Ben jij een eco hero?

Ben jij een eco hero?

“Passie is the spice of life”, dat was Pamela Peeters’ drijfveer om haar boek Eco Hero te schrijven. Ze was 12 toen ze haar eerste milieutijdschriftje maakte. Ondertussen presenteert ze al enkele jaren op de Amerikaanse televisie een show rond ecologie, geeft ze milieuadvies en schrijft ze boeken waaronder deze Eco Hero.I love eco blog, Eco hero, boek,

Met Eco Hero beschrijft ze de weg naar gezond eten en duurzaam leven en wil ze jullie aanmoedigen om ook een Eco Hero te worden. Praktische, concrete tips over hoe we gezonder kunnen eten en leven, hoe we onze eigen omgeving kunnen sparen van vervuiling, hoe we positiever kunnen gaan denken en hoe we de wereld mooier kunnen maken door duurzamer te denken.

Het boek bestaat uit 3 delen. In het eerste deel vertelt Pamela over haar evolutie van haar interesse voor het milieu. Want ecologie betekent voor haar “de leer van het leven”. Het tweede deel beschrijft hoe ze 14 jaar geleden met twee koffers uit België richting de VS vertrok. Het laatste deel gaat over de nood aan een duurzame samenleving.

Wil jij ook een Eco Hero worden en zijn Pamela’s tips wel welkom? Laat dan gedurende de maand december een reactie achter, onderaan dit blogbericht, met jouw beste Eco Hero tip! Eind december geven we 5 boeken weg aan de beste tips! Wie weet krijg jij wel een extra eindejaarsgeschenkje!

Veel succes alvast met het begin van “je eigen eco heroism”!

Beelden via Borgerhoff & Lamberigts

Print Friendly, PDF & Email


31 thoughts on “Ben jij een eco hero?”

 • Wellicht de meest bekende maar dit is waar ik mijn ECO-LIFESTYLE mee begon:
  Wassen met Marseille of Aleppo zeep en Soda en als was verzachter witte keuken azijn met paar druppeltjes etherische olie.

 • Elke keer als ik naar de winkel ga en een stukje vlees wil kopen, kijk ik eerst bij de afslagartikelen (liefst bio), die de dag erna uit te rekken zouden gehaald worden en in de vuilbak worden gegooid. Zo is er toch al iets minder afval & verspilling van eten.

 • Mijn eco Hero tip is om te leven zoals je dat wil en door de positiviteit die je daardoor overbrengt, andere mensen te overtuigen om het misschien ook zo eens te doen. Zo gebruik ik voor mijn zoon herbruikbare luiers. Iedereen vond dat voor zijn geboorte vies, maar ik ben er gewoon vrolijk mee doorgegaan. Nu ziet iedereen hoe makkelijk dat is en hoe vlot dat gaat en ik heb al andere mensen er warm voor gemaakt. Zo gaat het ook voor andere dingen zoals minder vlees eten, ecologische producten gebruiken,… In plaats van door te drammen over bepaalde zaken bij andere mensen geloof ik dat een goed voorbeeld stellen vaak meer kan bereiken. Ik hoop in ieder geval dit boek te winnen en het ook aan andere mensen uit te lenen of na het lezen naar de bib te brengen zodat zoveel mogelijk mensen de info kunnen opdoen.

 • Mijn ecotip is het gebruik van azijn en baking soda. Het zijn twee heel veelzijdige producten waar je je huis en jezelf (baking soda kan je gebruiken als basis voor verschillende verzorgingsproducten) mee ‘schoon’ kan houden. Je hebt geen twintig verschillende kuisproducten nodig, met azijn en baking soda geraak je al heel ver!

 • Fiets! Fietsen heeft erg veel voordelen t.o.v. autorijden. Het is goedkoop, goed voor het milieu, goed voor je conditie, je ontspant, je kunt je beter concentreren, je slaapt beter. Ik heb bewust een baan op fietsafstand gezocht, zodat ik de auto thuis kan laten staan.

 • Voor alle was- en plasaangelegenheden gebruik ik 1/2 van de aanbevolen dosis. Werk meestal perfect. Mag het een beetje minder zijn? Ja dus.

