The Dutch Weed Burger

The Dutch Weed Burger

Binnenkort lanceren Lisette Kreischer, bekend van haar vegetarische boeken in Nederland, en documentairemaker Mark Kulsdom de film The Dutch Weed Burger.

In de film reist Lisette naar The Big Apple waar ze allerlei veganistische restaurants bezoekt, gaande van haute cuisine tot de Vegan-heart-attack-burger-bakkers in Brooklyn. Op zoek naar het ultieme gerecht met zeewier, want dat is volgens de wetenschap dé eiwitbron van de toekomst. Zeewier is snel gekweekt, zeer voedzaam en je hebt er geen zoet water of landbouwgrond voor nodig, een goede vervanging voor vlees of vis dus.

Mark Kulsdom legt uit:

Waarom hebben jullie de burger gedoopt met zo’n provocatieve naam?
De naam is inderdaad ietwat provocatief, maar dat is juist zijn kracht. Nederland staat bekend om zijn softdrugs dat de buitelanders weed noemen. We dachten als we in Nederland zeewier telen en dat in een burger stoppen, dan hebben we in feite een weed burger. Mensen die doorgaans niet zo snel een vegetarische burger zouden uitproberen, zouden volgens ons meer geprikkeld worden om een zogenaamde weed burger te proeven. En dat bleek ook zo te zijn toen we de burger lanceerden tijdens het muziekfestival Mysteryland deze zomer. De mens is een nieuwsgierig beestje!

Wat is er zo speciaal aan jullie burger?
Bij de meeste plantaardige vervangers wil je de plantaardige smaak onmiddellijk met de gewoonlijke vleessmaak vergelijken. Maar van zodra je een hap neemt van onze weed burger, proef je de smaak van zeewier en vergeet je te vergelijken. Want eigenlijk is de weed burger geen vervanger, het is iets volledig nieuws.

Waarom hebben jullie voor zeewier als ingrediënt gekozen?
We zijn vanuit de wetenschappelijke conclusie vertrokken dat zeewier een bron van eiwitten is. Omdat de productie van dierlijke bronnen niet langer houdbaar is voor wat de aarde aankan, wilden we een product ontwikkelen dat niet enkel de vegetarische mens maar ook de meest fervente vleeseter lekker vindt. We wilden iets anders, hebben voor verandering gekozen en dat smaakt lekker!

Wat willen jullie met de Dutch Weed Burger bereiken? 
Wij zijn in wezen food activisten die de overschakeling naar meer plantaardige voeding mogelijk wil maken door de mensen te laten zien dat de plantaardige keuken veel meer in zijn mars heeft.

Wanneer kunnen we de documentaire bekijken?
De documentaire is bijna klaar. Eind deze maand sturen we hem naar het New York Film Festival en naar andere Food Film Festivals. We willen de film graag lanceren op een groot festival maar nadien willen we de docu vooral gebruiken voor initiatieven die plantaardig voedsel in de kijker zetten. Wie geïnteresseerd is om de film te tonen, mag natuurlijk al contact met ons opnemen!

Zijn jullie tevreden van het resultaat?
Heel erg! De documentaire laat zien hoe ver New York al staat op het vlak van veganistische gerechten. Je krijgt bovendien een mooi beeld van iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en je krijg vooral heel veel zin in de weed burger!

In New York eet je plantaardig, tegen alle verwachtingen in, in hippe, chique restaurantjes. Geen linkse krakers of bleke gezichten, maar gespierde, stoere koks uit Mexico of Zuid-Amerika. Kortom, veggie is tegenwoordig meer dan saaie, zompige tofu. Om te weten welke ultieme zeewiergerechten Lisette op de New Yorkse menukaarten gevonden heeft, moet je binnenkort de film gaan zien.

Ondertussen kan je een voorsmaakje krijgen door Lisettes eigen creatie te proeven, namelijk The Dutch Weed Burger itself. Nee, geen softdrugs in die burger, wél zeewier dus. Probeer het zelf en je zal merken dat de smaak van zeewier niet te vergelijken valt.

Taste thé change en kom op 9 november naar het FoodGuerrilla Event in Rotterdam! Hier kan je alvast Lisettes vorige guerrilla actie zien op de Albert Cuyp in Amsterdam.

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “The Dutch Weed Burger”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.