De Zuidkant, buitenshuis eten alsof je thuis bent

De Zuidkant, buitenshuis eten alsof je thuis bent

Gentbrugges Elegantste Veggie Take Away & Huiskamerrestaurant, dat is De Zuidkant. Met Griet & Ellen als gepassioneerde uitbaatsters.

Griet houdt van de slappe lach maar ook van een potje janken. Niet doen en veel gedaan krijgen, beheersbare problemen, guilty pleasures, backpacken en chocomousse met tofu… Ook dat is Griet. Ellen wil het gezond doen, met de inspirerende en warme ideeën van mensen rond haar heen. En allebei genieten ze van lekker eten!

I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent

I Love Eco: Wat is het concept van De Zuidkant?

Ellen & Griet: “De Zuidkant is een vegetarisch huiskamerrestaurant in Gentbrugge, met als filosofie we koken wat we zelf graag eten. Dit zijn verse, ambachtelijke, seizoensgebonden, creatieve gerechten, bereid met ‘goed gerief’. Het gros van de ingrediënten op het bord is bio. In de praktijk komt deze visie erop neer dat de bioboer ons wekelijks van verse groenten voorziet, dat we ons brood zelf bakken, dat we elke dag een ander dagmenu bedenken, dat we bakken in kokosvet en experimenteren met gebak waarin geraffineerde suiker wordt vermeden. Ons menu verandert iedere dag. Dus iedere dag krijg je wat nieuws op je bord. Dit maakt het spannend voor de klant, en voor onszelf!”
I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent
I Love Eco: Jullie plek voelt een beetje als een huiskamer aan, héél warm en gemoedelijk. Vanwaar is het idee ontstaan? 

Ellen & Griet: “Voor de opstart van De Zuidkant was deze ruimte inderdaad een huiskamer. We hebben deze huiskamerstijl behouden, net omdat het warmte en gezelligheid uitstraalt. Want een lekker bord is één ding, maar een gezellige, warme omgeving om in te tafelen is even belangrijk.”

I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent

I Love Eco: Jullie integreren persoonlijke touches in De Zuidkant. De wifi-code op het kadertje en op de menukaart is heel leuk. Hoe zijn jullie hierop gekomen?

Ellen & Griet: “Wat de menukaarten betreft: veel snuisteren op rommelmarkten! Wat het design betreft: wij hebben het geluk om Randall Casaer als huistekenaar te hebben. Hij neemt de lay-out van onze website in handen maar hij denkt ook creatief mee om De Zuidkant van leuke details te voorzien.”

I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent
I Love Eco: Jullie tuin is een klein paradijsje voor kinderen! Hoe reageren de kinderen erop? Mogen ze ook zwemmen? 

Ellen & Griet: “De tuin is inderdaad een paradijsje. Voor kinderen is het vaak een plek om in rond te dolen terwijl de ouders rustig een aperitiefje nuttigen. Dus in de zomer verwachten we ons aan veel volk op het terras. De zwemvijver mag inderdaad gebruikt worden ter verkoeling. Laten we duimen voor een hete zomer!”

I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent
I Love Eco: In De Zuidkant wonen ook beestjes, konijntjes en wat kippen. Hoe heten die scharminkels?

Ellen & Griet: “De kinderen die in De Zuidkant wonen, houden zich met de namen van de dieren bezig. Wij zelf kennen niet alle namen van de kippen, wel een paar. We hebben o.a. Zebrolina, Kipkap, Sultana, Montana, Billie, Nina… En er zijn drie konijnen: Billiebob en Nijntje. Voor de naam van het derde konijntje hebben ze nog geen consensus bereikt.”

I love eco blog, restaurant, De Zuidkant, veggie, Gent

I Love Eco: Waar willen jullie op termijn naartoe met De Zuidkant? Wat zijn jullie dromen?

Ellen: “Als De Zuidkant een plek kan zijn waar het fijn vertoeven is voor iedereen die er komt, er woont, werkt of eet, ben ik blij. Waar we kunnen genieten van elkaar, van het samen zijn en van lekker, echt en eerlijk eten. Voor mezelf is het een kwestie van een goed evenwicht tussen actie en rust, zodat ik het nog heel lang kan blijven doen”

Griet: “Ik ben zo blij met De Zuidkant dat ik alleen maar de wens kan uitspreken dat dit mooie avontuur nog lang mag blijven duren.”

Foto’s: Steffi De Bie – I Love Eco

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.