Review: 1 groente in de hoofdrol

Review: 1 groente in de hoofdrol

1 groente in de hoofdrol is voor mij – zonder overdrijven – het beste kookboek dat ik dit najaar in mijn handen kreeg. Ik overloop graag zeven argumenten voor deze uitspraak in deze boekrecensie.

1 Georgina Fuggle weet waarover ze spreekt.

Georgina Fuggle, auteur van dit boek, is een jonge chef-kok en foodstylist. Ze studeerde aan de Leiths Cookery school inLonden en heeft gewerkt bij Green & Black’s an als senior culinair redacteur. Als kind hielp ze haar vader altijd in de moestuin. Nu runt ze samen met haar vriendin Alice Hart een aantal pop-uprestaurants onder de naam Hart & Fuggle. Daarnaast blogt ze ook nog op fuggleantics.blogspot.com. Haar ervaring met zowel moestuinieren, eten bereiden en het in beeld brengen ademt uit elke pagina van dit boek.

2 De foto’s zijn geweldig.

Ik geef het grif toe: ik ben jaloers op het talent van dit kookboek. Elke foto doet je watertanden omdat de groenten, de ingrediënten én het resultaat zo fantastisch mooi in beeld gebrachtworden. De compositie, de kleuren, de achtergronden: hier is over nagedacht en het bereikt helemaal z’n doel: je wil meteen aan de slag in de keuken.

3 De focus ligt op groenten, niet op gèèn vlees.

Ik begeleidde onlangs de activiteit ‘Voor u gelezen’ over een wetenschappelijk boek over eten. Ik lichtte er mijn visie toe op eten: natuurvoeding, dicht bij de natuur, zo onbewerkt mogelijk. Vaak krijg ik dan de vraag: maar wat eet je dan? Groenten, antwoord ik dan. Veel groenten. Ik ga niet beweren dat ik de recepten in dit boek ook had kunnen maken, maar ze zijn wel een mooie vertaling van hoe ik elke dag, elk seizoen, gezond probeer te koken en eten. Als vegetariër en weektime vegan eet ik voornamelijk groenten en ik mis vis en vlees op geen enkel moment. Dit kookboek maakt dat principe (groenten in de hoofdrol) heel erg toegankelijk en elk recept verleidt door groenten. Het verlegt zo de focus van wat je niet eet, naar alles wat je wel eet. Heerlijk!

4 Er is aandacht voor seizoensgroenten.

De auteur vertelt regelmatig over de moestuin van haar vader. Je voelt en leest dat ze daar de kennis van veel groenten heeft opgedaan. Geweldig vind ik dat, want automatisch ga je dan ook aandacht besteden aan de seizoenen waarin de groenten groeien en op hun best zijn.

5 De indeling is verrassend.

Geen klassieke indeling van voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht of alle andere momenten of volgorde waarop je eet. Wel de groentefamilies komen tot hun recht, want naast een inleiding en een register is dit boek als volgt opgebouwd:

  • wortelgroenten,
  • allium aficionado
  • bonen en zomergroenten,
  • vruchten van de aarde
  • mysterieuze paddenstoelen,
  • kool en co.

Voor wie zich afvraagt waar dat tweede hoofdstuk dan over gaat: uien, knoflook en prei spelen daar de hoofdrol.

6 De ingrediënten zijn toegankelijk.

Ik ben in het hele boek geen moeilijke of ontoegankelijke ingrediënten tegengekomen. Zeker iemand die al eens in een natuurwinkel passeert, gaat gemakkelijk alle benodigdheden vinden om de recepten in dit boek bij elkaar te sprokkelen. En vind je toch iets niet, dan improviseer je toch gewoon even iets anders?

7 Het resultaat is heerlijk.

Ik ging met mijn laatste courgettes en tomaten aan de slag om de gestreepte courgette-tomaat-polentataart te maken. Verrassend, want het is een geïmproviseerde, hartige taart. Ik had niet alle ingrediënten in huis (vb. geen parmezaan, geen ei en geen slagroom), maar verving door yoghurt en edelgistvlokken tot een heerlijk resultaat dat ik nadien nog een paar keer gemaakt hebt omdat het niet alleen lekker is als apertiefhapje, maar ook als volwaardige maaltijd of heerlijke lunch op het werk kan doorgaan.

Heb je nog een plekje voor je lijstje voor Kerst? Dan is dit een absolute aanrader!

1 groente in de hoofdrol van Georgina Fuggle is uitgegeven bij Forte Culinair, kost 19,99 euro en kun je hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.