Zes tips voor een ecologische slaapkamer

Zes tips voor een ecologische slaapkamer

Als je een gezond slaapritme hebt, breng je minstens ⅓ van je tijd door in je slaapkamer. Heb je ooit nagedacht over hoe gezond of ecologisch jouw slaapkamer is? Met deze zes tips slaap je niet alleen beter, je komt ook minder in aanraking met nasty chemicals. En je helpt er de planeet ook nog eens mee. 

 

Verlucht voldoende

Het raam van onze slaapkamer staat altijd open: zomer en winter, dag en nacht. Wij kunnen niet slapen met een dicht raam. Dat is niet bij iedereen zo, dus daarom trap ik even een open deur in die blijkbaar niet altijd open staat. Zet minstens een half uur per dag het raam van je slaapkamer open. Slaap met je deur op een kier als je niet kunt slapen met het raam open. En maak je bed niet te clean op: zo lang het nog warm aanvoelt, laat je het best open liggen. Dan kan niet alleen je slaapkamer, maar ook je bed goed verluchten.

slaapkamer
Een slaapkamer die gezond is voor jezelf en je planeet: het kan wel degelijk. Foto: Unsplash

Kies voor een goede matras

Een goede matras kiezen is niet alleen super belangrijk voor de kwaliteit van je slaap en voor je lichaam. Je kunt via je matras ook echt wel een goede daad doen voor onze planeet. Want de natuur biedt materialen die geen gigantisch verwerkingsproces nodig hebben om tot een matras omgevormd te worden: natuurvezels en natuurlatex bijvoorbeeld. Allnatura heeft een groot aanbod matrassen met natuurlijke materialen. Laat je goed ondersteunen bij de keuze van een matras en probeer er niet op te besparen.

Koop bio beddengoed

Dekbed, kussen, deken en overtrek / hoeslaken: je vindt ze in erg veel natuurlijke en duurzame materialen. Ik slaap sinds een paar maanden op een kussen gevuld met kapok. Dat is een plantaardige dons van een plant die lijkt op een cacaoboom. Heerlijk vormbaar aan de positie waarin ik wil slapen; ik ben elke nacht een beetje meer fan. 

De laatste jaren hebben we ook geïnvesteerd in goed bedlinnen, gemaakt van biologisch katoen. Voor de productie van dat katoen mogen geen pesticiden of chemische meststoffen gebruikt worden. Dat maakt dat het water dat wegspoelt uit de katoenplantages, veel minder schade aan de omgeving berokkent. Om nog maar te zwijgen van de gezondheid van de werklieden in de plantages. 

 

Slaapkamer
Foto: Holly Stratton voor Unsplash

Kamerplanten zuiveren de lucht

Kamerplanten zijn niet alleen hip en rustgevend, ze zuiveren de lucht ook. Specifiek arecapalm, sanseveria, scindapsus, gerbera, varens, hefera, asplenum en de bananenplant zijn gekend om hun luchtzuiverende eigenschappen. 

 

Gezonde muren

In klassieke verven zitten vaak brandvertragers en andere chemische stoffen die je eigenlijk niet wil inademen, zeker niet de hele nacht lang. Gelukkig zijn er alternatieven, ook voor het bezetsel en de gyproc die we zo gewoon zijn. Ik breng graag dit artikel van Katrien van een aantal jaren geleden nog eens onder de aandacht.

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Als je nu àlles in je slaapkamer van natuurlijke materialen hebt, hoop ik dat ik je ook nog kan overtuigen om de chemische troep van schoonmaakproducten uit je kast te halen, of in elk geval niet meer aan te kopen. Met schoonmaakazijn, natriumbicarbonaat en een flesje etherische olie (of de schil van citrusvruchten) kom je al een heel eind op weg. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over natuurlijke schoonmaakmiddelen.

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.