Millions of peaches, peaches for free

Millions of peaches, peaches for free

‘Millions of peaches, peaches fro free’, zong de hele tijd door mijn hoofd terwijl ik perziken aan ’t inmaken was. ‘Kun je iets met vijf kilo perziken?’, stuurde een vriendin deze week. Euh, ja, wellicht wel. Maar wat doe je met een hele zak perziken? Ik maakte ze op vijf manieren in.

 

wat te doen met perziken?
Foto: LuAnn Hunt voor Unsplash

 

 1. Sap

De timing was niet ideaal, want de perziken kwamen aan toen ik net mijn eerste lange dag in Antwerpen ging werken na een heerlijke vakantie. Dus ik kwam erg moe thuis en er stond een grote zak fruit op me te wachten. En fruit kun je niet dagen laten wachten. Dus sorteerde ik ’s avonds de goede nog van de minder goede exemplaren en maakte ik van de perziken met plekjes en minder goede stukjes sap. Dat ging heel simpel: het waren maar kleine perziken en dus deed ik ze volledig (dus zonder door te snijden of pit te verwijderen) samen met twee kilo peren die van de boom gevallen waren, in de sapketel. Een half uurtje later druppelde er 2,5 liter sap uit en dat ving ik op in gesteriliseerde flessen. 

De hoeveelheid sap die je uit fruit kunt halen, varieert enorm van soort tot soort en van jaar tot jaar. Dit jaar is wellicht een droog en zoet jaar, dus ga je zoeter, maar minder sap genereren. In een natter jaar heb je meer, maar minder zoet sap.

 1. Chutney

Ik maakte vorig jaar al eens chutney van courgetten. Chutney is een soort confituur, maar dan met ui, appelazijn en een pittig element erin. Ik ging hier voor gember. 

Nodig voor ongeveer 500 ml

 • 1 ui
 • wat olie om in te bakken
 • 120 ml appelazijn
 • een flinke duim gember, in ministukjes gesneden
 • 80 gr rietsuiker
 • 500 gr fruit (hier: perziken)
 • 1 koffielepel currypoeder
 • 1 koffielepel korianderpoeder
 • 1/2 koffielepel kardemompoeder
 • 1 koffielepel kaneel

Zo maak je het:

 1. Snipper de ui en stoof ze glazig in de olie. Voeg de gember en de specerijen toe en roer even goed om.
 2. Blus met appelazijn.
 3. Schil de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Voeg ze bij de gestoorde ui en specerijen. 
 4. Voeg de suiker toe en laat inkoken tot de stukjes fruit uit elkaar vallen.
 5. Zet de mixer twee keer heel kort in het fruit, zodat je een homogenere massa krijgt. 
 6. Giet in brandschone, gesteriliseerde potjes. 

Chutney is lekker op de boterham, maar ook bij rijstschotels en slaatjes.

 

Wat te doen met perziken?
Foto: ARTP voor Unsplash

 

 1. Confituur

Nodig voor ongeveer 500 ml:

 • 500 gr fruit
 • een bodempje water
 • 200 gr suiker en 1 koffielepel pectine of 200 gr confituursuiker

Zo maak je het:

 1. Schil de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe ze in een kookpan met een bodempje water. Laat koken tot de stukjes uit elkaar vallen.
 2. Voeg de suiker en de pectine (of de confituursuiker) toe en laat een minuut borrelend doorkoken.
 3. Giet in brandschone, gesteriliseerde potjes.
 1. Geweckte perziken

Ingemaakte perziken horen bij Kerstmis, vind ik. Vroeger kregen we bij mijn oma altijd kroketten, kalkoen en ingemaakte perziken als feestmaal. Ik heb nu stukjes perzik geweckt met suikerwater en ben benieuwd of ze de smaak van die van onze oma kunnen evenaren. Ik vrees ervoor, want die van vroeger waren op siroop ingelegd. Dat vond ik wat te veel suiker, dus ben ik voor een ‘light’-versie gegaan.

Dat proces is eigenlijk simpel. Ik schilde en ontpitte de perziken en sneed elk kwartje nog eens door omdat ik dan veel meer fruit in één potje kon verwerken. Ik propte het fruit er zo goed als mogelijk in zonder het te kwetsen en overgoot het dan met suikerwater. De verhouding van het suikerwater voor zoet fruit is 400 gr suiker op een liter water. Daarna gingen de potjes met schroefdeksel of weck-klemmen 45 minuten in de oven op 100 graden. Ik liet de potten ook afkoelen in de oven en nu staan ze klaar op ons kelderschap om een feestmaaltijd te vergezellen. Ik laat ze nog even staan, want nu is er nog genoeg zoets vers uit de tuin te halen. 

Wat zijn jouw succesrecepten met perziken?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.