Waarom de was buiten drogen?

Waarom de was buiten drogen?

Op dagen als deze – met zon van ’s ochtends tot ’s avonds – is het een open deur, de was buiten drogen. Ik kan me niet voorstellen dat je op dagen als deze de droogtrommel zou gebruiken. Toch hoor ik heel veel vooroordelen over de was buiten drogen. Gemakkelijker in de droogtrommel? Ik geloof er niets van. Daarom mijn ultieme poging om iedereen te overtuigen vanaf nu de was buiten te drogen.

 

was buiten drogen

1 Beter voor je portemonnee

De was buiten drogen kost niets. Tenminste, als je gewoon een stuk touw tussen twee bomen spant. Ik gebruik een droogmolen met zestig meter lijn van Brabantia en kan die iedereen aanraden. Was drogen op zo’n lijn kost helemaal niets. En voor niets gaat de zon op, weet je wel? Leuk om dat spreekwoord eens helemaal omgekeerd te gebruiken om de aandacht erop te vestigen dat zon en wind gelukkig nog altijd gratis zijn.

 

2 Beter voor onze planeet

Minder stroom opwekken betekent minder CO2-uitstoot, minder vervuiling, minder elektronica, minder toestellen die moeten gefabriceerd en gerecycleerd worden.

 

3 Beter voor je sociale contacten

Mijn waslijn staat vlakbij het terras van onze buren. De was ophangen zorgt dan ook heel vaak voor een leuke babbel met onze buren. Zo voelt dat al minder als een taakje.

 

4 Beter voor je gezondheid

Buiten was ophangen zorgt voor frisse lucht, beweging en even niet zitten. Wil je er een work-out van maken, verzin dan oefeningen die je bij elke handdoek, T-shirt of broek doet. Bijvoorbeeld een squad als je handdoeken uit de wasmand neemt, een evenwichtsoefening op één been bij de shirts en van je tenen naar je hielen rollen met je voet bij de broeken.

 

5 Beter voor je concentratie

Ik vind pauze nemen om een mand was op te hangen ideaal: je kijkt even verder dan je scherm, je bent even in beweging en neemt een andere houding aan. Daarna gaat concentreren des te beter.

 

Bijna overtuigd? Dan hier nog mijn vijf buitenwasdroogtips.

 

1 Check het weerbericht

Goede weerberichten zijn je beste vriend als je veel was wil drogen. Ik zou zelfs een oproep durven lanceren naar een symbooltje bij het weerbericht. Daar zie je nu al soms quoteringen voor allergieën, UV-index en zonne-energie. Waarom daar niet een cijfer op 10 aan toevoegen over hoe goed weer het wordt om de was te drogen?

 

2 Roep hulp in van de buren

Daar ben ik weer met mijn fantastische buren. Maar weet je wat zij voor ons doen? Als ze zien dat onze was droog is en het begint te regenen, komen zij hem afnemen en zetten ze de mand droog onder de carport. Heerlijk, toch?

 

3 Maak eens zelf wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel maken is echt piece of cake. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: zeepvlokken, water en etherische olie. Je vindt de uitleg hier.

 

4 Plooi meteen

Als mijn was gedroogd is en ik heb de tijd, plooi ik het platgoed als handdoeken, ondergoed en kousen meteen aan de wasdraad. Ook de buitenspeel-, tuin- en sportkleren gaan zo meteen de kast in. Dan blijft er alweer een berg minder was over om te verwerken.

 

5 Was in het weekend of ’s nachts

Vroeger waste ik alles in het weekend omdat wij dan maar de helft aan de elektriciteit betalen. Dan begon ik vrijdagavond en waste en droogde ik het hele weekend door. Nu ik drie dagen per week van thuis mag werken, was ik vooral ’s nachts. Zo kan ik ’s morgens bij de eerste zonnestralen de was ophangen en is ie ’s avonds zeker droog. Want weet je nog: de ochtendstond, die heeft goud in de mond.

 

Wat zijn jouw ultieme buitenwasdroogtips?

P.S. Ik kreeg een nieuwe droogmolen van Brabantia. Wist je dat Brabantia samen met WeForest een boom plant voor elke droogmolen die ze verkopen? Intussen hebben ze al meer dan 1.000.000 bomen geplant in Burkina Faso en Ethiopië, om zo inheems bos te herstellen en woestijnvorming tegen te gaan. WeForest wil zo de lokale economie op een duurzame manier steunen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.