Zeven tips voor een duurzame werkplek

Zeven tips voor een duurzame werkplek
Fokus Online vroeg me naar mijn tips voor een duurzame werkplek. Ik mocht hiervoor een gastartikel schrijven voor hun website. En ik maakte er zo mijn eigen ding van.
groene werkomgeving
Creëer een groene werkomgeving, want groen maakt gelukkig. Foto: Vital Sinkevich voor Unsplash
1 Creëer een groene werkomgeving. Zicht op groen maakt mensen geluk, zo tonen recente wetenschappelijke onderzoeken aan. Nu kan natuurlijk niet elk bedrijf zich een privéparkje veroorloven; op kantoor kun je ook al veel. Fleur de ruimtes op met veel kamerplanten. Die absorberen de luchtkwaliteit als geen ander, zorgen voor meer zuurstof en geven je werknemers een groen uitzicht. Heb je schrik dat die planten binnen de kortste keren staan te verpieteren? Maak dan een beurtrolsysteem om ze water te geven en te verzorgen. Of loof een prijs uit voor de collega’s die hun plant het langst in leven houden.
fiets
Maak het je werknemers gemakkelijk om de fiets te nemen. Foto: Asya Vee voor Unsplash
2 Een grote boosdoener voor ons milieu zijn de lange files en de gigantische hoeveelheid auto’s op de weg. Stimuleer daarom alternatieven voor de auto. Maak de fietsvergoeding hoger dan de autovergoeding en maak het mogelijk dat je werknemers combineren tussen fiets, trein en bus. En laat hen – als hun werk het toestaat – ook op de trein of thuis werken. Voor de mensen die niet anders kunnen dan met de auto pendelen, kan het enorm helpen om flexibele uren toe te staan, zodat ze zich buiten de spits kunnen verplaatsen.
3 Maak duurzame keuzes op vlak van eten. Kies resoluut voor biologische en Fair Trade thee en koffie en bestel fruitmanden bij een biofruitboer. Heb je een kantine, maak het vegetarische alternatief dan goedkoper en aantrekkelijk. Wat absoluut geweldig is voor de groepssfeer, is een potluck met de collega’s, waarbij iedereen iets lekkers mee brengt en deelt met de rest. Als dat idee goed geïntegreerd is, kun je een stapje verder gaan en iedereen vragen om vegetarisch, seizoensgebonden en / of lokaal te koken. Of twee collega’s met dezelfde groenten iets laten maken en de rest laten kiezen welk het lekkers gerechtje was.
4 Heb je open ruimte rondom je kantoren of op het dak? Overweeg dan eens een moestuin! Of begin klein met een kruidentuin om thee te gaan plukken. De moestuin is een ideale onderbreking op een drukke werkdag, een geweldige plek om korte brainstormsessies te doen en uiteraard verse slaatjes te gaan oogsten. Heb je geen collega’s met groene vingers die het voortouw willen nemen, laat je dan goed begeleiden door experts.
Daag je werknemers uit om minder energie te gebruiken. Foto: Unsplash
5 Minder energie verbruiken is een open deur. In elk kantoor hangen er wel waarschuwingen dat de laatste het licht dooft bij het verlaten van het lokaal. En toch wordt er door computers in slaapstand, laders die blijven insteken, koffiezetautomaten die blijven aan staan en licht dat blijft branden nog gigantisch veel energie verspild. Daarom deze tip: daag collegagroepen eens uit met een energiechallenge. Als het mogelijk is om hun energieverbruik en vooral hun energiewinst apart te meten, kun je er een heuse wedstrijd van maken en de winnaars belonen met een energiezuinig apparaat.
6 Inspireer je werknemers door elke week een tip van de week op het prikbord of welkomscherm te geven. Je vindt massa’s tips door jezelf te abonneren op de recepten van Donderdag Veggiedag, maar door een aantal duurzame websites te volgen, heb je zo inspiratie voor een heel jaar. En laat je werknemers ook zeker aanvullen, want de beste tips zijn de tips die voortkomen uit persoonlijke ervaring. 
Voor iedereen een herbruikbare koffiemok. Foto: Brooke Lark voor Unsplash
7 Bouw de jaarlijkse personeelsuitstap om tot een duurzaam leermoment. Ga samen op duurzame kookcursus, leer moestuinieren, ontdek mooie plekjes dichtbij huis, ga helpen bij een (bio)boer of CSA-boerderij. Verwen je personeel op tijd en stond met ecocheques, fancy hervulbare drinkflessen, karaffen, mokken en brooddozen. En als je dan toch de juiste leveranciers te pakken hebt, kun je meteen ook je relatiegeschenken verduurzamen.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.