Uit-tip: een tiny house midden in de natuur

Uit-tip: een tiny house midden in de natuur

Op Instagram volg ik een aantal profielen die tiny houses promoten. Ik kan daar uren door scrollen. Dan stel ik me voor dat ik ooit zelf zo’n huisje bouw / koop / bewoon midden in de olijfboomgaarden in Puglia, met de zee op de achtergrond en voor de rest niets dan de stilte.  Gelukkig hoef je het niet zo ver te gaan zoeken, want ook dicht bij huis zijn er heel wat tiny houses (ik wil altijd tiny housjes zeggen, maar eigenlijk lijkt dat nergens op, want het feit dat ze tiny zijn, zou al genoeg moeten zeggen) waar je rust en stilte kunt opzoeken.

Ken je Natuurhuisje al/nog? Via Natuurhuisje.be of Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur. Een paar jaar geleden mochten wij op weekend in een zalig natuurhuis in de Belgische Eifelstreek. Het verslag daarvan lees je trouwens hier. De voorbije jaren zijn er heel wat mooie natuurhuisjes bij gekomen, ook dicht bij huis. Ik verloor me een voormiddag op hun website en droomde weg naar de mooiste tiny housjes in België en Nederland. Ik neem je graag digitaal mee in mijn top vijf van bestemmingen waar ik zo naartoe zou willen vertrekken. Zijn we weg?

1 Minimalisme in Wallonië

Een redelijk nieuw tiny house, verscholen in de natuur en met grote ramen met telkens een ander uitzicht. Ik denk dat dit tiny house het dichtst bij mijn droomhuis zit. Met enkel een tweepersoonsbed, kleine keuken en badkamer (die er super modern en luxueus uitziet op een super kleine oppervlakte), heb je alles wat je nodig hebt en niets meer. Leuk weetje bij dit tiny house: er is bewust geen wifivoorziening, zodat je helemaal in de omgeving kan opgaan en tot rust kan komen.

Natuurhuisje
Natuurhuisje in Gesves in Wallonië, midden in het groen. Fotocredits: Natuurhuisje

 

2. Luxe op een zakdoekoppervlakte

Dat een tiny house niet gelijk moet staan aan absoluut minimalisme, toont dit huisje in het noorden van de provincie Antwerpen. Want naast vier slaapplaatsen in het huisje, staat ernaast een hot tub én een barrelsauna. De eigenaars voorzien op jouw vraag ook ontbijtmogelijkheden. Het huisje ligt verborgen langs een wandelpad in de bossen waar de vogels je ’s morgens wekken.

Natuurhuisje
Dit Natuurhuisje in het noorden van de provincie Antwerpen heeft iets meer luxe. Fotocredits: Natuurhuisje

 

3. In het midden van de vrouwenpolder

Tussen de paarden, op een landgoed van 13 ha staan vier moderne tiny houses die je van alle comfort voorzien. Op een paar minuten sta je op het strand, maar ook heerlijke stadjes als Domburg en Middelburg liggen niet veraf. En als je echt helemaal luilekker in je boek opgaat, brengen de eigenaars je boodschappen zelfs tot aan je deur.

Natuurhuisje
Dit niet zo tiny house ligt midden in de vrouwenpolder in Zeeland. Fotocredits: Natuurhuisje

 

4 Een wikkelhuisje in stiltegebied

Een wikkelhuisje is een Nederlands concept waarbij het huisje van karton gemaakt is. Met een soort van ‘regenjas’ er rond natuurlijk, zodat je niet nat regent. Via een luchtwarmtepomp wordt het huisje van 35 m2 verwarmd. Omgeven door het water van Zuid-Holland kun je kiezen: met een bootje het water op of via de knooppunten door het water fietsen.

Natuurhuisje
Een wikkelhuisje van karton vlakbij het water, met zalige uitzichten. Fotocredits: Natuurhuisje

 

5 Een ecologisch verbouwde pipo in het Dwingerlderveld

De eerste tiny houses die ik leerde kennen een paar jaar geleden, waren vaak verbouwde pipo’s en dus mocht zo’n pipo zeker niet ontbreken in mijn lijstje. Deze tiny house staat op het erf van de eigenaren, maar je stapt zo het Nationaal Park Dwingelderveld in, met haar 37 km² bos, heide en vennen. De pipo is helemaal uit hout opgebouwd en met natuurlijke materialen geïsoleerd.

Natuurhuisje
Een pipo, helemaal uit hout opgebouwd en met natuurlijke materialen geïsoleerd in de provincie Drenthe. Fotocredits: Natuurhuisje.

 

Nog niet overtuigd? Dan heb ik nog twee heel goede redenen voor je om eens via Natuurhuisje erop uit te trekken. Per boeking schenken ze namelijk 1 euro aan lokale natuurprojecten, in samenwerking met Natuurpunt in België en Buitenfonds, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Zo dragen ze onrechtstreeks bij aan de instandhouding van de groene omgeving waarin de natuurhuisjes staan. Win-win!

Bij elk natuurhuisje zie je hoe de eigenaar met zijn / haar huisje bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Zo worden quasi overal natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruikt, met duurzame energiebronnen verwarmd en zie je hoe de huisjes geïsoleerd zijn. Waar mogelijk, zie je ook hoe ver de dichtstbijzijnde opties voor het openbaar vervoer liggen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.