Greetz: biowijn en recyclagetips voor de mooie verpakking

Greetz: biowijn en recyclagetips voor de mooie verpakking

Als ik cadeautjes geef, zijn het vaak home made dingetjes. Zoals vlierbloesemsiroop voor limonade, een potje confituur of iets gefermenteerds. Maar het gebeurt wel eens dat je iemand van op afstand een plezier wil doen en dan vind ik het lastig om mijn potjes te verpakken en op te sturen. 

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van Greetz, een website die gespecialiseerd is in online cadeautjes van op afstand. Ze contacteerden me omdat ze hun aanbod wijnen uitgebreid hadden met biowijnen. En daar ben ik natuurlijk wel kandidaat voor om die te testen. Ik mocht deze biologische prosecco naar mezelf laten opsturen. Maar het was wel een lastige keuze, want er is ook een rode biowijn toegevoegd.

 

Greez
De doos waarin de wijn verpakt was. Te mooi om weg te gooien!

Maar ik hou van prosecco, dus werd het die. En hij is lekker! Ik was vooral verrast door de aandacht die Greetz besteedt aan de verzending. Een prachtige doos die gewoon veel te mooi is om maar één keer te gebruiken. Dus de eerstvolgende die een cadeautje van mij krijgt dat in deze doos past, weet al wat de verpakking gaat zijn. Met een post-it’je erop, met het advies om de doos te blijven gebruiken tot ze niet meer mooi is. En dan misschien nog wel een paar keer. Idem voor de doos die rondom de wijn zat. Te mooi om weg te gooien!

 

greetz
De mooie beugelfles van de lekkere prosecco: te mooi om weg te gooien!

 

En het leukst vind ik de fles van de prosecco zelf. Zo’n mooie beugelfles, die je kunt afsluiten als je even niet van de wijn drinkt. Dat gooi je toch niet in de glasbak, wel? Je kunt er uiteraard vlierbloesemlimonade in doen, of waterkefir. Maar ook champagne!

Dus geef ik jullie hier een recept van paardenbloemchampagne. Je las mijn andere paardenbloemrecepten hier al. Limonade en gelei kenden we al, maar ook champagne? Het recept kreeg ik een paar jaar geleden van een collega-bestuurslid van onze Velt-afdeling. Oorspronkelijk is het met vlierschermen, maar die zijn er nu nog niet. En de paardenbloemen staan nu echt overal in bloei. Het is dus het moment!

 

Greetz
Een close-up van de paardenbloem: de basis voor de ‘champagne’ hieronder. foto: Paul Morris voor Unsplash

 

Nodig voor 2 flessen ‘champagne’:
  • 20 mooie, open paardenbloemen,
  • 120 gr niet-geraffineerde rietsuiker
  • 1/2 citroen, in stukken
  • 2 rozijn
Zo maak je het: 

Doe de paardenbloemen ongewassen in een liter water met de stukken citroen en de suiker in een pot die je kunt afsluiten. Laat 12 uur trekken en roer een paar keer op. Giet af door een kaasdoek.

Vul twee flessen van 75 cl, maar blijf 10 cm van de rand af, zodat de champagne plaats heeft om te bubbelen. Voeg één rozijn per fles toe voor de gisting. 

Laat twee weken trekken op een warme plek (kamertemperatuur van ongeveer 20°C). Zet ze dan nog twee weken op een koele plaats om te rijpen. 

Serveer goed gekoeld.

 

Hebben jullie nog leuke recycle-tips voor doos en fles?

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Greetz: biowijn en recyclagetips voor de mooie verpakking”

  • Ik probeer zelf ook niet al te veel weg te gooien. Zo’n mooie fles kan je inderdaad nog gebruiken voor andere dranken. Binnenkort ga ik ook je paardenbloem champagne uitproberen. Het lijkt me er feestelijk uitzien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.