Eén keer koken, drie dagen eten

Eén keer koken, drie dagen eten

Drukke weken vragen goed eten. Maar goed eten bereiden vraagt tijd. En die heb je niet in drukke weken. Een lastige situatie waar ik sinds een paar jaar een antwoord op gevonden heb: vooruitkoken. Want als ik in de val trap om in drukke weken terug te vallen op snelle maaltijden of afhaaleten, word ik sneller moe en kan ik de drukke dagen niet aan.

Dit weekend was een weekend de naam waardig. Ik werk heel vaak in het weekend en nu had ik twee hele dagen geen workshops gepland: dit najaar een uitzondering. Mijn lichaam reageert daar dan op door heel weinig adrenaline aan te maken en me te verplichten rustig aan te doen. Gisteren las ik een halve dag liggend op de zetel, maakte ik een herfstwandeling en deed ik ’s middags een dutje. Vandaag was naar jaarlijkse traditie de hondenwijding in het dorp van mijn ouders: lekkere kermis-soep eten en voor de rest heerlijk luieren. Het was na een trouwfeest tot in de vroege uurtjes gisterenavond ook wel nodig, want ik was lichamelijk een wrak vandaag. Maar met mijn laatste moed heb ik net twee uurtjes gekookt. Om morgen, overmorgen en woensdag goed te eten. Om mijn lichaam te voeden en niet te vullen. Mijn twee zuurdesembroden staan in de oven; even de tijd om je te vertellen wat ik allemaal gekookt heb. Misschien inspireert het je wel om het ook eens te proberen.

Foto: Brooke Lark voor Unsplash

Morgen ben ik vroeg op weg, want een dagje kantoorwerk in Antwerpen. Samen met enkele collega’s maken we er een sport van om onze bentoboxen zo voedzaam mogelijk te vullen. Ik weet al dat de prijs voor mooiste box naar mijn collega De Groene Prinses zal gaan, maar mijn bentobox bevat een stoofpotje waar mijn lichaam nu naar snakt. Vanaf het moment dat het kouder begint te worden, gebruik ik veel chili, gember en kaneel in mijn keuken. Ook in dit stoofpotje. Oorspronkelijk zou ik het in een wrap draaien met wat groen uit de tuin. Maar uit vrees dat de wrap morgenmiddag helemaal papperig zou zijn, heb ik nu een van mijn twee boxen gevuld met het stoofpotje en de andere met pitabroodjes.

Herfststoofpot

Het recept voor drie ruime porties:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • een duimbreed gember, fijngesnipperd
 • 1 koffielepel chilipoeder
 • 1 koffielepel kaneelpoeder
 • 1 koffielepel paprikapoeder
 • 1 koffielepel komijnzaadjes
 • 1 snuf zout
 • 1/4 pompoen, in kleine blokjes
 • 1/2 spitskool, in kleine reepjes
 • 1 pot van ongeveer 400 ml passata (mijn recept vind je hier)
 • 1 pot van ongeveer 300 gr rode nierbonen, voorgekookt

Zo maak je het:

 1. Snipper de knoflook en de gember, snij de ui in halve ringen. Stoof ze in wat olijfolie en voeg er meteen alle specerijen aan toe. Laat op een rustig vuurtje zachtjes stoven, zodat de ui alle smaken opneemt.
 2. Snij intussen de spitskool en pompoen en voeg ze toe op het moment dat de ui zacht geworden is (dat kan best wel tien minuten duren). Roer goed om en voeg dan ook de passata en de bonen toe.
 3. Laat minstens twintig minuten rustig koken. Mijn oven stond op en ik gebruikte een Creuset-pot, dus ik zette de pot gewoon in de oven om energie te besparen. Mijn koekjes hadden immers niet de hele ruimte in de oven nodig.
 4. Als alle groenten zacht geworden zijn, zet je even de mixer drie keer in het stoofpotje. Zo worden de bonen ook zacht en is het stoofpotje handiger te smeren als je een wrap of pitabroodje wil beleggen.

Koeken

Ik doe mee met de EasyVegan-challenge van Eva vzw. Het moeilijkst vind ik de tussendoortjes. Daarom maakte ik de koeken die waarover ik je enkele weken geleden ook vertelde in dit bericht. Handig, met maar drie ingrediënten (oké, vier als je de kaneel meerekent).

