Zomerrecepten met rode biet

Zomerrecepten met rode biet

We zijn met drie bloggers op mijn werk: Reine, a.k.a. de Groene Prinses, Leentje van Kookeetleef en ikzelf. Elk seizoen vieren wij culinair door het af te trappen met seizoensgroenten. Ook deze week weer, want de zomer begint. En wij wilden wel eens weten hoe wij de achterban van Velt kunnen inspireren via onze blog en wat we doen bij Velt. Daarom riepen we op om ons culinair uit te dagen. Daar kwamen heel wat reacties op, van zeer uitdagend tot basisgerechten met seizoensgroenten. En dus kozen Leentje, Reine en ik elk een moeilijke zomergroente uit en besloten we er in onze keuken mee aan de slag te gaan. Ik kreeg de rode biet. En ik probeerde rekening te houden met de vele vragen: geef ons inspiratie om onze kinderen groenten te laten eten.

 

Moeilijke eter

Nu heb ik zo’n fameus slecht etertje aan mijn tafel zitten, elke avond opnieuw. Koppig als iets, want vaak weigert hij te proeven. Voordat ik onze Victor kende, zou ik daar meewarig op knikken en er het mijne van denken. Zoiets als: Het moest mijn kind maar eens zijn, die zou ik wel leren eten. Haha, ik hoor het jullie nu ook denken. Maar echt, wie onze Victor aan het groenten eten krijgt, verdient een standbeeld. Ik ben al héél blij dat hij gemixte, vegetarische pastasaus eet en als we wraps eten, doet hij er ook al wortel en komkommer tussen. In de soep lust hij ook redelijk wat groenten, maar geef ze hem niet in stukjes, want dan begint hij gewoon te kokhalzen.

 

Rode biet

Maar soit, het ging hier over onze kinderen leren groenten eten en over rode biet. Mijn favoriet recept met rode biet is gewoon in zoet-zuur en dan bij de sla of op de boterham. Ik geef je hieronder het recept mee. Maar dat wil ie dus niet. En daarom gooide ik het over een andere boeg: ik ging het verstoppen in iets zoets. Zo werd de rodebietenbrownie geboren. Maar helaas: hier zat zwarte chocolade in en dat lust hij ook niet. Dan maar een (plantaardige) kaastaart, waarbij ik niet verklapte dat de kaas roze was geworden door rode biet. Leugentje om bestwil, want hij had me zien aardbeien plukken. Maar die smaakte wat te veel naar kokos en bleef dus ook staan. Laatste poging: rode bietenburgers. Ik vind ze super lekker en gelukkig ging ook onze Michiel overstag. Het grootste compliment dat je van hem kan krijgen is: ‘Het valt wel mee. Eigenlijk smaakt naar niks.’ En die magische woorden sprak hij uit.

Hier de recepten van mijn zoektocht naar een toegankelijk kinderrecept met rode biet.

 

rode bietjes in zoet-zuur

1 Rode bietjes in zoet-zuur

Nodig
  • 500 gr rode bietjes, gekookt
  • 1 kop appelazijn
  • 1/2 kop water
  • een goede geut olijfolie
  • een eetlepel honing of agavesiroop als je het plantaardig wil houden

 

Zo maak je het:

Snij de bietjes in blokjes of fijne reepjes en doe ze in een afsluitbare pot. Zet half onder met appelazijn, voeg dan olijfolie en honing toe en voeg water toe tot alles onder staat. Laat een halve dag in de koelkast trekken. Vanaf dan is het lekker. En ook nog eens minstens een week houdbaar.

 

Brownies

2 Brownies (vrij naar een recept uit de klassenbundel van Goodplanet)

Nodig
  • 130 gr gekookte rode biet, tot puree gemixt
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 50 gr fondant chocolade
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 60 gr perensiroop
  • 100 gr halfvolkeren tarwemeel
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel kaneel

 

Zo maak je het:

Week het lijnzaad in het water en roer goed. Zet even aan de kant, dat het lijnzaad al het water kan opnemen. Laat de zwarte chocolade met de olie op een zacht vuurtje opwarmen. Haal van het vuur, voeg de perensiroop toe en roer goed. 

Meng de bloem, het bakpoeder, het cacaopoeder en het kaneel. Voeg de gesmolten chocolade en olie toe aan de gemixte bieten. Giet het in een kom met de bloem en meng goed tot je een homogeen deeg krijgt. 

Bekleed een taartvorm met wat bakpapier en giet hier het deeg in. Bak gedurende 40 minuten op 180° in een voorverwarmde oven.

 

kaastaart

3 Kaastaart

Voor de kaas:
  • 150 cashewnoten, minstens een uur geweekt in warm water
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 150 ml kokosmelk
  • 100 ml agavesiroop
  • 150 gr rode biet, gekookt en gemixt tot puree
Voor de bodem:
  • 150 gr walnoten
  • 10 dikke, gedroogde dadels, ontpit
Voor de topping
  • 150 gr aardbeien
  • 150 gr frambozen
  • 1 zakje agar agar
Zo maak je het:

Maak eerst de bodem. Mix hiervoor in een food processor de dadels en de noten tot een homogene massa. Bedek er de bodem van een taartvorm mee.

Mix dan de cashewnoten helemaal fijn en meng alle andere ingrediënten tot een gladde kaas. Stort op de bodem.

Maak tot slot de topping door de vruchten te laten koken, te mixen tot saus en op te koken met agar agar. Laat heel even afkoelen in de kookpot en giet daarna over de kaas. 

Laat de taart minstens drie uur opstijven in de koelkast.

 

bietenburgers

4 Rodebietenburgers

  • 4 medium rode bietjes, gekookt, geschild en tot puree gemixt
  • 100 gr gemalen kaas
  • 2 eitjes
  • 1 koffielepel groentebouillonpasta
  • 2 sjalotjes
  • 100 gr havermout
Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Zet even in de koelkast, zodat de havermout het vocht van de andere ingrediënten goed kan opnemen. Maak dan burgers en bak die in wat olijfolie tot de boven- en onderkant goudbruin zijn. Zowel warm als koud lekker.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.