 • Tip voor waterbesparing:
  – kraan toe tijdens het wassen van de handen (na het inzepen en voor afspoelen)
  – het water waarmee de groenten gewassen/gespoeld werden, uit de pombak scheppen en gebruiken om toilet mee door te spoelen (het moet waarschijnlijk wel mogelijk zijn om onder de pombak een driewegkraantje te installeren op je afvoer om het water gemakkelijk in een emmer op te vangen)
  – kookwater van groenten in aangekoekte/heel vuile pannen/potten gieten om te weken

  Een beetje meer inspanning maar zeker resultaat!! 🙂
  – groenten afgieten in gesloten pombak, dan kan het kookwater afkoelen voordat het door de leidingen loopt waardoor er geen extra koud water moet stromen

 • Onvermijdelijk: word vegetariër/veganist! Maar ook onontbeerlijk: zoek voor elk wegwerpproduct in je leven een duurzaam alternatief! Eerst oplijsten wat je weggooit en dan zoeken, zoeken, zoeken… Pas op, het is een proces van jaren, maar er zijn zoveel mogelijkheden en er komen er iedere dag bij. Bijkomend voordeel is, dat de zoektocht naar alternatieven je in contact brengt met allerhande ecologische initiatieven en gelijkgestemde zielen, die voor extra inspiratie zorgen om je levensstijl op ecologische wijze om te vormen…;-)

 • De cadeaukast. Telkens ik leuke dingen tegen kom op de rommelmarkt, of duurzame nieuwe producten, neem ik ze mee voor de cadeaukast. Als ik een cadeautje nodig heb voor een babyborrel of verjaardagsfeest, heb ik altijd wat in stock en moet ik niet last-minute iets nieuws of prullerig kopen. Heb ook een hele doos vol kleine doosjes, posters en gerecycleerde linten om de cadeaus in te pakken.

 • In plaats van alsmaar nieuwe kleren te kopen, probeer ik oude kledij zoveel mogelijk een nieuw leven te geven. Zo recycleerde ik onlangs een versleten broek tot een kleuterbroek, een 20jaar oud T-shirt tot rokje en een parapu tot boodschappentasje. Bij ons thuis wordt er niets weggegooid, zonder eerst goed na te denken of we het niet nog voor iets anders kunnen gebruiken.

 • Hou kippen en konijnnen! Dan ga jeautomatisch meer verse groenten kopen, want je hebt dat nodig om aan de beestjes te geven : wij eten ook niet graag elke dag hetzelfde, dus waarom zouden die beestjes happy worden van elke dag korrels?! Wij hebben twaalf konijnen en zes kippen, dus die eten behoorlijk wat : alle aardappelschillen, appelschillen, wortelrasp, koolbladeren, ja zelfs het onkruid uit de tuin. Voorverpakte groenten komen er bij ons niet meer in, want die zijn duurder en daar hebben onze diertjes dan ook nog eens niets aan! En de liefde die je van de beestjes terugkrijgt, maakt dat je het met plezier doet!

 • Ik houd telkens als ik groenten kuis de eetbare delen bij, zoals koolstelen ( broccoli, bloemkool) , paddestoelen steeltjes, peterseliesteeltjes, groen van porei, eindjes van wortels, enz enz. Ik blancheer ze en steek ze apart in de diepvries. Sommige zaken gebruik ik voor soep andere voor sausen of braadjus. Zo recupereer ik veel zogenaamd afval.

 • Ik heb mijn diepvrieszakjes vervangen door bio-afbreekbare exemplaren: we kopen onze voedingsmiddelen in grotere hoeveelheden, en vriezen ze in porties in, in niet-giftige en milieuvriendelijke zakjes dus 🙂

 • ik heb een biopakket groenten en fruit en eet enkel seizoensproducten die hier groeien. Als iets in seizoen is koop ik extra en maak ik het in (confituur, pickle, chutney e.d.). Op deze manier heb ik een kast voor lekkers aan minimale transportkosten.
  Daarnaast zo min mogelijk dingen die verpakt zijn kopen en goed je afval sorteren.

