Recept: chutney van appel of peer

Recept: chutney van appel of peer

Chutney, dat is een echt smaakbommetje. Want naast de basis van fruit (appel, peer, pruim…) of groenten (tomaat, wortel, pompoen…) zit er ook zuur, zoet en pit in. Ik vind het heerlijk om appels en peren te verwerken.

 

Waar eet je chutney bij?

Ik vindt chutney het lekkerst bij een rijstschotel, zeker als het snel moet gaan. Dan kook ik wat rijst, haal een veggieburger uit de diepvriezer en serveer daarbij als ik ze heb wat verse groenten, chutney en / of kimchi. Het geeft smaak aan de rijst en wordt nooit saai.

Ook zeker eens doen: chutney gebruiken als saus op een hamburger tussen een broodje. Of als dipsaus bij tortilla-chips. Maar ook heel simpel: op een cracotte of een rijstwafel. Of in een buddha bowl.

 

Hoe maak je het?

Chutney maak je door een basis van fruit of groenten te mengen met iets zuurs (azijn), iets zoets (suiker) en iets pittigs (gember of chilipoeder) en veel specerijen. Varieer naar hartenlust met andere soorten fruit of groenten. Als je liever geen stukjes in je chutney hebt, zet je even de staafmixer in je kookpot net voor je in potjes giet. Laat daarna wel weer even terug doorkoken.

Perenchutney

Nodig voor 500 ml

  • 5 dikke peren
  • 120 ml appelazijn
  • 80g rietsuiker
  • 1 duim geraspte gember
  • 1 ui
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1tl currypoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½  tl kardemompoeder
  • olijfolie
  • snuif zout

Zo maak je het:

  1. Versnipper de ui.
  2. Schil en snij de peren in kleine blokjes.
  3. Stoof de ui in de olie tot glazig. Blus met de azijn.
  4. Voeg de suiker, curry, gember, kardemom en koriander toe en laat 2 min sudderen.
  5. Voeg de blokjes peer  toe en laat verder sudderen tot ze gaar zijn. Kruid af met zout.
  6. Giet de chutney kokend heet in brandschone potten. Sluit meteen af en draai de potten tien minuten om.

 

Hoe eet jij dit smaakbommetje graag?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.