stort het beslag op een ronde vorm. Ik bekleedde de vorm met wat bakpapier omdat ik schrik had dat het zou plakken (en ik had geen zin in veel afwas), maar als je de bakvorm goed invet, zou het ook zonder bakpapier moeten lukken.
 • Step 3 Snij de pruimen door midden en ontpit ze. Leg ze met de schil naar beneden op het beslag, mooi verdeeld over de cake. Bak gedurende 25 minuten. Check dan even of er geen deeg meer aan je vork hangt als je erin prikt. Even laten afkoelen, maar niet te veel: deze cake is lauw het allerlekkerst.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

Print Friendly, PDF & Email
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *