Recensie: De verborgen Impact

Recensie: De verborgen Impact

Op een avond lag Babette Porcelijn met haar man in de zetel.  Terloops vertelde hij dat de zestien grootste containerschepen even vervuilend zijn als àlle auto’s bij elkaar. Ze was zo verbaasd dat ze zich wilde wijden aan onderzoek naar verborgen impact. Zo ontstond dit boek, dat in eerste druk al even geleden van de drukpersen rolde. Ik kreeg het cadeau tijdens mijn allerlaatste kookworkshop in een geweldige Velt-afdeling, mét een mooie boodschap bij.

impact1
De boodschap die de cursisten schreven bij mijn laatste les. Mooi, toch?

Infographics

Aan de hand van verhelderende infographics brengt Babette Porcelijn bijvoorbeeld de verborgen impact van vleesconsumptie in kaart. En ok dat autorijden (i.c. de slijtage aan banden en infrastructuur) een grotere impact heeft op de vervuiling van de zee door microplastics dan cosmetica en kleding. In het eerste hoofdstuk legt ze uit waar de impact verborgen is in onze westerse manier van leven. Dat zoet ze niet altijd even wetenschappelijk en dat geeft ze ook  toe. ‘Maar de urgentie was te groot’, zegt ze daarover. ‘Ik moest dit boek heel snel uitbrengen voor we nog meer van onze planeet vernietigen.’ De gevolgen van onze impact beschrijft ze in het tweede hoofdstuk.

 

impact2
Een voorbeeld van hoe het boek met de infographics eruitziet.

Oplossingen

In het derde en meest interessante deel gaat de auteur op zoek naar oplossingen. Er zijn er drie: we kunnen duurzaam leven en op die manier de draagkracht van de aarde respecteren. We kunnen econeutraal leven en een deel van de schadelijke impact compenseren door opbouwende impact. Of we kunnen kiezen voor een ecopositief leven en de schadelijke impact zelfs terugdringen. Porcelijn waarschuwt wel voor ecorexia: zo even dat we belemmerd raken in ons functioneren. Ik las de vierde, lichtjes herwerkte versie. Een must read!

 

impact3
De impact van de drie levels van hoe je duurzaam kunt leven.

 

Nog een leuke tip: beluister deze podcast met Babette Porcelijn.

Je kunt het boek in pdf, papieren versie of slides eruit hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.