Gezond koken in drukke tijden: mijn tips

Gezond koken in drukke tijden: mijn tips

Een vraag die ik heel vaak krijg: hoe slaag je er nog in om gezond te koken met zo’n drukke agenda? Ik geef het toe: het vergt wat organisatie en tijd. Maar van goed eten krijg ik veel energie en die energie houdt me gezond. Dus voor mij is het het meer dan waard.

Twee jaar geleden veranderde ons leven drastisch. Ik werkte twee dagen op kantoor in Antwerpen en drie dagen thuis en had dus wel wat mogelijkheden om tussendoor aan mijn eten te werken. Nu ik een drukke job in Brussel heb, vraagt het wat meer kunst- en vliegwerk om gezond eten op tafel te toveren. En moet ik ook toegeven dat het op sommige dagen niet lukt. Hoe pakken we het dan wel aan? Hier onze tips.

Planning is alles

Ik weet het, ik trap een open deur in. Maar als je je maaltijden goed plant, kom je voor weinig verrassingen te staan. Zondagochtend bij het ontbijt plannen wij onze hele ‘foodweek’. Daarbij maken we twee overzichten: op de ene pagina schrijven we uit wat we van maandag tot en met zondag telkens voor het avondeten gaan klaarmaken. Ontbijt en lunch plannen we niet. Daarvoor maken we een aparte pagina met deze onderdelen:

  • Buffet uit de frigo: hierin lijsten we op welke ingrediënten (al dan niet al klaargemaakt) in de koelkast staan die een slaatje, picknick of snelle hap kunnen vormen. Denk aan gekookte linzen, rijst, eitjes, geroosterde groenten… Maar ook wat er op dat moment in de moestuin oogstklaar is om in die slaatjes te verwerken. 
  • Broodbeleg van de week: de kinderen eten graag kaas op hun boterham, maar ik verplicht mezelf ook om minstens één beleg klaar te hebben staan in de koelkast. Onze favoriet voor als we weinig tijd hebben: zelfgemaakte hummus (al dan niet met wat gekookte wortel, zoete aardappel of zongedroogde tomaat). Als zelf broodbeleg maken je afschrikt, raad ik je absoluut het boek ‘Lekker Gesmeerd’ aan. 
  • Tussendoortje: dit kan gaan van een bananenbrood, vegan cake, een rabarbercrumble, fruitsla of crackertjes met hummus. Ik zet het op mijn lijstje omdat ik dan de zondag al nadenk over wat de tussendoortjes worden, om zo te vermijden dat ik in het station of op het werk toch voor iets te gesuikerds ga. 
  • Soep van de week: we eten niet elke dag soep, maar door op zondag soep te maken en die in de koelkast te zetten, is er altijd wel soep in huis voor als de kinderen hongerig uit school komen. 
ekomenu
Deze week in de Ekomenu-box: kinowaburger met wortelfrietjes.

Mama- en papadagen

Voor ik deze drukke job deed, zorgde ik altijd voor het eten. Dat wil niet zeggen dat ik er elke dag was om het te maken, maar ik was wel de ‘eindverantwoordelijke’ die zorgde dat er elke dag iets gezonds op tafel stond. Dat heb ik in het begin van de legislatuur moeten loslaten. Nu zorgt Pascal voor het eten op dinsdag, woensdag en donderdag. Pascal is geen keukenprins. Hij tovert niet graag met ingrediënten en heeft graag een leidraad die hem vertelt wat hij wanneer moet doen. En liefst heeft hij ook alle ingrediënten binnen handbereik. 

Foodboxen

In het begin hebben we ons geabonneerd op de meest bekende foodbox-leverancier. Maar ik ergerde me dood aan de vele verpakkingen en de belabberde creativiteit als het op vegetarische gerechten aankomt: er zat elke week wel geitenkaas of een eitje bij. Daarom zijn we op zoek gegaan naar foodboxen die een vegan menu aanbieden en liefst ook zoveel mogelijk met biologische ingrediënten werken. En dat vonden we bij Ekomenu (of hier voor NL). Nu bestellen we drie veganistische maaltijden (je hebt altijd wel keuze uit meer, en daarbij proberen we het seizoen nog wat te volgen) per week. Pascal heeft alle ingrediënten in huis, een leidraad van wat hij moet doen, de ingrediënten zijn bio én het is niet eens duurder dan de meest gekende, gangbare concurrent. Het fijnste vind ik dat er heel wat variatie in het aanbod zit, waardoor ik zelf ook nog nieuwe recepten leer kennen. In de zomer pauzeren we vaak wel enkele weken omdat we dan zoveel uit de moestuin halen dat verse ingrediënten kopen een beetje zonde is. 

