Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Fish & chips van spruiten en pastinaak

Fish & chips van spruiten en pastinaak

Spruiten en pastinaak: groenten die veel mensen bij de vergeten groenten rekenen omdat je ze liefst zo snel mogelijk vergeet. Maar tegelijk wel erg voedzame groenten die je de winter door helpen, omdat ze zoveel voedingstoffen bevatten die we precies als het koud is, hard nodig hebben.

Foto: Keenan Loo voor Unsplash

Lekkere recepten bedenken met wintergroenten vind ik altijd een uitdaging. In de zomer lijkt dat vanzelf te gaan. Goede kookboeken kunnen daarbij helpen, maar ik maak er toch graag mijn eigen ding van. En daar gaf een uitdaging op mijn werk me een duwtje in de rug.

Kook het seizoen

2017 was voor Velt ondermeer het jaar van de seizoenskeukens. We vierden elk seizoen in de week dat het seizoen begon en zo komen we deze week bij de winter aan. Elke seizoenskeuken vond zijn hoogtepunt in een potluck met de collega’s. Om ons extra te motiveren voor de winterkeuken (we zijn daar met nogal wat winterhaters en zomerliefhebbers op kantoor), daagden we onszelf uit. In teams van twee collega’s gingen we de battle aan om twee groenten te verwerken in een recept. Ik koos samen met collega Ruth voor de spruiten en de pastinaak.

Eén van de toprecepten uit een topkookboek van afgelopen jaar, is de fish & chips van The Green Kitchen at Home (waarvan je hier trouwens mijn review kunt lezen). David en Luise combineren er aardappels, bloemkool en prei tot een heerlijk gerechtje. Ik paste de ingrediënten aan tot het een spruiten-pastinaak-versie werd.

Nodig voor twee keer avondeten met fish & chips (één deel kan ook perfect de diepvriezer in, hoor, je gaat het je niet beklagen):

Voor de ‘fish’:
  • 1/2 prei
  • 500 gr spruiten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 bloemkool
  • 200 gr cottage cheese
  • 3 eitjes
  • 150 gr amandelmeel
  • olijfolie
Voor de ‘chips’:
  • 1 kg pastinaak
  • olijfolie
  • zeezout
Voor de saus:
  • 150 gr volle yoghurt
  • 1 bussen platte peterselie
  • 3 eetlepels kappertjes
  • zwarte peper van de molen

Zo maak je het:

1 Verhit in een grote pan de olijfolie en fruit er de fijngesnipperde knoflookteentjes en ui in. Snipper ook de prei en de spruiten heel fijn en laat ze een kwartiertje samen met de ui en knoflook stoven. Kruid met wat peper en zout

2 Warm de oven voor op 180°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Op de ene bakplaat komt straks de ‘fish’, op de andere de frietjes. Schil de pastinaken en snij ze tot frietjes in de gewenste dikte. Doe er goed wat olijfolie op en hussel om, zodat alle stukjes pastinaak wat olijfolie voelen. Kruid met zout naar smaak.

3 Werk de ‘fish’ af door er drie eieren, de cottage cheese en het amandelmeel aan toe te voegen. Maak balletjes met je handen of werk met twee lepels (mijn voorkeur). Zo krijg je bijna de grootte van stukjes vis zoals vb. bij kibling. Leg de stukjes ‘fish’ op de andere bakplaat. Bak samen met de frietjes in 20 tot 30 minuten, tot ze een bruin randje krijgen.

4 Maak intussen de saus door drie eetlepels kappertjes en een bussel peterselie fijn te hakken. Meng goed met de yoghurt en zwarte peper vers van de molen.

Smakelijk!

Extra tip: misschien wel lekker als hapje voor de feestdagen?

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

PrintFriendly and PDF


2 thoughts on “Fish & chips van spruiten en pastinaak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *