Lunchbox-ideeën

Lunchbox-ideeën

Ik ben fan van bentoboxen. Lang wist ik niet dat dit gewoon een Japans principe is om je lunchbox op een andere manier aan te pakken dan er gewoon boterhammen in te stoppen. Maar nu ik wat op Pinterest en Instagram geneusd heb, weet ik hoe het werkt.

Afgelopen weekend mocht in tijdens de open dagen van Elcado – mijn favoriete winkeltje, want Eef heeft altijd zo leuke spulletjes om het koken nog gezelliger en eenvoudiger te maken – de bezoekers gaan inspireren en laten proeven van heerlijke lunchbox-ideeën. Ik haalde mijn inspiratie onder meer in dit filmpje.

Lunch

1 Rijst met geroosterde groenten

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 koppen rijst
  • 2 koppen water
  • 1 theelepel groentebouillon
  • 2 koppen broccoli
  • 1 rode ui
  • 2 koppen sojascheuten
  • voor het sausje bij de rijst
    • 1 eetlepel citroensap
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 eetlepel sesamolie
    • 1 eetlepel misopasta
    • 1 eetlepel sojasaus
    • 1 eetlepel rijstazijn
    • 2 cm verse gember

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking met een theelepel groentebouillon gaar.
  2. Bereid intussen de groenten:
    1. Was de broccoli en snij de roosjes eraf. De steel kun je ook gebruiken: snij die gewoon in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm. Stoom de broccoli gaar in 15 minuten.
    2. Wok de sojascheuten.
    3. Snij de rode ui in halve ringen.
  3. Bereid het sausje door alle ingrediënten samen in de blender te doen.
  4. Meng alles en kruid indien nodig nog af met peper en zout.

Uiteraard kun je de broccoli en sojascheuten ook vervangen door seizoensgroenten of vers uit de moestuin.

2 Quinoa met veldsla, zongedroogde tomaten en artisjokharten

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 koppen quinoa
  • 4 koppen water
  • 1 theelepel groentebouillon
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaten
  • een handvol veldsla
  • een handvol blokjes feta
  • zwarte olijven, ontpit
  • twee artisjokharten
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie

Zo maak je het:

  1. Kook de quinoa in een dubbele hoeveelheid water en wat groentebouillon. Na ongeveer 12 minuten mag je het vuur doven en met het deksel op de kookpot laten nawellen.
  2. Was de veldsla en snij alle andere ingrediënten in blokjes of kleine stukjes.
  3. Check of de quinoa alle vocht heeft opgenomen. Giet af indien dat niet zo is. Roer de alles door de quinoa en serveer. Zowel koud als warm lekker.

Ook weer lekker om te variëren naargelang de seizoenen. In de herfst is geroosterde pompoen en pastinaak ook lekker. In de lente doe ik dit met asperges en verse rucola, in de zomer met courgettes en tomaten.

3 Wraps met oranje groenten en linzen

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 kop linzen
  • 2 koppen water
  • 1/2 theelepel groentebouillon
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel tahin
  • het sap van 1 citroen
  • 100 gr zoete aardappel
  • 100 gr wortel
  • 4 wraps
  • 2 theelepels sambal oelek of peperpasta
  • naar smaak: verse koriander

Zo maak je het:

  1. Kook de linzen in een dubbele hoeveelheid water met wat groentebouillon in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Snij intussen de zoete aardappel en de wortelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Leg ze op een bakplaat en hussel er wat olijfolie door. Bak ze gaar in de oven in ongeveer 20 minuten.
  3. Werk de linzen af door er de tahin, het paprikapoeder, de komijn en het citroensap door te roeren.
  4. Besmeer elke wrap met een halve theelepel peperpasta, een ruime hoeveelheid linzen, een lepel oranje groenten en als je ervan houdt, wat verse koriander.
  5. Sluit de wraps aan twee kanten, rol ze goed op en snij ze in het midden door.

4 Een slaatje van rauwkost

Ingrediënten per lunchbox:

  • een handvol vers groen
  • een handvol kerstomaatjes
  • courgetti
  • wortelslierten
  • een halve rode ui
  • voor de vinaigrette: 1 eetlepel olijfolie – 1 eetlepel azijn – een snuif peper – optie: wat lookpoeder

Zo maak je het:

  1. Doe de verse blaadjes in je lunchbox en leg daarbovenop de courgetti, wortelslierten, kerstomaatjes en ui.
  2. Maak de vinaigrette, maar giet die pas over de sla op het moment dat je gaat eten.

5 Vegetarische burgers

Ingrediënten voor 2 burgers:

  • 2 hamburgerbroodjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 takjes dille
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sesamzaad
  • olijfolie
  • peper en zout
  • voor de burgertjes
    • 2 eetlepels zongedroogde tomaten
    • olijfolie
    • zout en peper
    • 250 gr gekookte kikkererwten
    • 1 teentje knoflook
    • 1 ei
    • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
    • 1/2 el chilipoeder (mild)
    • 40 gr havermoutvlokken

Zo maak je het:

  1. Meng voor de burgertjes alle ingrediënten in een food processor. Maak de burgers en zet ze even in de koelkast.
  2. Bak de burgers in wat olijfolie aan beide kanten goudbruin.
  3. Schaaf de komkommer overlangs met een dunschiller. Meng de repen met de dille, citroenrasp en sesamzaad. Druppel er een beetje olijfolie over en meng alles voorzichtig met je handen.

(Vrij naar: Groene Burgers, Martin Nordin)

 Tussendoortjes

1 Rauwe groenten met hummus

Ingrediënten:

  • rauwe groenten naar smaak (bloemkool, komkommer, wortelen, radijzen…)
  • voor de hummus:
    • 1,5 kop kikkererwten
    • een beetje water
    • het sap van 1 citroen
    • 1 eetlepel tahin
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 2 teentjes knoflook
    • zout
    • paprikapoeder
    • komijnpoeder

Zo maak je het:

  1. Snij de groenten in reepjes die in je lunchbox passen.
  2. Mix voor de hummus alle ingrediënten in een food processor of blender.
  3. Vul een bakje voor de saus met hummus. De overschot kun je op je boterham smeren.

2 Banaan met home made nutella

Ingrediënten:

  • 1 kop hazelnoten
  • 2 eetlepels dadels
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel cacao of gesmolten chocolade
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 banaan
  • 1 volkorenwrap

Zo maak je het:

  1. Rooster de hazelnoten even in een droge pan.
  2. Mix ze in een foodprocessor tot er een pasta ontstaat. Dit duurt wel even; minstens vijf minuten.
  3. Meng met de gesmolten chocolade, fijngehakte dadels en honing tot een gladde pasta. Voeg indien nodig wat olijfolie toe als het niet smeerbaar wordt.
  4. Smeer de pasta op de wrap en strooi er wat hennepzaadjes over.
  5. Leg er een banaan over en rol de wrap dicht. Snij tot kleine portjes (zoals sushi).

3 Energieballen

Ingrediënten:

  • 200 gr gemengde noten
  • 200 gr gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel cashewpasta
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten in een krachtige food processor tot één geheel.
  2. Rol er balletjes van in de grootte die je wil.
  3. Laat de balletjes even opstijven in de koelkast voor je ze eet.

4 Krachtkoeken

Ingrediënten voor ongeveer 20 koeken:

  • 350 gr havermout of -vlokken
  • 350 gr appelmoes
  • 250 gr gemengde noten, fijngehakt
  • 100 gr rozijnen • 10 dadels, fijngehakt
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel gemalen kaneel

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  2. Maak er dan bolletjes van en druk die goed plat, zodat je ronde koeken krijgt.
  3. Bak ze in de oven op 175° gedurende twintig minuten, of tot ze goudbruin kleuren.

Sausjes

(geïnspireerd op een artikel in Seizoenen van Velt)

1 Bbq-saus

Mixen maar:

  • 300 ml tomaten in blik
  • 3 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelpel cayennepeper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • een halve teen knoflook
  • een kwartje citroen (met schil)

2 Oosterse saus

Mengen maar:

    • 1 el tahin
    • 1 el mayonaise of veganaise
    • 2 el sojasaus
    • 1 el geroosterde sesamolie
    • 1 teen look

3 Remoulade

  • restje gekookte aardappelen
  • eetlepel mayonaise
  • handje versnipperde bieslook
  • een paar kleine augurkjes
  • een eetlepel azijn van de augurken (tot je de vloeibaarheid hebt die je wil)

4 Vinaigrette

  • handvol wortel- of radijzenloof
  • twee derde olijfolie
  • een derde azijn
  • een lepeltje mosterd
  • een versnipperde ui

Kan ook met brandnetel, vogelmuur of zevenblad!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.