Recensie: Ecologie op hoge hakken

Recensie: Ecologie op hoge hakken

Anne Drake maakte een ommezwaai om u tegen te zeggen. Ze werkte jarenlang in de verpakkingsindustrie. Tot ze op een dag de reportage Plastic Planet van Werner Boote zag. Daarin vertelt de maker hoe zijn grootvader plastic speelgoed produceerde. Als kind was hij verliefd op dat goedje: op de geur, de kleur en de miljoenen mogelijkheden. Pas later begreep hij dat zijn onwetende grootvader had bijgedragen tot een van de grootste rampen die onze wereld ooit overkwam. Toen Anne Drake besefte dat plastic onze aarde vernietigt, wist ze zeker dat ze op plasticdetox moest. Want plastic zit zelfs in ons lichaam. Het dringt bij ons naar binnen door de dingen die weten, drinken en op onze huid smeren. 

Vooroordelen

Maar ecologisch, duurzaam en ‘goed voor het milieu’ klinken niet gemakkelijk, goedkoop of sexy. Toch is dat net wat de auteur met haar boek wil aantonen. Een jaar zero waste leven deed haar 5000 euro besparen. En eens ze de recepten onder de knie had, kostte het haar ook minder tijd dan voorheen. Een keer in de drie tot vier maanden besteedt ze een namiddag aan al haar producten maken, terwijl ze voorheen veel meer naar de winkel ging en constant bezig was met afval sorteren. 

 

Ecologie op hoge hakken
Zero waste in je badkamer: een voorbeeld uit het boek

 

De 5R’s

In een eerste hoofdstuk krijg je vijf richtlijnen in de vorm van de 5R: 

 • Refuse (weiger de plastic verpakkingen)
 • Reduce (ga bewust om met grondstoffen)
 • Reuze (herbruikbare verpakkingen)
 • Repair (herstel wat nog hersteld kan worden)
 • Recycle (geef een nieuw leven wat niet meer hersteld kan worden)

 

Ecologie op hoge hakken
Een blokje zeep: een mooi voorbeeld van zero waste in de badkamer

 

Opbouw van het boek

 • badkamer (met recepten van o.a. badbommen, shampoo, gezichtstonic, maar ook een woordje uitleg over uitwasbare luiers en maande branden en de brol die je op je snoet smeert als je onbewust koopt)
 • wonen (met recepten van allesreiniger, vaatwaspoeder, wasmiddel, maar ook een woordje uitleg over minimaliseren en poetsen zoals oma)
 • keuken (met veggie en vegan recepten, maar ook uitleg over eten bewaren, de afwas doen en composteren en zero waste boodschappen doen)
 • slaapkamer (met een middel tegen huisstofmijt en graag kleren kopen)
 • (home) office met groene tips voor op kantoor en onderweg
 • on the road, met tips voor verpakkingen voor onderweg, maar ook over reizen

Conclusie

Ik schrijf deze recensie in tijden van klimaatbetogingen, jongeren die opstaan en maatregelen eisen om onze planeet te redden en een zure tegenbeweging (vooral op social media) die niets anders doet dan de levensstijl van de jongeren die betogen, bekritiseren. In tijden van stigmatisering dat iedereen die iets voor het klimaat wil doen, per definitie een geitenwollensok is. Dat ecologisch leven per definitie iets is dat voor de rich and the famous is weggelegd. Dit boek bewijst dat het anders kan: dat je ecologie en een hippe, maar sobere levensstijl perfect kunt combineren. Een must-read voor iedereen die zich afvraagt wat je kunt doen om de plastic soup tegen te gaan en bewust duurzamer te leven. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit boek kan er zeker mee helpen!

 

Tip: I Love Eco maakt regelmatig samen met Druantia DIY-recepten. Je vindt hier een mooi overzicht.

Ecologie op hoge hakken is uitgegeven bij Manteau, kost 22,50 en je kunt het hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.