 • Ook al ben ik nog redelijk jong, ik ben vaak aan het nadenken over mijn voetafdruk en hoe ik deze kleiner kan maken. Ik denk dat de belangrijkste eco tip creativiteit is! Vorig jaar leerde ik breien van een vriendin. Tot nu toe kan ik enkel nog maar een sjaal maken, maar ik hoop tegen volgend jaar ook truien te kunnen breien. Vorige maand begon ik ook met een naaicursus, en zo hoop ik telkens meer cadeautjes en spulletjes zelf te kunnen maken.
  De termen duurzaamheid en ecologisch leven schrikken veel mensen af, dus vind ik het persoonlijk belangrijk het plezier en de creatieve insteek ervan te benadrukken. ‘Creativity is contagious, pass it on!’- Albert Einstein

 • Ik ken eigenlijk geen echte ECO HERO-tips… Het zit ‘in’ je of niet… Respect voor de natuur kwam vermoedelijk met de paplepel mee (bijna 50 jaar geleden). Strikte vegetariër sinds mijn 10-de; verse groenten en fruit voornamelijk uit eigen tuin; nooit een auto aangeschaft (als het niet te voet, per fiets of met het openbaar vervoer kan, dan hoeft het niet); veel huishoudspullen zijn bijna 40 jaar oud (koelkast, mixer, koffiezet – raar maar waar, die krijg je blijkbaar niet stuk – mits goed onderhoud); qua kledij e.d. enkel iets nieuw kopen als er ook iets oud onbruikbaar is geworden of na teveel herstelwerk; binnen Europa nooit het vliegtuig nemen, wel een internationale lijnbus of trein; je hoeft niet elke dag je haar te wassen of te douchen (een wastafel kan ook af en toe) evenals soms handwas en waslijn (ipv wasmachine & droogkast); de vaat met de hand doen (ipv afwasmachine); supermarkten vermijden die inzetten op veel (nutteloze) verpakking ; ecologisch verantwoorde schoonmaakproducten gebruiken; natuurvriendelijke en niet op dieren geteste cosmetica kiezen (ik was als kind reeds supergevoelig – lees allergisch – voor allerlei chemicaliën in zeep, parfum, haarlak, …); aan deze lijst komt eigenlijk geen einde. Zo’n levensfilosofie vergt wel meer inspanning/moeite/ongemak, én vooral geloof in de stelling ‘alle beetjes helpen’. Maar je gaat er vanzelf door onthaasten en spaart er veel doktersbezoeken en een fitnessabonnement mee uit.

 • Ik ga vaak zwemmen. Mijn haar was ik dan daar. Zo verspil ik geen extra water door een bad te vullen EN ik ben ook nog eens sportief bezig. 🙂

  Wij kopen onze groenten, brood, etc. elke dag. Dit zorgt ervoor dat alles vers is! En we kopen ook enkel wat we die dag of de volgende dag nodig hebben. Een diepvries is dus niet nodig. Dit spaart dan ook nog eens elektriciteit uit.
  Als je jouw boodschappen dan nog eens per fiets doet, dan ben je wel op de goede weg denk ik. 🙂

 • Ecotip om water te besparen: laat het badwater niet weglopen , maar gebruik het om het toilet door te spoelen! Tientallen liters gemakkelijk bespaart zonder iets te moeten laten.

 • Ik maak zelf deodorantcrème. Ik heb het eens op een site gezien (ik weet niet meer welke) en sindsdien doe ik het altijd zo:
  – 3 eetlepels kokosolie
  – 2 eetlepels baking soda
  – 2 eetlepels maizena
  – wat druppeltjes etherische olie naar keuze
  En dan alles mengen 🙂 en dit is heel goed voor het milieu: minder chemische stoffen én minder verpakking!

 • Fietsen, fietsen en nog eens fietsen. En wanneer ik het helemaal gehad heb met al dat ploeteren in de regen, neem ik heerlijk ontspannen de bus. Ecologisch én makkelijk. Eigenlijk is dit voor nagenoeg iedereen haalbaar. Triest toch om te zien hoeveel mensen de wagen nemen om nauwelijks een kilometer verder te raken?

 • Alleen ecohuishoudproducten, maar vooral ook alles wasbaar: maandverband, vochtige doekjes, luiers, borstcompressen en dit gedroogd op de waslijn.

 • ik probeer hier en daar wel ecologisch te werk te gaan…. maar kan ongetwijfeld nog veel tips uit het boek gebruiken

 • Altijd een stoffen opgevouwen draagtasje op zak (in de handtas), zodat ik nooit een plastic zakje hoef te nemen om toevallige boodschappen thuis te krijgen.

 • Mijn beste tip is meer vegetarisch eten en af en toe vlees eten is oké, maar verzeker je dan dat het van ethisch verantwoorde, duurzame teelt is. Het vlees is dan ook echt verrukkelijk op zowel moreel vlak als smaak.

