Drie artisjokken-toppers

Drie artisjokken-toppers

Verse artisjokken zijn niet alleen heel lekker, ze blijken ook een goede reinigende invloed te hebben op ons lichaam via onze lever. De smaak van artisjokken uit een pot of blik is totaal niet te vergelijken met vers bereide artisjokken. Ik bestel ze elke winter via een samenaankoop met de Italianen in Genk (samen met de citrusvruchten voor limoncello) en ging op zoek naar de familierecepten in het mooiste dorp van de wereld: Vieste.

Artisjokken inmaken
Opdat de artisjokken niet bruin zouden worden, laat ik ze in water met citroen liggen tot ik ze kan koken.

Artisjokken-tips

Als de verse lading artisjokken arriveren uit Sicilië, dan eten ze we eerst een paar dagen zo vers mogelijk. Maar ik vries er altijd ook een voorraad van in. Daarvoor maak ik ze schoon door de harde, buitenste bladeren te verwijderen en even onder te dompelen in water met citroen. Daarna blancheer ik ze vijf minuten voor ik ze invries. Op die manier heb ik altijd een voorraadje voor op de pizza, in slaatjes, op de boterham of als warme groente.

gevulde artisjok
Het ziet er veel minder lekker uit dan het is, hoor, deze topper van Maria.

1 Gevulde artisjok (hoofdgerecht)

Dit gerecht at ik vorig jaar voor het eerst bij Maria. Ze serveerde het als hoofdgerecht, maar in een kleinere portie zou het zeker ook als voorgerecht passen. Als vegetariër heb ik even moeten checken of er heel zeker geen vlees in zat, want de vulling kon net zo goed doorgaan voor gehakt. Maria vult de artisjokken immers met een mengsel van brood, peterselie, ei en ui. Als je dat goed mengt, lijkt het alsof je een vleesvulling aan het eten bent. Het is eventjes wat puzzelen met de artisjokken om die rechtop in je kookpot te zetten, maar eens je de juiste pot gevonden hebt, lukt het prima.

Ingrediënten voor 4 porties
  • 2 grote, verse artisjokken,
  • 1 ei
  • 4 sneden oud, droog brood,
  • Een handvol platte peterselie, fijn gehakt,
  • 1 kleine ui
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Zo maak je het:
  1. Was de artisjokken en snij het steeltje af op ongeveer 2 cm van de onderkant. Doe dat recht, want straks moet je de artisjokken rechtop in een kookpot zetten en ze staan stabieler als je nu al dat steeltje recht afsnijdt. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de artisjok, want die eet je straks toch niet op.
  2. Maak het vulsel in een mengkom. Pureer hiervoor oud of getoast brood tot broodkruim. Maria gebruikte wit brood, maar dat heb ik zelden in huis. Dus koos ik voor een licht volkoren brood en dat ging ook prima. Meng hierdoor het ei, de fijngesnipperde ui en peterselie en kruid met flink wat peper en zout. Giet er ook een geut olijfolie door en meng goed tot het er als gehakt uitziet en het ook zo aanvoelt. 
  3. Begin de artisjok te vullen in het hart en werk zo naar buiten toe tot de helft van je mengsel in één artisjok zit. Doe hetzelfde met de tweede helft.
  4. Zoek een kookpot die ongeveer zo groot is als je twee artisjokken (of een veelvoud als je meerdere porties wil maken, natuurlijk). Vul je kookpot met ongeveer drie à vier centimeter water met een snuf zout in. Zet daarop de artisjokken rechtop en doe het deksel op de kookpot. Breng het water aan de kook en laat gedurende ongeveer 40 minuten rustig borrelen. Check af en toe of je nog genoeg water hebt.
  5. Haal de artisjokken uit de kookpot, snij ze in tweeën en overgiet nog eens gul met olijfolie. Het is vullend genoeg om zo te eten, maar de combinatie van artisjok en erwtjes als groenten er nog bij, vind ik ook wel super. 
artisjokken-tips
De perfectie van de natuur!

2 Artisjokken met erwtjes (bijgerecht)

Als je artisjokken gewoon als groente of als bijgerecht wil eten, is dit een topper. 

Ingrediënten voor vier personen
  • 2 grote, verse artisjokken,
  • 200 gr diepvrieserwtjes
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 100 ml groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout
Zo maak je het:
  • Doe een flinke bodem olijfolie in een (liefst gietijzeren) kookpot en maak het op een rustig vuurtje warm. 
  • Snipper de ui en laat die in de olijfolie op een matig vuurtje rustig glazig worden. Roer af en toe om.
  • Voeg de diepgevroren erwtjes toe, roer even zet het vuur een beetje hoger. Blus met bouillon.
  • Maak de artisjokken schoon door de harde, buitenste bladeren te verwijderen en het steeltje tot op twee centimeter van het hart af te snijden. Snij de artisjokken in kwartjes.
  • Voeg de artisjokken bij de erwten in de bouillon, kruid met peper en zout naar smaak en laat een kwartier tot twintig minuten sudderen.
Artisjokken-toppers
Je hebt uiteraard verschillende soorten asperges. Deze recepten kunnen met alle soorten die ik al ontdekte.

3 Gebakken patatjes met artisjok en pecorino

Dit is het allerlekkerste als je je aardappelen vers uit de tuin kan oogsten in de zomer. Uiteraard kan het ook met een vastkokende soort die je in de winkel koopt. Met een zelfgemaakte veggieburger (en eventueel nog een extra groente) erbij heb je een complete maaltijd.

Nodig voor vier personen:
  • 1 kg aardappelen, schoongemaakt, maar niet geschild. Kies als je kan voor kleine exemplaren van ongeveer dezelfde grootte. Zo garen ze gelijktijdig.
  • 2 grote, verse artisjokken
  • 100 gr geraspte pecorino
  • Olijfolie
  • Peper en zout
Zo maak je het:
  • Maak de aardappelen schoon en kook ze ongeveer tien minuutjes in licht gezouten water.
  • Doe ze daarna in een ovenschotel en kruid met peper en zout naar smaak. Snij ze in kwartjes als de aardappelen te groot zijn.
  • Maak de artisjokken schoon door de harde, buitenste bladeren te verwijderen en het steeltje tot op twee centimeter van het hart af te snijden. Snij de artisjokken in kwartjes.
  • Voeg de artisjokken bij de aardappelen en overgiet met een flinke geut olijfolie. Hussel even om zodat de olijfolie zich goed verspreidt over alle aardappelen en artisjokken.
  • Strooi er de pecorino over.
  • Zet een kwartiertje in de oven op ongeveer 175°C. 

 

Wat is jouw artisjokken-topper?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.