Win een pakket EcoClean-schoonmaakmiddelen

Win een pakket EcoClean-schoonmaakmiddelen

Het is vandaag de dag van de schoonmaak. Op het radionieuws hoorde ik dat het een dag is die in het leven geroepen werd om aandacht te schenken aan poetspersoneel. Zij krijgen immers te maken met heel wat vervelende situaties op het werk: van kleinerende opmerkingen tot seksueel onaanvaardbaar gedrag.

Allemaal onaanvaardbaar, zeker en vast. En om het klaagrondje even helemaal rond te maken: schoonmaakpersoneel krijgt ook nog eens te maken met vreselijk schadelijke producten, de hele dag en hele week door. Want in schoonmaakproducten zitten heel wat middelen als ammoniak, bleekwater en hardnekkige andere troep die noch voor de gebruiker, noch voor onze planeet gezond is.

Ik kreeg onlangs van EcoClean een pakket schoonmaakproducten opgestuurd om uit te testen. In het pakket zaten twee geuren afwasmiddel (lavendel en citroen), een glasreiniger (eucalyptus), een ontvetter (citroen), een kalkverwijderaar (pompelmoes) en een allesreiniger (lavendel).

Afwasmiddel en allesreiniger hebben we het meest gebruikt. Ik kook elke dag vers en tot ergernis van Pascal is er altijd meer dan een vaatwasser vol afwas. Het afwasmiddel ontvet goed, is mild voor de handen en ruikt lekker. Ik hou van beide geuren, maar vind citroen toch altijd nog net dat tikje frisser ruiken.  De allesreiniger met lavendelgeur was als eerste op. Ik gebruikte ‘m voor alle oppervlakten en draaide de spuitbus er ook geregeld af om op te lossen in water. Geen idee of dat de bedoeling van de spuitbussen is, maar ik vond het wel fijn zo.

De glasreiniger en ontvetter gebruikte ik op onze glazen deuren. Die zijn nog niet zo lang in gebruik en hangen in onze woonkamer waar ook nog maar recent parket gelegd werd. Niet meteen de omgeving om met een emmer vol azijn aan de slag te gaan om ze schoon te maken. Hiervoor vond ik flessen met spuitje welk handig, omdat je op die manier geen water nodig hebt. Ook handig om bij de hand te hebben als je tussen ramenpoetsbeurten door ergens vlekken ontdekt. Voor àlle vensters zweer ik nog bij de emmer en azijn. De kalkverwijderaar heb ik als badkamerreiniger gebruikt. Aangezien wij heel weinig last hebben van kalk, is dit wellicht het minst gebruikte flesje uit het gamma. Maar de pompelmoesgeur vind ik wel de beste van allemaal.

Hoe groen zijn duurzame schoonmaakmiddelen? Ingrid Pauwels schreef er hier een uitgebreid en interessant artikel over. Ik ben blij met certificaten, zeker als ze heel streng zijn. Daarom ben ik blij dat op deze lijn producten een EcoCert-label staat. Naar wat ik vind op internet en hoor uit gesprekken met mensen die er meer over weten, is EcoCert een label dat je mag vertrouwen. Zoals het Europese biolabel op voeding en het GOTS-label op kleren. Hoe strenger, hoe liever, want voor onze planeet is het stilaan vijf na twaalf.

Omdat het vandaag dag van de schoonmaak is, mag ik van EcoClean een pakket schoonmaakproducten weggeven. En omdat het te warm is om schoon te maken of na je dagtaak nog erg creatief te zijn, hoef je niet meer te doen dan dit berichtje op Facebook leuk te vinden. Ik kies op vrijdagavond 23 juni willekeurig een winnaar.

Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Win een pakket EcoClean-schoonmaakmiddelen”

  • Ik krijg ze hier thuis met moeite aan de kuisproducten die goed zijn voor het milieu. Ik ben er al in geslaagd om ze voor de vaat en voor de handenzeep te laten overschakelen. Wasverzachter is gelukkig ook al vervangen. Nu de rest nog. Soms is het moeilijk producten te vinden die iedereen in huis heerlijk vindt.
    Mijn mama is poetsvrouw, dus van mijn krijg je die like op Facebook, wie weet krijg ik dan ook een duimpje van haar 😉

  • Een tijdje geleden volgde ik een workshop om zelf natuurlijke poetproducten te maken. Er werd nogal veel gebruik gemaakt van azijn. Ingrid Pauwels heeft het er in haar artikel ook over. Maar bij Velt raadt men azijn af als onkruidbestrijder omdat herbiciden op basis van azijnzuur schadelijk zijn voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Maar poetsproducten komen ook in de riool terecht. Dus: geen azijn meer gebruiken om te poetsen?

    • Hey Lutgart! Klopt dat Velt azijn afraadt als onkruidbestrijder. Dan gebruik je het ook puur en vaak op open grond. Als schoonmaakmiddel meng je het met water en is het dus al erg verdund voor het in het riool terechtkomt. Als pure onkruidbestrijder in een waterloop is dus een heel ander verhaal. Azijn om te poetsen is in mijn ogen daarom een waardig alternatief voor alle andere chemische troep die verkocht wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.