Groen is geweldig – Rebecca Leffler met Coralie Miller

Groen is geweldig – Rebecca Leffler met Coralie Miller
Groen is Geweldig! Rebecca Leffer recensie van vegan kookboekHip en vegan
Twee ondertitels springen in het oog op de cover van ‘Groen is geweldig!’: 150 hippe, lekkere, vegan recepten én glutenvrij, lactosevrij, zonder dierlijke eiwitten. En die ondertitels vatten de recepten ook goed samen: de recepten zijn hip, lekker en helemaal vegan. Maar dit boek is meer: je krijgt niet alleen massa’s achtergronden bij die trendy keuken die momenteel over de hele wereld boomt, er staan ook heel wat yoga-oefeningen, seizoens-mijmeringen en zelfs beauty-tips in, zodat de schrijfster ‘vegan’ eigenlijk uitvergroot van een manier van eten naar een manier van leven. Als die manier van leven dan ook nog aandacht schenkt aan leven op het ritme van de seizoenen en biologische voeding hoog in het vaandel draagt, ben ik alvast fan.
Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerDoor de regen
Ik kocht dit kookboek in de Domincanerkerk in Maastricht, een walhalla voor elke boekliefhebber. Met het goede voornemen om dit keer écht niets te kopen, ging ik even schuilen tijdens een plensbui. Maar het overweldigende aanbod goede kookboeken bood te veel weerwerk tegen mijn goede voornemen: ik ging naar huis met drie knallers: Groen is Geweldig!, True Food en Goed Zoet!
Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerSmoothies?
Op de cover prijkt een mooie foto van vier sapjes / smoothies tegen een witte achtergrond. Dat zet je even op het verkeerde been dat het om een sapjesboek gaat. Niet dus. In de eerste pagina’s legt New Yorkse Française Rebecca Leffler uit hoe hip vegan tegenwoordig over de hele wereld is en wat het juist inhoudt. Daarbij geeft ze een helder overzicht van de ingrediënten die je als basis best in huis hebt als je vegan kookt, telkens met wat achtergrond. De ‘beste vrienden’ van ons lichaam krijgen telkens een hartje. Dat hartje komt dan terug in de recepten, waardoor je heel snel ziet dat quasi alle recepten zulke goede ingrediënten bevatten. De leukste verrassing vind ik de aandacht voor seizoensproducten: alle recepten zijn ingedeeld volgens seizoen. Bij het begin van elk seizoen geeft de auteur een playlist mee van muziek die volgens haar bij het seizoen past, een lijstje van typische seizoensgroenten en enkele leuke weetjes over de seizoenen en je lichaam.
Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerWinterrecept
Aangezien het nog net winter is en mijn moestuin nog niet op volle toeren groenten aflevert, probeerde ik een winterreceptje uit: warme, gevulde avocado met witlof en grapefruit.
Voor 2 personen:
 • 1 stronk witlof
 • 1 avocado
 • 1/2 roze grapefruit
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 sjalot
 • 1 eetlepel platte peterselie
 • 1 limoen
 • zout en peper

Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerBereiden

Snijd het kontje van de witlof, snijd hem doormidden en in dunne plakjes. Pel de sjalot en snijd hem in dunne plakjes. Hak de platte peterselie fijn. Snij de avocado doormidden, ontpit hem en haal voorzichtig de schil van de twee helften, die moet heel blijven. Schil de grapefruit grondig, verwijder ook het witte velletje. Snijd de grapefruit doormidden en snijd hem in plakjes, waarbij je binnen de velletjes blijft (zo krijg je partjes zonder vel).
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olijfolie zachtjes in een koekenpan. Doe de witlof en sjalot erin en laat ze ongeveer 3 minuten bakken, tot de witlof zacht is. Leg de twee avocadhelften met de ronde kant op een bakplaat en garneer ze met het witlof-sjalotmengsel. Bak ze zo ongeveer 10 minuten.
Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerOpmaak en finishing touch:
Leg de gevulde, warme avocado’s op een bord en rangschikt de stukjes grapefruit eromheen. Pers de limoen erover uit en strooi de peterselie erover. Breng vlak voor het opdienen de avocado’s op smaak met 1 snuitje peper en zout.
Klinkt het even lekker als het was? Want dat was het wel degelijk! Ik vond het persoon jammer dat er met het vruchtvlees van de avocado niets gedaan werd, maar daar heb ik dan heerlijke guacamole van gemaakt. Als hapje was het heel lekker, maar met twee personen hadden wij hier zeker niet genoeg van gegeten.
Groen is Geweldig! van Rebecca LefflerKetchup
Ook het ketchup-recept heb ik voor jullie uitgetest. Voor 1 potje van ongeveer 125 ml:
 • 1 grote verse tomaat
 • 4 gedroogde tomaten
 • 1 dadel, ontpit
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel appelciderazijn
 • zout
Week de gedroogde tomaten een half uur in fris water om ze weer een beetje te hydrateren. Week de dadel eveneens, maar dan vijf minuten in warm water om zacht te worden. Snijd intussen de verse tomaat in kleine stukjes.
Meng alle ingrediënten met een snuifje zout in een blender, tot je een homogeen en smeuïg resultaat hebt.
Hier had ik een ander smaakje bij verwacht. Aangezien wintertomaatjes toch een heel andere smaak en kleur hebben dan mijn eigen serre-exemplaren in de zomer, heb ik een lepeltje (biologische) tomatenpuree toegevoegd voor wat extra kleur en smaak. ‘k Ben alvast benieuwd hoe het met zomertomaatjes gaat smaken.
Groen is Geweldig! van Rebecca Leffler

