Leve de lente! Daar zijn de asperges

Leve de lente! Daar zijn de asperges

Het is pas echt lente als de asperges daar zijn. En meer dan andere jaren heb ik uitgekeken naar die eerste asperges op mijn bord. Ik ben er nog niet in geslaagd om ze zelf te kweken in mijn moestuin, terwijl ik overal lees en hoor dat het helemaal niet moeilijk is. Misschien een optie voor volgend jaar. Dit jaar kocht ik ze rechtstreeks bij de boer. Vijf kilo, om te beginnen. Een week later zijn ze bijna op.

Wat maakte ik allemaal met die asperges? Soep, uiteraard, maar die maakte ik eigenlijk van de schillen die ik recupereerde voordat ze naar de kippen gingen. Een tweede recept is voor op de boterham en een derde is plantaardige pasta. Benieuwd? Daar gaan we!

 

aspergesoep
Aspergesoep: kermissoep of niet?

1 Soep

Als ik aspergesoep maak, vragen mijn kinderen of het ‘kermissoep’ wordt. Want dan weten ze dat er ook stukjes kip in komen, gekookte eitjes en gehaktballetjes. Je merkt het al: niet voor elke dag en daarom heet het ook kermissoep. Mijn mama maakt ze twee keer per jaar: als het kermis is en met tweede kerstdag. Dan trekt ze zelf bouillon van een biokip en werkt ze met ingevroren asperges, want dan zijn er geen verse, natuurlijk. 

Als ik zelf soep maak, is ze altijd minstens vegetarisch. In deze soep gebruikte ik gewone roomboter. Wil je ze plantaardig maken, gebruik dan sojaboter. 

Nodig voor 2 liter
  • de schillen van 2 kg asperges
  • 500 gr verse asperges (de andere 1,5 kg kun je in de andere recepten gebruiken)
  • 100 gr roomboter
  • 5 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels groentebouillon of zelfgemaakt kruidenzout
  • peper vers van de molen
  • voor wie wil: een brikje (plantaardige) room
  • verse kruiden om af te werken
Zo maak je het:

Trek de bouillon door de schillen van de asperges te koken in 2 liter water met een eetlepel bouillon poeder. Vang de bouillon op en verwen de kippen met de gekookte schillen. 

Kook 500 gr van de asperges gedurende tien minuutjes af, zodat ze nog lekker knapperig zijn. Formaat? De stukken die jij graag in je soep hebt. Voor mij mogen die best groot zijn, mijn kinderen willen ze zo klein mogelijk.

Smelt de boter in een ruime kookpot. Doe er de bloem bij en roer goed door. Blus met bouillon. Blijf goed roeren en breng terug aan de kook.

Voeg de gekookte asperges toe en proef even. Kruid bij met bouillonpoeder en versgemalen peper. 

Werk af met wat (plantaardige) room (optie) en wat verse tuinkruiden.

 

aspergerecepten
Broodbeleg van asperge met driekleurig viooltje

2 Broodbeleg

Nodig voor een flinke portie voor een paar dagen:
  • 300 gr asperges (geschild)
  • 1 potje cottage cheese
  • een handvol verse peterselie
  • wat eetbare bloemen, zoals het driekleurig viooltje of de bloem van komkommerkruid
  • peper en zout
Zo maak je het:

Snij de asperges in heel kleine stukjes. Ik snijd ze hiervoor eerst overlangs omdat ik de stukjes anders net te groot vind.

Blancheer even en giet af. Meng met de verse cottage cheese (of een plantaardige variant als je vegan eet). Kruid met de peterselie, peper, zout en versier met de eetbare bloemen.

Dit broodbelegje is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

asperge-recepten
Koop jij asperges recht van bij de boer?

3 Pasta met verse rucolapesto en asperges

Verse asperges en de eerste echte oogst uit de moestuin: dat is feest! En dus plukte Victor een heel vergiet vol verse rucola om pesto van te maken, plus nog voldoende om ook verse rucola op de pasta te doen. En lekker dat dat was!

Nodig voor vier personen:
  • 500 gr pasta (ik vind penne hier heel lekker bij)
  • 600 gr asperges, geschild en in stukjes gesneden
  • 250 gr verse rucola
  • 100 ml olijfolie
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 3 teentjes knoflook
  • peper
  • zout
Zo maak je het:

Schil de asperges, snij ze in stukken van het formaat zoals je ze straks in je pasta wil zien en kook ze in licht gezouten water beetgaar. Vul ook al de kookpot van de pasta met water en breng het aan de kook.

Maak intussen de pesto met de helft van de rucola, de olijfolie, edelgistvlokken, zonnebloempitten, peper, zout en knoflook. Mix alles fijn in een blender, keukenmachine of met de staafmixer. Proef even en kruid eventueel bij naar smaak.

Giet de pasta af en doe ‘m terug in de kookpot. Meng met de pesto. Roer er ook de gekookte asperges door. Meng er nog een handvol rucola door en roer goed.

Ik hou ervan om nog wat verse rucola op mijn bord te mengen. Dan heeft je pasta nog wat meer beet. Wil jij dat ook? Hou dan wat knapperige rucola aan de kant voor het moment van serveren. Ben je daar niet zo voor? Meng dan alle rucola door de warme pasta, dan slinkt ie. 

 

Een andere lentetopper is spinazie. Mijn recept voor pasta met spinazie en erwtjes vind je hier.

 

Wat is jouw favoriete asperge-recept?



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.