Zout water wordt zoet water…

Zout water wordt zoet water…

De Eliodomestico heeft niets met onze premier te maken, hoewel het ontwerp ook uit Italiaanse oorden afkomstig is. De ontwerper Gabriele Diamanti heeft een simpel zonne-oventje gemaakt waarmee zout water via een natuurlijk proces omgezet wordt in zoet water.

Hoe werkt de zonne-oven juist? Heel simpel. De zwarte boiler wordt ’s morgens gevuld met zout water afkomstig uit de zee. De schroefdop wordt stevig toegedraaid en de zonne-oven wordt in de natuurlijke warmte van de zon gezet. Het water in de zwarte boiler begint op te warmen. Het systeem laat toe dat de stoom die in de zwarte boiler ontstaat, naar het onderste compartiment geleid wordt, waar de stoom condenseert. Die condensatie wordt dus opgevangen in een kom et voilà: zoet water it is!

En dit is niet het enige mooie aan de Eliodomestico. Het toestel wordt lokaal geproduceerd uit gemakkelijk beschikbare materialen zoals klei en gerecycleerd staal. Er zijn geen transportkosten verbonden aan de productie van de Eliodomestico aangezien men hiervoor op lokale ambachtslieden kan rekenen. De lokale economie krijgt hierdoor vanzelfsprekend een goeie boost.

De ontwerper heeft voor het design van zijn zonne-oven bovendien gekozen voor een simpele constructie die gemakkelijk te onderhouden en te repareren is. Met andere woorden, het is een opensource project dat iedereen ten alle tijden en naar eigen behoefte kan aanpassen. Een work in process, beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft!

Knap!

Via: Fast CO.design

Print Friendly, PDF & Email


4 thoughts on “Zout water wordt zoet water…”

  • Dat is echt een geweldige uitvinding! Heel interessant voor als je niet te ver van het strand af woont en klinkt positief voor de toekomst ook aangezien we straks steeds minder zoet water zullen hebben…

    Groetjes Nancy

  • Bij het lezen van dit artikel denk ik onmiddellijk aan een ander project: de Groasis waterbox. Het is niet helemaal gelijkaardig, maar toch zeker het vermelden waard!

    Ook hier wordt een zogezegd ‘onmogelijke’ situatie (teveel zout water, teveel droge plekken op aarde, …) op een simpele manier omgevormd tot een heilzame oplossing:
    http://www.groasis.com/nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.