4,5 harten voor ‘Groen is Geweldig!’

1 hartje voor: goed te begrijpen recepten (duidelijke hoeveelheden, wat moet je doen)
De recepten zijn helder, duidelijk en mooi geïllustreerd. Zelfs voor een absolute beginner is dit zeker haalbaar. Wat ik hier zéker bij wil vermelden, is het fantastische werk van de vertaler. Een Amerikaans of Brits kookboek vertalen is niet altijd even gemakkelijk; dat mochten we ondervinden bij het kookboek bij Broodbuik en zelfs de geroemde groentekookboeken van Ottolenghi. Deze ingrediënten zijn zo goed als allemaal heel toegankelijk en de hoeveelheden kloppen en zijn logisch.

1 hartje voor: diverse/afwisselende recepten
Niet gemakkelijk als je niet enkel vegan (en dus ook lactosevrij), maar ook nog glutenvrij wil koken. Wat mij vooral aanspreekt is, dat Rebecca Leffler niet in de veggie-val van de vleesvervangers trapt, maar echt vertrekt vanuit groenten en daar heel veel verschillende recepten aan ophangt: van een apart ontbijtrubriekje tot zoet, warme en koude gerechten… Het zit er allemaal in.

1 hartje voor: look en feel van het boek (papier/layout/taal)
De coverfoto zet je even op het verkeerde been, maar in haar inleiding heeft de auteur je meteen ‘mee’. Ze schrijft in een vlotte bloggy-stijl. “Ik zie hier en daar het angstzweet al uitbreken: ‘Gaat dat mens me kaas en rood vlees verbieden?’ Don’t panic! Ik kom in vrede.” Zulke quotes toveren een glimlach op mijn gezicht omdat de reactie zo herkenbaar is.

De lay-out is rustig en toch vrolijk: witte achtergrond met lichtgroene en roze bollen en vlakken. De foto’s zijn erg mooi en kleurrijk en ze geven een goed beeld van het gerecht. Mijn foto van de gevulde avocado lijkt goed op de foto in het boek, dus krijg je wel een goed gevoel als kok (en fotograaf).

1 hartje voor: extra’s
Dit is niet zomaar een kookboek. Het geeft achtergronden bij goed voedsel, besteedt aandacht aan wellness en mindfullness, leert je dingetjes bij over het ritme van de seizoenen waar wij niet altijd meer bij durven stilstaan. Bijvoorbeeld: “Aan het begin van het nieuwe jaar liggen de feestdagen net achter ons en willen we de excessen van deze periode corrigeren. Wrong! Het is nu hartje winter, dit is niet het moment om minder te eten, of je zult de hele dag honger en kou lijden! In deze periode heeft je lijf behoefte aan stevig voedsel, maar dat betekent niet per se calorierijk.”

1/2 hartje voor: ingrediënten goed verkrijgbaar en niet te duur
Een basis natuurvoeding  heb je wel nodig als je plantaardig gaat koken. Dus als je van 100% supermarktvoeding komt, gaat het even wennen zijn. De ‘alternatieve’ ingrediënten worden echter goed beschreven en zijn hoe langer hoe meer toegankelijk via verschillende webshops én in verschillende prijsklassen. In België zijn de webshops van Bioplanet en Natuurhuis mijn favorieten.

Review Groen is Geweldig – 150 hippe, lekkere, vegan recepten – Uitgeverij Spectrum ISBN 9789000343348

Dit bericht bevat een product dat I Love Eco kreeg toegestuurd. Natuurlijk delen we altijd onze eerlijke, oprechte mening! Lees onze disclaimer voor meer info!

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Groen is geweldig – Rebecca Leffler met Coralie Miller”

 • Zo een recensies geven me goesting om lekker te koken en deze dingen uit te proberen .. dat komt er zeker van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.