Wat met de kinderen?

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat onze kinderen de vegan gerechten niet altijd lusten. Daarom bestellen we maar voor twee personen. Lusten ze het, dan vullen we aan met ingrediënten uit onze voorraadkast en moestuin. Maar meestal maken ze op deze dagen zelf hun eigen sjabloon (zie verder) met gezonde bouwstenen die we hen voorschotelen.

foodprepping
Ons ‘buffet uit de frigo’ bestaat meestal uit gekookte of geroosterde groenten, iets van koolhydraten en iets van eiwitten: die combineren we een paar dagen per week tot een lunchbox.

Zondag is foodpreppingdag

Zondag is mijn kookdag. Vaak loopt het planningsmoment van het ontbijt gewoon over in foodprepping voor de hele week. Ik bak dan brood, maak het broodbeleg, de soep, het tussendoortje, bereid de groenten voor onze lunchboxen voor en maak ook het eten voor de maandagavond. Zo kan ik gerust en goed voorbereid aan de werkweek beginnen. 

Mijn favoriete sjablonen

Dorien Knockaert schrijft in het boek ‘Thuiskomen’ over een aantal vaste sjablonen die ze gebruikt om haar doordeweekse gerechten te maken en ermee af te wisselen. Van haar leerde ik het sjabloon ‘rijst met veel groenten’. Dat kan hier elke week wel op ons weekmenu staan: op zondag kook ik rijst tijdens de foodprepping en daar kan ik niet alleen mijn slaatjes mee vullen, ik kan er ook nog een volledige maaltijd mee maken door ‘m te combineren met wat de moestuin of het groentepakket biedt die week. Als ik kikkererwten kook voor de hummus, kook ik er wat meer om lekker gekruid ook bij de rijst te eten. Zo heb je koolhydraten, een paar soorten groenten én eiwitten via de kikkererwten. Een voorbeeld van een recept op basis van dit sjabloon vind je hier.

Een ander interessant sjabloon met veel variatiemogelijkheden, is dat van ‘een bordje vol’ van Velt. Je vindt hier een voorbeeld. 

Het sjabloon dat de meeste Vlamingen het beste kennen, zal wellicht ‘patatjes met vlees en groenten’ zijn. Ook dat passeert hier wel eens de revue: maar dan met een (zelfgemaakte) vleesvervanger. Onze kinderen verkiezen ‘wraps’ als sjabloon. Ook daar kan je seizoen in, seizoen uit mee variëren. Ik voorzie dan volkoren wraps, geraspte wortelen, uienringen, iets van groen (sla, veldsla, rucola, warmoes), komkommer, seitan of vleesreepjes (via de Buurderij) voor de kinderen. Ieder vult z’n eigen wrap en op deze manier krijgen de kinderen meer vitaminen binnen dan bij andere sjablonen.

Ik begin het liefst van een mand vol groenten om gezond eten te maken; Pascal verkiest een foodbox met de juiste ingrediënten en een handleiding.

Wees mild voor jezelf

Het lijkt alsof hier alles perfect verloopt en wij 365 dagen per jaar perfect gezond eten. Dat is niet zo. Ik wou ‘helaas’ schrijven, maar eigenlijk moet ik ‘gelukkig’ schrijven. Want ik gezond eten kun je ook overdrijven en daarom vind ik het belangrijk om deze tip ook mee te geven. Koken is mijn hobby en ik ontspan helemaal van een namiddag met eten bezig zijn. (Afwassen iets minder) Maar ik kan ook genieten van een avondje op restaurant of een afhaalmaaltijd. Soms is een kwartier in de keuken nog te veel gevraagd als ik oververmoeid thuis kom. Ook dat is allemaal oké. Het moet plezant blijven. Want een perfect gezonde maaltijd helemaal gestresseerd opeten is ook niet goed. 

 

En jij?

Wat zijn jouw tips om gezond te eten in drukke tijden? Ik ben heel benieuwd!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.