Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Het lekkerste Indian summer-slaatje

Het lekkerste Indian summer-slaatje

De Indian summer van deze oktobermaand verwent niet alleen mijn humeur en gemoed, hij zorgt er ook voor dat mijn moestuin nog een tandje bijsteekt. Zo ging ik nog eens een volledige maaltijd plukken deze morgen. Al die vitamines komen net op tijd in een alweer drukke week.

De herfst leert me weer veel dit jaar. Zo geniet ik meer dan ooit van de warme kleuren, de wind door die valende bladeren, de laatste krachtige zonnestralen op mijn gezicht. In mijn moestuin bracht deze herfst een mooie en speciale oogst mizuna. Ik zaaide deze bladgroente in het vroege voorjaar, gretig na een lange winter, ongeduldig wachtend op die eerste verse blaadjes. Maar eerst kregen de zaadjes te weinig zon, waardoor ze niet kiemden. En toen ze dan toch opkwamen, schoten ze meteen in zaad. En net dàt zaad zorgde nu in het najaar op het pad en dus naast de voorziene moestuinbaden voor een mooie oogst. Mizuna, herfst en geduld: een mens zou er filosofisch van worden. 

indian summerslaatje
Vers uit de moestuin
Mijn Indian summer-slaatje bevat:
 • een handvol mizuna-blaadjes
 • een handvol rucola
 • een handvol vogelmuur
 • een kleine courgette
 • twee verloren gele tomaatjes
 • bloempjes van de Oost-Indische kers
 • drie eetlepels edelgistvlokken
 • de beste olijfolie
 • peper, zout en oregano
 • voor de vinaigrette: wat lente-uitjes, drie eetlepels van de beste olijfolie, drie eetlepels witte balsamico-azijn, twee eetlepels edelgistvlokken

 

Indian summerslaatje

Zo maakte ik het:
 1. Was het groen en dresseer het in een slakom.
 2. Snij de courgette in frietjesformaat en bak ze aan in lekkere olijfolie. Kruid met peper, zout en oregano. Laat ze bakken tot ze beetgaar zijn en roer er dan drie eetlepels edelgistvlokken door, tot dat ze goed plakken aan de courgettefrietjes. 
 3. Maak een vinaigrette door een paar lente-uitjes (ik gebruik enkel het groen) met olijfolie, balsamico-azijn en edelgistvlokken te mixen tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout als je dat nodig vindt. 
 4. Snij de tomaatjes in zes en dresseer alles over de sla. 

Geniet van de vitamines, de zon, de Indian summer.

 

P.S. Hier lees je ook nog mijn pompoen-tips en favoriete herfstrecepten.

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

Print Friendly, PDF & Email
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *