Je kunt nooit te veel courgettes hebben #2

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #2

In mijn moestuin groeien de courgettes als nooit tevoren. Vorig jaar kreeg ik courgette-inspiratie dankzij Dorien Knockaert en haar blogpost over courgettes. Deze zomer wil ik mezelf uitdagen nog meer recepten te bedenken met courgettes, waardoor ik oprecht en eerlijk kan zeggen: je kunt gewoonweg nooit meer te veel courgettes hebben.  Het vorige recept is er trouwens eentje voor pizza met courgettesaus. Ik heb er al veel positieve reacties op gekregen!

courgettechutney

Vandaag een inmaakreceptje, maar wel een speciaal: courgettechutney. Ik moet eerlijk toegeven dat ik al wat geëxperimenteerd heb met chutney, maar dat ik pas vorige winter het chutney-licht gezien heb toen ik twee mango’s uit mijn fruitpakket wilde redden van het bederf en er daarom me aan de slag ging voor een chutney. In dit recept combineer ik courgette met pruimpjes.

courgettechutney

Nodig voor vier potjes van ongeveer 230 ml:

 • 1 grote courgette (zonder pitjes)
 • 8 kleine pruimpjes
 • 1 ui
 • 1 pikante rode peper
 • het sap van 1 citroen
 • 200 gr niet-geraffineerde, biologische rietsuiker
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie

Zo ga je te werk:

 1. Verwarm de olijfolie in een kookpot. Snij de knoflook, de ui en de pikante peper fijn en laat even stoven.
 2. Snij intussen de courgettes en de pruimen in blokjes van ongeveer 1,5 cm groot en doe ze mee in de kookpot.
 3. Giet er het citroensap over en laat sudderen. Als je niet voldoende vocht heb, mag je wat water toevoegen, anders gaat het te snel aanbakken.
 4. Laat ongeveer een half uur pruttelen, tot zowel de courgette als de pruimpjes lekker zacht geworden zijn.
 5. Mix met de staafmixer vier keer kort, totdat ongeveer de helft van de stukjes klein zijn.
 6. Voeg de suiker toe en breng even terug aan de kook.
 7. Giet in hete, gesteriliseerde potten en sluit meteen af.

Voor een volgende bijdrage staat er courgettekimchi te fermenteren op het aanrecht. Heel benieuwd of dat ook zo’n aanrader wordt als deze chutney!

Wat is jouw favoriete courgetterecept?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.