Zomertoppers uit de moestuin

Zomertoppers uit de moestuin

De hittegolf doet menig moestuinier klagen over verminderde opbrengst. Mijn ecotuin trekt zich weinig aan van de droogte. Oké, ik heb misschien iets minder tomaten omdat een deel aangetast is door neusrot. Maar in de plaats verwent de komkommerplant ons elke dag met een k(r)omkommer en ook aan courgettes hebben we geen gebrek. Wat we ermee klaarmaken? Ik deel graag onze zeven zomertoppers van het moment.

moestuintoppers
Velt-collega Ruth met de oogst van de dag.

 

1 Tomatensalsa

Elke dag plukken we intussen een kommetje tomaten. De San Marzano’s worden meer aangetast door neusrot dan de andere. Neusrot is een verrotting onderaan de tomaat die duidt op een tekort: deze zomer duidelijk op onregelmatig water en misschien nog iets anders, maar daar ken ik te weinig van. Ik snij de tomaten in kleine stukjes en meng ze met een sjalotje (uit de moestuin van mijn papa). Kruiden doe ik met peper, zout en verse oregano. Ik roer er nog wat witte balsamico-azijn en lekkere olijfolie door. Azijn zou je kunnen vervangen door citroensap, maar ik heb me voorgenomen alleen nog maar citroenen van dichtbij huis te kopen en die zijn er momenteel niet. Dus word ik creatief met zuurvervangers.

Deze tomatensalsa is heerlijk op een geroosterd broodje (als bruschetta), maar ook bij een slaatje of wat patatjes.

 

Zomertoppers
Dit jaar groeien de tomaten buiten onder het afdakje beter dan in de serre.

 

2 Koude courgettesoep met munt

Vorig jaar had ik nog meer courgettes dan dit jaar en daardoor werd ik creatief met courgette. Dit jaar wilde ik een koud soepje en dat ging fantastisch met onze grote voorraad gele courgettes. Heel simpel: een ui stoven, daar de courgettes bij, kruidenzout of groentebouillon en afwerken met wat kruidenkaas. Fijnmixen en laten afkoelen en als finishing touch een handvol vers gesneden munt erbij. Je kunt de soep natuurlijk ook warm eten als je dat liever hebt, maar ik hou wel van een verfrissend soepje met deze temperaturen.

 

zomertoppers
Zo’n komkommeroogst hadden we nog nooit.

 

3 Supersimpele tzatziki

Elke dag een komkommer, dat hebben we nog nooit gehad in onze moestuin. Gelukkig eet onze Michiel graag puur komkommer, met een beetje zout erop. Hij eet dat bij de boterham of wrap, maar ook gewoon zo puur. En eigenlijk is daar niets mis mee, want komkommer bevat heel veel water en dat is wat je nodig hebt in deze warmte. Ik maak er ook graag tzatziki mee, met al die komkommers. Hiervoor rasp ik de komkommers heel fijn en dan druk ik er met wat keukenpapier het vocht uit. Ik meng met biologische Griekse yoghurt (ik probeerde nog niet met een plantaardige variant, maar laat me zeker weten welke yoghurt-versie het best geschikt is hiervoor!), peper, zout en een lepel tzatzikikruiden van de Oil & Vinegar. Of zo’n mengeling die je wel eens op vakantie kunt kopen. Heb je nog wat verse platte peterselie, dan is dat er ook heel lekker bij. Wij eten deze tzatziki op de boterham, bij de slaatjes, bij de aperitief met grissini. En onze buren zijn er ook zot op bij de barbecue.

 

zomertoppers
De aardappelen moeten nog geoogst en ook de bonenoogst moet nog beginnen.

 

4 Patatas bravas

Mijn papa heeft een geweldige aardappeloogst dit jaar. Ik heb enkel nog maar mijn verdwaalde planten uitgedaan, maar die beloofden ook al veel goeds. (De verdwaalde planten zijn aardappelen die ik vorig jaar niet gevonden heb en dit jaar spontaan uitkwamen tussen de aardbeien.) We aten er al vier keer patatas bravas mee. Hiervoor was ik de aardappelen en kook ik ze tien minuten in de schil. Dan snij ik ze in stukken en bak ik ze in de pan of de oven in wat olijfolie of kruidenboter met verse rozemarijn uit de tuin. In de Oil & Vinegar verkopen ze een kruidenmengeling om bij mayonaise of veganaise te mengen voor bij deze aardappeltjes. Lekker, maar je kunt dat ook zelf maken met mild paprikapoeder en een snufje gerookt paprikapoeder of pimenton de le vera, peper en zout.

 

5 Water met rabarber en munt

De rabarber laten we in theorie na 21 juni met rust. Dat doen we omdat de plant op dit moment het oxaalzuur uit de bladeren via de bladsteel terug naar de wortel brengt. Dat kan voor de mens problemen geven in de urinewegen en nieren. En het is voor de plant eigenlijk ook beter om haar te laten herstellen voor volgend jaar.

Nu hebben wij dit jaar uitzonderlijk weinig rabarber geoogst en staan de planten er nog in vol ornaat bij. Daarom snij ik regelmatig een paar bladstelen af om bij het water te doen. Met een paar takjes munt erbij geeft het een heerlijk fris smaakje. En omdat het zo weinig is, maak ik me helemaal geen zorgen om het oxaalzuur dat we binnen krijgen.

 

zomertoppers
De eerste witte kool en bloemkool van het jaar.

 

6 Witte kool met venkelzaad

Vorige week oogstte ik ook de eerste witte kool. De volgende kolen worden zuurkool, maar deze aten we rauw op. Heerlijk als je ‘m fijnsnijdt met de mandoline en dan kruidt met witte balsamico, olijfolie, peper, zout en venkelzaad. Vorig jaar had ik heel wat doorgeschoten venkelplanten in de tuin en heb ik dus veel zaad kunnen oogsten dat nu opgebruikt mag. Deze witte kool is eigenlijk nog lekkerder als je ‘m een dagje laat staan.

(Oh, op de foto staat ook de eerste bloemkool. Daar maakte ik vegan chicken wings van, gebaseerd op dit recept.)

 

zomertoppers
Geweldig, toch, die chioggiabietjes!

 

7 Schijfjes chioggiabietjes

Rode bietjes zijn een vaste waarde in de moestuin, maar dit zaaide ik chioggia-bietjes. Ik vind ze rauw veel lekkerder dan rode bietjes en dat is dus ook de manier waarop we ze eten: uit de moestuin, gewassen, geschild en in fijne schijfjes gesneden. Zo al super lekker, maar met wat peper, zout en olijfolie maak ik ze ook een uurtje op voorhand al klaar voor in een slaatje. Maar ik at ze ook al als ontbijt op de trein omdat ze zo’n verrassend lekkere smaak hebben rauw.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.