Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Zout water wordt zoet water…

Zout water wordt zoet water…

De Eliodomestico heeft niets met onze premier te maken, hoewel het ontwerp ook uit Italiaanse oorden afkomstig is. De ontwerper Gabriele Diamanti heeft een simpel zonne-oventje gemaakt waarmee zout water via een natuurlijk proces omgezet wordt in zoet water.

Hoe werkt de zonne-oven juist? Heel simpel. De zwarte boiler wordt ’s morgens gevuld met zout water afkomstig uit de zee. De schroefdop wordt stevig toegedraaid en de zonne-oven wordt in de natuurlijke warmte van de zon gezet. Het water in de zwarte boiler begint op te warmen. Het systeem laat toe dat de stoom die in de zwarte boiler ontstaat, naar het onderste compartiment geleid wordt, waar de stoom condenseert. Die condensatie wordt dus opgevangen in een kom et voilà: zoet water it is!

En dit is niet het enige mooie aan de Eliodomestico. Het toestel wordt lokaal geproduceerd uit gemakkelijk beschikbare materialen zoals klei en gerecycleerd staal. Er zijn geen transportkosten verbonden aan de productie van de Eliodomestico aangezien men hiervoor op lokale ambachtslieden kan rekenen. De lokale economie krijgt hierdoor vanzelfsprekend een goeie boost.

De ontwerper heeft voor het design van zijn zonne-oven bovendien gekozen voor een simpele constructie die gemakkelijk te onderhouden en te repareren is. Met andere woorden, het is een opensource project dat iedereen ten alle tijden en naar eigen behoefte kan aanpassen. Een work in process, beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft!

Knap!

Via: Fast CO.design

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Het Cradle to Cradle Concept

Het Cradle to Cradle Concept

Cradle to cradle, je hebt er al van gehoord of nog niet. Recycling en upcycling zijn termen die je misschien bekender in de oren klinken. Allemaal zijn het begrippen die te maken hebben met duurzame productontwikkeling, maar cradle to cradle is het summum van ecologisch […]

Print Friendly, PDF & Email
Recycle art by Edouard Martinet

Recycle art by Edouard Martinet

Toen hij 10 was, maakte hij dankzij één van zijn leraars kennis met de wereld van de insecten. De bevlogenheid van de onderwijzende man maakte dat de jongen even gefascineerd werd. Nu 40 jaar later, is de jongen de man geworden die Edouard Martinet is. […]

Print Friendly, PDF & Email


4 thoughts on “Zout water wordt zoet water…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *