Super simpel: zelf cashewmelk maken

Super simpel: zelf cashewmelk maken

De laatste weken vertelt mijn lichaam me weer dat ik het nog beter moet verzorgen. In de lente sprong ik op tram 4 van het leven en daar maken mijn hormonen me meteen duidelijk dat ze andere zaken nodig hebben dan voorheen. In juni kreeg dat vervelende virus me te pakken, op een moment dat ik al oververmoeid was. Dat alles samen triggert me om nog beter voor mezelf te zorgen. En dat bracht me weer bij mijn liefde voor smoothies en andere zelfgefabriceerde drankjes. 

Vaak heb je voor die drankjes plantaardige melk nodig. En hoewel ik al heel vaak gelezen heb dat je die super simpel zelf kan maken, had ik dat (beken ik met schaamrood op mijn wangen) nog nooit gedaan. Ik vond in mijn voorraadkast nog een pot ongebrande en ongezouten cashewnoten en ging daarmee experimenteren. Je vindt wel wat recepten en tips online. Je kunt je dus afvragen waarom ik me nog aan een blogpost erover waag. Wel: omdat ik over zo’n simpel iets als cashewmelk toch ook weer veel zin en onzin las. Suikers of smaakmakers toevoegen? Waarom zou je dat doen? Het afval weggooien? Onzin, daar kun je kaas van maken. Hier dus mijn ervaringen en recepten met een kop cashewnoten.

 

cashewmelk
Kies voor ongebrande, ongezouten cashewnoten. Ik koop ze verpakkingsvrij.

Melk: weken, mixen, zeven

Neem voor ongeveer een liter cashewmelk een flinke kop cashewnoten en zet ze minstens vier uur onder water. Ik laat ze een nacht weken. Giet het weekvocht eraf en meng met een liter water. Blend tot je geen stukjes meer ziet. Met mijn smoothiemaker volstaat de gewone ‘smooth-functie’. 

Leg een kaasdoek in een vergiet, met daaronder een kom of literpot om je melk op te vangen. Giet de cashewsmoothie door de kaasdoek en vang de melk op. Op het einde mag je gerust wat ‘wringen’ aan de kaasdoek om de laatste melk eruit te persen. In de koelkast is de melk nog ongeveer een weekje houdbaar.

En met de rest: kaas!

Wat in je kaasdoek overblijft, is de perfecte basis om kaas te maken. Voeg hier nog aan toe:

 • 4 eetlepels edelgistvlokken
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 4 eetlepels goede olijfolie
 • peper & zout
 • verse kruiden (ik hou van de combinatie van bieslook en peterselie)

Meng goed door de notenpulp tot een smeerbare kaas. 

Cashewkaas
Een sneetje zuurdesembrood met cashewkaas en gekiemde groenten: zo simpel en toch zo lekker

Mijn favoriete cashewmelk-recept

En dan staat die cashewmelk in de koelkast om te gebruiken, natuurlijk. Mijn favoriete drankje is gebaseerd op een recept uit het boek ‘Het energieke vrouwenkompas’ van Marjolein Dubbers.

 • twee koppen cashewmelk
 • 1 zachte dadel
 • 1 banaan
 • 2 koffielepels gepeld hennepzaad
 • 1 koffielepel macapoeder
 • 1 koffielepel rauwe cacao
 • snufje kaneel
 • snufje zout

Mix alles tot een smoothie in de blender. Super lekker en voedend als tussendoortje.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.