Review: veganbox

Review: veganbox

De voorbije maand regende het slechtnieuwsberichten over ons klimaat. Dat warmt sneller op dan verwacht, en de verwachtingen waren al niet goed. In eerste instantie werd ik daar angstig en verdrietig van. Pessimistisch ook, want welke wereld laten we achter voor onze kinderen en kleinkinderen? Toen ik dit bericht las over wat je als individu zelf kunt doen, werd ik eigenlijk nog bozer. Want de tijd van pogingen om verstokte vleeseters één dag per week minder vlees te laten eten, is hopeloos voorbij. Met z’n allen massaal plantaardig gaan eten, dàt hebben we nodig. Beleid dat die gezonde keuze voor mens en planeet ondersteunt. Langetermijnbeleid en acties van overheden die verder gaan dan wat haalbaar en betaalbaar lijkt, dat ook.

Maar met dat vegan eten kun jij gewoon vandaag beginnen. 

 

Vegan koken, maar hoe?

Krijg je het daar Spaans benauwd van omdat je niet weet hoe je dat gezond moet aanpakken? Dan zijn er maaltijdboxen die je een heel eind op weg kunnen helpen. Zoals je misschien in dit bericht kon lezen, bestellen wij ook regelmatig periodes zulke boxen. Als onze moestuin weinig oogst geeft, of als Pascal veel moet koken omdat ik weinig thuis ben. Hij vindt het super handig om alle ingrediënten in één zak te hebben zitten met de instructies erlangs. Dat is voor hem het verschil tussen gezond koken of crap afhalen. 

Wij kregen van Veganbox.nl een box om deze week uit te proberen. Uit de zes opties kozen wij voor spaghetti met vegan worstjes en kerstomaten, snelle broccolisoep met een linzenslaatje, een wrap met rauwkost en guacamole en gnocchi met romige tomatensaus. Ik maakte gisteren de eerste twee gerechten al om een eerlijke mening te kunnen formuleren, door onze groene bril gekeken.

veganbox
Spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus, kerstomaatjes en veggie worstjes.

Het rapport

De levering kwam op het beloofde tijdstip (maandag tussen 17 en 22 uur) aan: een grote kartonnen doos met zakjes per dag en gekoeld door ijs in papieren verpakkingen. De website belooft zo weinig mogelijk verpakkingen en die belofte lossen ze ook in: de groenten zitten allemaal los in de papieren zakken. Rond de veggie worstjes zat een extra laag plastic, maar daar kunnen de samenstellers van de box niets aan doen, want dat vertrekt zo bij de leverancier. De verse kruiden zitten nog in plastic, maar eerlijk gezegd weet ik ook niet zo goed hoe ik dat zou moeten oplossen als je niet wil dat die al slap zijn bij aankomst. De pompoenpitten bijvoorbeeld zitten wel in een papieren zakje. Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch, lokaal en van het seizoen. Check: tomaten, broccoli, ajuinen, komkommer: allemaal in het seizoen. Linzen, vegan room en andere verpakte ingrediënten zijn inderdaad van gekende biologische merken. 

De recepten zijn evenwichtig samengesteld, zodat je op je vegan dagen zeker geen schrik moet hebben dat je niet alle voedingsstoffen zou binnenkrijgen. Deze week kozen wij één keer voor een vleesvervanger en de andere keren laten we de groenten de hoofdrol spelen. Met de snelle broccolisoep hebben we groenten, koolhydraten door een aardappel in de soep, eiwitten via de linzen en gezonde vetten via de avocado. De porties zijn voldoende groot zodat onze grote eter (Michiel, bijna 16) een extra portie kon nemen en onze kifkever Victor uitgedaagd werd om een nieuwe smaak te proeven bij de veggieworst. 

Het zijn details, maar ik geef ze toch mee. Bij de broccolisoep zegt het recept je de roosjes te koken. En dus de stronk weg te gooien. Maar die stronk is perfect om in de soep te doen, die hoef je helemaal niet weg te gooien. Dus een kadertje met tips tegen voedselverspilling kan zeker nog wel mee op de receptenkaart. En als ik de box had moeten samenstellen, zou ik voor volkoren in plaats van witte pasta gekozen hebben.

Dus…

Conclusie van onze eerste box? Wij zijn fan van dit systeem, zeker voor de dagen waarop Pascal moet koken. Een aanrader voor iedereen die bij de start van het nieuwe schooljaar op zoek gaat naar gezonde ritmes voor onszelf en de planeet.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.