  Daarnaast: koop minder kleding en schaf jezelf een naaimachine. Ga eens ipv de H&M of de Zara eens naar de Think Twice en zoek leuke, originele kledingstukken of herstel wat bij tot het helemaal iets is voor je. Ten slotte: breien en haken is fantastisch in de warme huiskamer tijdens de koude winter. Zo rustgevend kan dat wel zijn.

  Ten slotte: doe zoveel mogelijk met fiets en haal daar plezier uit. koop je een oude tweedehands koersfiets voor niet meer dan 100 euro, een bakfiets voor het boodschappen en/of een elektrische fiets voor heel lange, ontspannende tochten. De auto? ja laat die maar thuis zo veel mogelijk. Je verliest er toch het contact mee met je omgeving en de reflex om niet-genietend je te haasten van punt A naar B is er ook veel te aanwezig.

 • Ons gezin probeert zo bewust, ecologisch en biologisch te leven. We eten enkel nog bio (behalve wanneer we ergens op bezoek zijn), we kopen enkel nieuwe kleren als dat nodig is, gebruiken onze auto veel minder dan vroeger (soms staat hij enkele dagen stil), douchen korter en niet meer elke dag én met ecologische producten, … We hebben al een hele lijst maar kunnen nog heel veel bijler(z)en!
  Onze tip is om ecologisch en biologisch leven op je eigen gevoel en eigen tempo/mogelijkheden te doen. Onze maatschappij gaat al snel genoeg en er wordt enorm veel “gedwongen” … laat bio/eco iets zijn dat met een goed gevoel héél groot kan worden zodat alle kleine beetjes, één héél groot kan worden. Laat het geen verplichting worden, want eerlijk is eerlijk,… iets moeten doet niemand graag. Daarom delen wij onze ervaring graag op een positieve manier met onze omgeving. En we oogsten stilaan succes… 🙂

 • In onze douche staat een emmertje om het koude water te recupereren voor het lekker warm wordt. Dat emmertje gaat dan naar het toilet om mee door te spoelen.
  Al onze sintcadeautjes komen van de Kringwinkel of 2dehands.be. De poppenkastpoppen maakte ik van gewone popjes uit de Kringwinkel en/of restjes stof die ik thuis nog had. De kerstboom hopen we dit jaar ook in de Kringwinkel te vinden, want onze vorige pogingen om er een te laten overleven in de tuin van de oma, zijn helaas niet gelukt. De kerstversiering hebben we de voorbije jaren ook in de Kringwinkel gekocht (extra voordeel voor de kindjes: het zijn daar meestal plastic ballen die niet breken).
  Verder eten we altijd bio en wordt de auto amper gebruikt (enkel voor grote afstanden).
  Mijn man herstelt fietsen en gebruikt daarvoor zoveel mogelijk onderdelen van afgedankte fietsen.
  We doen ons best, maar extra tips zijn welkom, alles kan beter 😉

 • Via het internet kwam ik op de blog van Bea Johnson (zero waste home)
  Zoals je al kan raden heel veel tips om zuiniger,gezonder en zonder afval te leven.
  Beetje extreem maar aan te passen naar eigen behoefte.
  Volgens principe refuse,reduce,reuse,recycle,rot en dan enkel in deze volgorde.
  De e-book is een aanrader en nee ik ben geen verkoper enkel nogal zwaar fan. 😉

 • Voor elk product dat aan vervanging toe is, zoek ik een ecologisch/biologisch alternatief. Zo komt er steeds meer eco/bio in huis en zonder dat je er erg in hebt ben je goed bezig. Het gaat ook op in het dagelijks leven en het gaat onmiddellijk deel uitmaken van je routine 🙂
  Het gaat om kleine spulletjes: kruiden worden biokruiden, tandenborstels worden vervangen door bamboe-exemplaren, sokken door biokatoenen sokken, drinkflessen aankopen om te vullen met water voor het werk en school op die manier geen brikjes en flesjes meer in overvloed, …

 • Wow, zoveel tips! Super bedankt voor jullie enthousiasme! De winnaars zijn: Marc S., Rebecca V., Lisa van den O. , Nathalie S, Kate. Mailtje volgt. Mooie dag! Groetjes, Steffi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.