Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #3

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #3

Iedereen met een moestuin kent wellicht het probleem, de uitdaging, de luxe: de zomer van 2017 schenkt ons uitzonderlijk veel courgettes. Onder het motto: je kunt nooit te veel courgettes hebben, daag ik mezelf uit om verder te gaan dan de verplichte courgettesoep, -stoofpot en -slierten ter vervanging voor pasta. 2017 is mijn courgettezomer! In de vorige posts uit deze reeks kon je al lezen hoe ik chutney maakte van courgettes en hier lees je over het experiment met de pizzasaus. Vandaag: courgettecake of zucchini bread.

courgettes
Foto: WandaWolke voor Pixabay

Afgelopen weekend was Pascal jarig en daar hoort dus een traktatie op het werk bij. We hadden weinig eitjes, veel courgettes en veel restjes honing in de kast. Met die drie gegevens ging ik aan de slag voor volgende cake. Op internet lees je ook veel over zucchini bread, maar ik weet nooit waar de grens ligt tussen brood en cake. Spontaan zou ik zeggen: als je er honing en eieren in doet, is het cake. Maar in het lievelingsbrood van mijn kinderen zit ook honing en een ei, dus die stelling gaat niet op. Soit, het resultaat was voor mij zoet, dus ik noem het courgettecake.

Nodig voor één langwerpige cake van ongeveer 15 plakken:

  • 1 gemiddelde courgette (dat is groter dan in de winkel, maar niet zo’n kerncourgette als je soms uit iemands moestuin krijgt die zijn courgetteplant een paar dagen uit het oog verloren is; in dat geval neem je een halve)
  • 2 eieren
  • 200 ml olijfolie
  • 150 ml honing
  • 350 gr speltmeel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 kop gehakte, gemengde noten

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rasp de courgette grof. Meng ze met het speltmeel, de wijnsteenbakpoeder, de kruiden en de noten.
  3. Meng de eieren en de honing.
  4. Meng alles goed door mekaar. Ik gebruikte de keukenrobot met hulpstuk K.
  5. Voorzie een bakblik van bakpapier en stort het cakemengsel erin.
  6. Bak gedurende 40 à 45 minuten. Check daarna even met een priem of alles goed gaar is.

courgettecake

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat zeker weten of je het gaat maken!

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *