Buona festa! Ode aan Ferragosto

Buona festa! Ode aan Ferragosto

15 augustus: in België vind ik het een beetje een saaie feestdag. In het Antwerpse ligt dat misschien anders: zij vieren immers moederdag morgen. Maar voor mij is het altijd een feestdag geweest waarmee ik weinig binding had.

Tot ik de feestdag tien jaar geleden in Italië leerde kennen. Niet alleen zijn heel wat winkels dicht de hele week van 15 augustus – ‘chiuso per ferie’ hangt er dan op de deur – je voelt ook gewoon aan de mensen dat het meer is dan een gewone feestdag. En jaar na jaar ben ik deze Ferragosto meer en meer gaan appreciëren. Tijd dus voor een ode aan ‘Ferragosto’.

Vakantie van Augustus

De naam is gemakkelijk te ontleden: de vakantiedag van augustus. Of moet ik Augustus schrijven? Het is immers keizer Augustus die volgens wikipedia al in 18 voor Christus deze feestdag in het leven riep. Hij wilde met deze feestdag de oogst vieren en een periode van rust inlassen. Niet alleen voor de mensen, ook voor de dieren. Ezels en ossen mochten rusten en werden zelfs versierd met bloemenslingers. 

Ferragosto
Ferragosto: een feestdag om de oogst te vieren. En de mensen en dieren te laten rusten.

Eten & drinken

Italianen vieren allemaal Ferragosto. Ofwel in familiekring, ofwel gaan ze naar het strand of naar de bergen. Ik ging vandaag naar de winkel en kreeg overal de wens ‘Buona Festa’ mee, zoals wij net voor Kerstmis zouden wensen. In de Mugello, waar wij nu verblijven, eten ze traditioneel tortellini gevuld met aardappel en rozemarijn, met daarop vleessaus. Een paar jaar geleden vierden we mee in Umbrië en schoven we aan bij een feestbuffet vol heerlijke seizoensgerechten met tomaten, aubergines en courgettes (heel kleine, geoogst met de bloempjes er nog aan). En Eros in Toscane gaat op 15 augustus altijd voor het eerst paddenstoelen zoeken in het bos. 

In Italië is het dus een dubbele feestdag: katholiek als ze hier zijn, vieren ze uiteraard ook het feest van de Madonna. Maar je voelt dat het meer is. Ook de Kelten vierden in augustus de oogst, het licht en het vuur: de godin Lug brengt in deze periode alles tot rijping. De godin van de vegetatie verschijnt met de hoorn des overvloeds. De Kelten vierden dit al op 1 augustus: de voorbereiding op de herfst. 

 

Ferragosto
Sinds ik Ferragosto in ItalIë heb leren kennen, heeft de feestdag een heel andere betekenis voor mij gekregen.

Nog even opladen

Ferragosto is voor mij het feest geworden dat het begin van het einde van de zomer inluidt. Een herinnering voor mezelf dat ik nog een paar weken ongelofelijk hard moet genieten en moet ‘opladen’ in de zon. Want eens september daar is, zijn er ook weer de volle to do-lijstjes en is het al een gelukje als je een paar weekenden mooi weer hebt. Dan komt de herfst er onherroepelijk aan. Net zoals mijn moestuin op dit moment even ademhaalt om dan weer voluit te gaan (mijn courgettes doen dat echt altijd rond deze periode, dan hebben ze last van valse meeldauw en lijken ze qua productie even stil te vallen), zo leert deze feestdag mij ook om even rust in te bouwen. Mijn gsm ergens op een vensterbank met alle meldingen uit. Een out-of-office-melding op mijn mail. Een stapel boeken, losse kleedjes die alleen voor de vakantie uit de doos komen, geen wekker, geen lijstjes. Alleen doen waar je zin in hebt. Want voor je het weet is september weer daar. Ook daar hebben de Italianen een uitdrukking voor: il dolce far niente. Hoe heerlijk is dat. 

Daarnet kreeg ik een mandje vers geoogste aubergines van de eigenaars van ons vakantiehuisje. Ik verwerk ze morgen tot een feestmaal. En haal nog eens diep adem. En doe voor de rest alleen waar ik zin in heb. Ik wens het jou ook van harte toe! Buon Ferragosto!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.