Foto: Izzy Boscawen voro Unsplash

One Pot Pasta

Mijn oven was mijn beste maatje gedurende de twee uur voorraadkoken daarnet, want ik maakte ook een grote kom one pot pasta. Hierin verwerkte ik de andere helft van mijn spitskool en een stuk pompoen. Maar ook een pot passata en twee zakjes tomaten die nog in de diepvriezer zaten.

Ingrediënten voor vier grote porties:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 kg tomaten (in de helft doorgesneden)
 • 1 liter passata
 • 1/2 spitskool
 • 1/4 pompoen
 • 200 gr rode linzen
 • 300 gr mini penne
 • 500 ml groentebouillon
 • 1 koffielepel chilipoeder
 • 1 koffielepel kaneelpoeder
 • 1 koffielepel paprikapoeder
 • 1 koffielepel komijnzaadjes

Zo ga je te werk:

 1. Snipper de knoflookteentjes en snij de ui in halve ringen. Giet wat olijfolie op de bodem van een ovenschaal en leg er de knoflook en de uiringen op. Doe er alle specerijen op en verdeel er daarna de tomaten over. Zet in de oven op 180°C voor een half uurtje. Roer regelmatig om om te voorkomen dat de tomaten zwarte randjes krijgen.
 2. Snij intussen de pompoen in fijne blokjes en de spitskool in fijne reepjes. Voeg ze na het half uur garen van de tomaten toe, samen met de passata en de linzen. Laat een kwartiertje verder garen in de oven.
 3. Voeg daarna de penne en de groentebouillon toe en roer goed, zodat alle penne zeker onder water staan. Zet alles nog ongeveer 20 minuten terug in de oven. Check of de penne goed onder blijven.
 4. Serveer met kaas als je die eet en anders met edelgistvlokken om hetzelfde zoutige effect te krijgen.

Spaghettipompoen

Vanavond aten we een spaghettipompoen. Het was een twijfelgevalletje, want ik had geen spaghettipompoen gezaaid dit jaar. Het moet dus een restant van vorig jaar zijn. Ik snij een spaghettipompoen altijd gewoon in twee in de lange weg. Dan snipper ik er een teentje knoflook in en kruid ik goed met peper, zout, chili en giet er een goede geut olijfolie over. Zo zet ik het twintig minuten in de oven. Daarna komt het hocus-pocusgevoel, want wat een gewone pompoen lijkt, wordt spaghetti door er met een vork door te gaan. Heerlijk, toch?

Foto: Ben Garratt voor Unsplash

Brood & beleg

Ik heb altijd een zuurdesemstarter in de koelkast staan en volg het recept van de Superette om brood te bakken. Zo staan er nu dus twee in de oven, die maar twee uur hebben kunnen rijzen in plaats van de gebruikelijke acht. Maar ze ruiken overheerlijk, dus dat komt wel goed.

Mijn laatste halve pompoen gebruikte ik voor een broodsmeersel. Ik sneed ze (met schil en al) in grove stukken en sprenkelde er olijfolie die bij de zongedroogde tomaatjes van La Vialla zit. Ik liet in de oven op ongeveer 180°C ongeveer twintig minuten garen. Daarna mixte ik met drie van de zongedroogde tomaatjes van de olijfolie tot een smeerbare spread. Die gaat morgen op het zuurdesembrood voor op de trein. Hémels, al zeg ik het zelf. Het oorspronkelijke recept bevat ook nog mascarpone, maar dat vind ik zelf niet nodig, te meer omdat het vegan challenge is.

Ziezo, de oven meldt dat het brood klaar is. Ik ben klaar voor een nieuwe werkweek. Veel werkvreugde, allemaal!

 

 

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Eén keer koken, drie dagen eten”

 • Dat ziet er uit als lekkere gerechten! Ik kook eigenlijk standaard meerdere porties, zodat ik ook altijd goed en zelfgemaakt eten in de koelkast heb staan. Ik woon alleen, dus dan is het makkelijker om een grotere portie erbij te maken. Ik doe altijd precies genoeg voor 2 porties zodat ik geen restjes heb. Want van voedselverspilling houd ik niet. Ik ga je recepten eens proberen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.