Zeven tips voor een duurzaam lente- of communiefeest

Zeven tips voor een duurzaam lente- of communiefeest

Daar is de lente, daar is de zon. En daar zijn ook weer de feestjes die daarbij horen. Wij gaan in onze familie het lentefeest van mijn metekindje dat voor 2020 gepland was, inhalen. Bij feesten denk ik ook meteen aan overconsumptie, veel afval en onnodige spullen. En het kan echt wel anders. Daarom: mijn zeven tips voor een duurzaam lentefeest. 

1 Voorbereiding is alles

In onze familie was een datum waarop we nog allemaal vrij zijn, het lastigst. Dus eens je die hebt, kan het leuke deel beginnen. Een duurzaam feest is ook een simpel feest. Daarom: focus je op de essentie met zo weinig mogelijk spullen of aankopen. Een uitnodiging met een mooie foto kan meteen een mooie herinnering zijn (tip: ga voor eco / gerecycleerd papier!). Haal voor de perfecte voorbereiding de managerskills in je naar boven en vraag van in het begin een paar helpende handen, waarmee je ook alle vragen van je voorbereiding deelt. Om niets te vergeten: maak een gedeelde notitie op je telefoon en zet daarin telkens wat er in je opkomt als je op de trein zit of ergens anders moet wachten. 

2 Heerlijk plantaardig (en zelfgemaakt!)

Het grootste cadeau dat je de planeet kan geven als je feestjes organiseert: maak het plantaardig. Ken je daar zelf niks van, volg dan een paar vegan inspiratiebronnen op Instagram (#veganinspiration of #vegancatering) of haal een paar kookboeken in huis. Je gaat zien dat er een wereld voor je open gaat. Te veel koudwatervrees? Vraag dan aan een traiteur naar een vegan of op z’n minst veggie aanbod. In de ecologische woestijn waar ik woon, is er op dat vlak nog veel werk aan de winkel. Maar als we ernaar blijven vragen, gaat de markt wel opschuiven. Power to the people! 

De lekkerste en origineelste drankjes maak je gewoon zelf!

3 Feestkleding: duurzaam en voordelig

Iets wat ik nooit begrepen heb: kleren kopen om één dag aan te doen. Dat is niet alleen zo ontzettend zonde voor je portemonnee, ook voor de grondstoffen die daarvoor geproduceerd zijn én voor de mensen die de kleding gemaakt hebben. Daarom een grote, warme oproep om kleren zoveel mogelijk te dragen. En om zelfs voor feestelijke dagen als een communie of een lentefeest, voor zoveel mogelijk basics te gaan, die je daarna nog naar hartenlust kunt combineren met allerlei andere stukken uit je kleerkast.

Tweedehands inspiratie vind je tegenwoordig in heel wat leuke vintage-winkeltjes (zelfs in de grote winkelstraten en daar word ik helemaal blij van!), maar ook in kringloopwinkels, op Facebook-verkoopgroepjes of andere populaire app’s voor tweedehandskleding. Het vraagt wat tijd om de juiste combinaties te vinden, dus wacht daar niet mee tot de week voor het feest.

 

4 Belevenissen en herinneringen als cadeautjes

Op mijn communiefeest kreeg ik allemaal envelopjes met geld en daarbij legden mijn ouders het nodige budget om een nieuwe fiets te kopen om naar de middelbare school te gaan. Een ideale besteding, vind ik zelfs dertig jaar na datum. Heeft je kind al de ideale fiets of wil je toch voor iets anders gaan? Dan is een duurzame tip om geen spullen, maar wel herinneringen te vragen. En als het te veel gevraagd is om allemaal apart een uitstapje of een belevenis samen te stellen, dan kun je ook sparen voor een citytripje of een vakantie helemaal op maat van je kind. En dus daar bijdragen voor vragen.

Op het einde van zo’n feest krijgen gasten vaak een soort van goodiebag mee naar huis als aandenken voor het feest. Ik heb daar het nut nooit van begrepen, behalve eerstecommuniekaarten, die vind ik wel leuk. Dat kan een kaartje zijn met de foto van je kind erop, of een foto die je tijdens het feest maakte met een soort van polaroid-camera. Een foto van een mijlpaal van het leven van je kind (wat we toch vieren op zo’n lentefeest) is een heerlijke herinnering aan elke muur (of op de kast) van je gasten. 

5 Kringloop-bestek

Heel gemakkelijk qua organisatie, maar een ramp voor de afvalberg: wegwerpbestek en -servies. Wil je dat iedereen hetzelfde bestek en -servies heeft? Overweeg dan om dat te huren. Een leuke plus: vaak mag je dat vuil terug meegeven en hoef je dus de afwas niet te doen. Een andere tip: verzamel wat je nodig hebt uit de kringwinkel. Heb je een kelder of een plek om daarna te laten staan? Dan is het ideaal om te bewaren in bakken en uit te lenen voor andere feestjes. Je kunt het natuurlijk ook gewoon terugbrengen naar de kringloopwinkel of een liefdadigheidsorganisatie zoals Sint-Vincentius. Vaak is dat nog goedkoper dan huren, maar dan heb je er wel het avontuur bij om alles zelf samen te stellen.

6 Zonder restjes

Kondig op de uitnodiging al aan dat je gasten restjesbakjes moeten meebrengen. Zo blijf je niet met de overschot van het eten zorgen en hebben je gasten de dag nadien ook nog lekker eten. Laat je gasten die bakjes meteen vullen na het eten, zodat ze voedselveilig en koel kunnen opgeborgen worden na het eten.

Met allerlei leuke materialen kun je fantastische decoratie ‘upcyclen’.

7 Decoratie uit de natuur

Iets waar ik mezelf helemaal aan kan verliezen: de mooiste decoratie voor op de tafel of in je huis en tuin, maar dan met zo weinig mogelijk aankopen (goed voor je portemonnee én weinig grondstoffen nodig). Ik maakte van restjes stof op zolder ooit een vlaggenlijn en die wordt hier minstens vier keer per jaar gebruikt. Van oude blikken en mooi papier (bijvoorbeeld uit tijdschriften) kun je vaasjes of kruidenpotjes maken. Of kijk eens op dit bord op Pinterest (wel verslavend) voor nog meer DIY-tips.



Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.