Veja sneakers: eco, bio, fair én hip

Veja sneakers: eco, bio, fair én hip

Onlangs stond ik met mijn gezinnetje op een trein te wachten in het station van Firenze. Een man stond gebiologeerd naar onze voeten te kijken. We droegen alle vier Veja-sneakers en dat had hij blijkbaar nog nooit gezien. Trek onze schoenenkast open en je vindt inderdaad minstens acht paar van deze sneakers: een paar afgedragen en een deftig paar in elke maat. We dragen ze graag omdat ze goed aan onze voeten zitten, maar vooral omdat we vinden dat onze wereld meer bedrijven zoals Veja nodig heeft. Want zij maakten eco, bio en faire producten mee hip. 

Kijk verder!

‘Veja’ is het Portugees voor ‘Kijk’. Daarmee wilden de oprichters Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion een statement maken: kijk verder. Kijk naar hoe de schoen gemaakt is. Want als je je gaat verdiepen in het productieproces van de Veja-schoenen, word je vanzelf optimistisch. Het kan wel degelijk anders. 

Wilde rubber

In 2004 verdiepten Kopp en Morillion zich in hoe sneakers gemaakt werden. Over duurzaamheid hadden ze bij bekende merken als jonge gasten al heel wat ervaring opgedaan, maar nu wilden ze bewijzen dat je zo’n productieproces echt wel van bij de bron kunt aanpakken. En dus trokken ze naar Brazilië, waar ze op zoek gingen naar natuurlijke rubber en katoen. Wilde rubber was in die tijd al moeilijk te vinden. Dat wordt namelijk afgetapt van bomen in het Amazonegebied; een arbeidsintensief en dus duur proces. Het veel goedkopere (maar veel minder duurzame) plastic werd het alternatief en deed de prijs van wilde rubber kelderen. Rubberboeren kapten hun bomen en stapten over op veeteelt. Met alle gevolgen van dien. Kopp en Morillion gingen samenwerkingen aan met boeren door hun een eerlijke prijs te bieden voor hun rubber en redden zo stukjes Amazonewoud. 

veja
Ons rijtje Veja-schoenen

Werkomstandigheden op Europese schaal

Dezelfde kleinschalige samenwerkingen gingen ze aan voor katoen. Die moet biologisch (dus zonder chemische meststoffen of pesticiden geproduceerd) zijn. Voor het leer zochten ze naar looiers die plantaardig, met zo weinig mogelijk chemische stoffen en water werken. En ze maakten ook een volledig vegan lijn, waarvoor ze dus geen leer gebruiken. Arbeiders die van deze eco en bio grondstoffen schoenen maken, worden fair behandeld: werkomstandigheden en lonen op Europese schaal. De schoenen worden per schip naar Europa gebracht en daarna via een sociale onderneming (waar mensen werken die het in het normale arbeidscircuit moeilijk hebben) over Europa verspreid. 

Geen reclame

Dat hele proces maakt een Veja-schoen drie tot vier keer duurder dan een klassieke sneaker. En toch betaal je dat niet in de winkel. Een bewuste keuze van de oprichters, zo blijkt. Want ze betalen niet voor reclame, maar kiezen ervoor om dat budget te investeren in innovaties en verbeteringen op ecologisch en sociaal vlak. In het ene artikel worden de Veja-oprichters de ‘Max Havelaar van de sneakers’ genoemd, in andere artikels krijgen ze ook kritiek. Want die kleine ondernemingen waarmee ze in Brazilië samenwerken hebben niet altijd meteen alle processen doorlopen die nodig zijn voor een label, of zien op tegen alle administratie die daarbij hoort. Op de kritiek dat ze op een golf van duurzame mode surften, antwoorden ze: ‘Toen we in 2004 Veja oprichtten, surften we niet op een golf; wij zijn die golf. Intussen zitten we qua bewustwording over duurzame mode al aan een tweede, veel grotere golf.’

Check je maat

Verbeter de wereld, begin bij je voeten. Zo simpel kan het zijn. Lange tijd waren Veja-schoenen moeilijk te vinden. Tegenwoordig vind je ze in heel wat online shops en ook bij de Bijenkorf (zowel in de fysieke winkels als online). Mijn extra duurzame tip: check even je dichtstbijzijnde fysieke winkel en ga een paar modellen passen. Mijn favoriete modellen zijn de V10 en de V12’s. In die modellen heb ik altijd maat 39 (terwijl ik in andere merken een halve maat groter moet nemen). Als je zeker bent van je maat, kun je online bestellen. Zo weet je dat je niet nog een extra verplaatsing van de bestelwagen voor het retourneren nodig hebt. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.