Zeven winkeltips in Hasselt

Zeven winkeltips in Hasselt

Afgelopen weekend ging ik nog eens naar Hasselt tijdens de openingsuren van de winkels. Ik ben er twee keer per week voor dag en dauw en mijn trein komt weer aan na zes uur en dan wil ik naar huis. Maar gisteren was het de laatste Merwt van het seizoen. Merwt, zo heette dit jaar de boerenmarkt aan het station, elke laatste zaterdag van de oogstmaanden. Een leuke plek met veel bekende gezichten, heerlijk eten, een positieve sfeer en vooral lokaal eten.

 

De laatste week was er veel te doen over de leegloop van de grote ketens uit het centrum van Hasselt. Zo verhuist een grote keten met multimedia naar de Ikea-site. En kwam er aan de andere kant van de stad, net buiten de grote ring, een winkelcentrum met ketens erbij. Gemakkelijk voor mensen die hun auto liefst in de winkel parkeren. Maar er staan dus wel wat panden vrij in het centrum. En dat maakt plaats voor een bijzondere dynamiek van winkels die mikken op een publiek dat liefst met de fiets op het openbaar vervoer komt. Ik geef je graag zeven winkeltips die je zeker moet bezoeken als je in Hasselt bent!

 

 

1 Prana bio bulk – pop up-store

In de Kapelstraat opende vorige week een pop-up-winkel van Prana Bio Bulk, de eerste verpakkingsvrije winkel van Limburg. De zussen hadden al een winkel in hun woonplaats Heusden-Zolder. Dat ligt voor mij zelden op een weg ergens naartoe en dus kwam ik er nog maar een paar keer. Nu kregen ze de kans om in Hasselt een pop-up-winkel te openen, van nu tot Kerstmis. En dat dat het goed gaat doen, dat geef ik je op een presenteerblaadje. Hoe werkt het? Je neemt je lege potten mee, weegt die af bij het binnenkomen, schrijft erop hoeveel de potten wegen en dan ga je aan het vullen. Ik was zo blij sojabrokken te vinden, maar bracht ook bouillonpoeder, muesli, granola, kaneel, vegan beertjes-snoepjes, suiker en rijst mee. En toen waren mijn potten allemaal gevuld. De pop-up-winkel in Hasselt heeft niet alles wat die in Heusden heeft, maar daar weten de zussen wel een mouw aan te passen: als je vaak in Hasselt passeert, nemen zij jouw lege potten voor je mee en vullen ze die in Heusden, zodat je waar je ook winkelt, het beste van de twee hebt.

 

2 Sessa

In de Dorpsstraat liggen heel wat winkeltjes bij elkaar die klanten met een duurzaam koopgedrag verwennen. Bij Sessa biedt Babs (a.k.a. Barbara) eco, bio en faire kinderkleding aan. Maar ook Veja-schoenen (zo schattig in die kleine maten!), drinkbussen, fruit- en koekjespotjes, rugzakken, schooltassen.

 

 

3 Paplou

Aan de overkant van de straat houdt de zus van Babs haar winkel Paplou open met kleding voor de grote mensen. Vooraan in de winkel fair en eco, achteraan hoofdzakelijk gescreend op het feit dat je er zeker geen kinderhanden meegewerkt hebben aan jouw kleding. Het geheel ademt een gezellige en hippe sfeer uit. Jammer dat ik nu geen kleren nodig had, maar zodra mijn Veja’s versleten zijn, weet ik waar ik moet zijn.

 

 

4 Fietsbar

De fietsbar ligt al in de Minderbroederstraat, maar dat is maar een paar passen van Paplou. Het uithangbord zegt het zelf: welkom met of zonder fiets. Je kunt er lekker iets drinken terwijl je fiets hersteld wordt, maar kunt ook gewoon gaan zonder fiets. Je drinkt en eet er lekker thee, koffie en bionades en lunches. Of je laat gewoon je fiets herstellen. Heerlijke plek!

 

 

5 Hendrikshuis

Vroeger was het Hendrikshuis een bekend oud volkscafé. Vandaag is het een winkel met vintage hebbedingen en unieke tweedehandskleding, maar ook tijdloze designspullen en creaties van jong talent. Zeker de moeite om regelmatig te kijken wat er in het tweedehandsaanbod zit, want er moet maar net dat paar schoenen staan waar je al zo lang naar zoekt, net in jouw maat.

 

 

6 All about Eve – the concept store

In de Ridderstraat opende Eveline Indenherberghe begin dit jaar een erg speciale concept store: op de benedenverdieping verkoopt ze vegan verzorgingsproducten, waarvan het grootste deel ook nog bio is. Eveline heeft jarenlange ervaring in de cosmetica, dus vraag haar gerust om raad! Op de bovenverdieping blaas je uit bij een lekkere thee of een heerlijke hap: allemaal plantaardig.

 

 

7 Peas

Vegan cinamon rolls, bites en cupcakes: ze zien er niet alleen geweldig uit, zo smaken ze ook bij Peas! Els en Davy hadden vroeger een vegan afhaalrestaurant in hun eigen huis tussen de grote en de kleine ring. In het voorjaar voerden ze een geslaagde crowdfunding voor een professionele oven: ze hadden immers een pand op het oog in het centrum van Hasselt en wilden van afhaalrestaurant naar vegan dessertwinkel evolueren. En of dat geslaagd is!

 

Als je toch in Hasselt bent, ga dan zeker ook eens eten bij Lento: een volledig plantaardig restaurant dat onlangs de deuren opende. Of bij de al gevestigde waarde van de Levensboom natuurlijk.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.