Zes redenen om mee te doen met de TryVegan

Zes redenen om mee te doen met de TryVegan

Vandaag zitten we precies halfweg de TryVegan. Dat is een campagne die je op weg wil zetten als je veganistischer wil gaan eten. Je krijgt nieuwsbrieven vol tips. Samen met 4282 (op dit moment) andere deelnemers probeer je een maand geen dierlijke producten te eten. Ik voel me er heel goed bij en wil jullie in dit berichtje vertellen waarom.

Wie de recepten op mijn blog regelmatig leest, zal zien dat ik al heel veel vegan eet. Maar in de realiteit laat ik me dan toch vaak verleiden om een koekje te nemen. Of een broodje met kaas omdat er geen alternatief is. Dat komt dan neer op 4 dagen vegan en 3 dagen vegetarisch, als ik het heel eerlijk nareken. Tijdens de TryVegan ben ik streng voor mezelf en neem ik niet dat koekje of dat broodje met kaas. 

Ik voel me fitter

Al een paar dagen na de start van de TryVegan voel ik dat ik fitter word. Dat ik precies wat extra ballast niet mee sleur. Dat ik meer uitgeslapen wakker word en ’s avonds iets langer actief ben. Vorig jaar was de TryVegan in november en dat vond ik moeilijker. Dan heb ik al last van het korten van de dagen en voel ik al een beetje de winterblues opkomen. En grijp ik veel meer naar comfortfood of vind ik mezelf te zielig om sterk te zijn.

 

Vegan is de juiste manier van eten voor mij

Het hoort eigenlijk bij het fitter zijn, maar ik vind het sterk genoeg om in twee punten uit te splitsen. Want mijn darmen worden echt blij van plantaardig eten. Opgelucht vooral, zelfs met wat meer linzen en kikkererwten. Vorige week hadden we op het werk nog een discussie over plantaardig eten. Dat je vitamine B12 moet bij nemen als je die niet uit voeding neemt en dat dat onnatuurlijk is. Voor mij voelt dat helemaal niet onnatuurlijk en ik heb er ook geen enkel probleem mee om één pilletje per dag te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel evenwichtiger eet in deze maanden omdat ik zo goed nadenk over welke ingrediënten ik combineer.

 

Ik ben na een maand een paar kilo’s lichter

Ik voel het dus echt al in mijn broeken dat ik die zoete zondes als koekjes en broodjes laat staan. En om een of andere reden gaat dat gewoon gemakkelijker in deze maand.

 

Ik bespaar enorm op mijn ecologische voetafdruk.

Door één maand vegan te eten, bespaar je volgens TryVegan:

  • 124917 liter water
  • 543 kg graan
  • 273 kg CO2
  • meer dan 7 dierenlevens
  • 84 m2 bos

 

Ik word creatiever met recepten

Ken je dat gevoel dat je indommelt in je sjablonen van recepten? Dat je week na week dezelfde recepten in je hoofd volgt omdat je dat vorige week zo ook deed, al is het hier en daar met een ander ingrediënt? Zo maak ik het hele jaar door mijn risotto toch met Parmezaanse kaas en word ik deze maand weer creatief met edelgistvlokken. En is cake bijna altijd met eitjes en deze maand niet. Alleen daarvoor zou ik het alweer doen.

Ik bespaar geld

In erg drukke weken gebeurt het te veel dat ik snel een broodje haal op het werk of iets kant-en-klaar afhaal. Nee, niet te veel, maar te vaak naar mijn aanvoelen. Afgelopen weekend was weer zo’n vreselijk druk weekend en slaagde ik er toch in om nog snel iets lekkers op tafel te toveren omdat ik in ons dorp gewoon geen vegan opties heb als ik iets wil afhalen. En zo at ik een restje op dat anders bij de kippen zou belanden. Mijn portemonnee ook weer blij. Broodbeleg maak ik nu nog meer van groenten uit de moestuin zonder al te veel toevoegingen als kaas of mayonaise.

 

 

Waarom doe ik het dan eigenlijk geen heel jaar, vraag je je af? Ik ook, maar tegelijk weet ik het antwoord ook wel. Ik vind dat ik mezelf op sommige momenten isoleer. Zo heb ik nu al stress omdat we zaterdagavond naar vrienden moeten gaan die het al moeilijk vinden dat ik vegetariër ben. En de week erna is er een feestje waar zo goed als zeker ook geen vegan optie is. Blijf ik dan thuis? Dilemma. En ik vind het ook wel best zwaar om drie maaltijden per dag plus een tussendoortje altijd te moeten vooruitdenken buiten mijn snelle sjablonen. 

Dus denk ik dat ik na oktober toch maar een weektime vegan blijf. En ik besef dat ik dan maand na maand weer afzwak tot het weer vasten is en ik het me wel weer kan opleggen. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.