I ♥ ECO & DRUANTIA: mandarijnkaarsen

I ♥ ECO & DRUANTIA: mandarijnkaarsen

Donkere dagen in december vragen om licht. En dankzij Iris van Druantia kan ik dat licht nu zelf maken. Met schillen van mandarijnen dan nog, die normaal gezien grotendeels de composthoop op gaan. In deze nieuwe DIY dus een geweldige kerstmis-tip: maak zelf kaarsen van mandarijnen.

 

mandarijnen
In Vieste konden we de mandarijnen en andere citrusvruchten gewoon plukken toen we er vorige maand waren. Heerlijk!

 

Tip vooraf: begin aan deze kaarsen als je honger hebt of als je veel zin hebt in mandarijnen. Want het vraagt wel een beetje handigheid om de mandarijnenschillen zo los te krijgen, zodat ze geschikt zijn om als kaarsenhouder te dienen.

 

Wat heb je nodig?
  • per kaars de schil van één mandarijn: boven- en onderkant
  • bijenwas en / of olijfolie

 

mandarijnen
Het helpt als je honger hebt om alle ‘mislukte’ mandarijnen op te eten terwijl je snijdt tot het perfecte kaarsenhoudertje. (Foto: Unsplash)

 

Hoe ga je te werk?
  1. Snij de schil van de mandarijn in de helft door. Ik noem dat horizontaal, maar misschien heeft het wat meer uitleg nodig. Leg je mandarijn op het aanrecht, zodat het kroontje bovenaan zit en het ‘kontje’ onderaan. De snede die je maakt, zou dan de evenaar kunnen voorstellen als je de mandarijn ziet als de aarde. Doe dat heel voorzichtig, zodat je de partjes mandarijn eruit kunt halen zonder dat het middelste draadje breekt. Bij mij lukte het telkens goed, als je maar voorzichtig genoeg bent. Het middelste draadje wordt straks de wiek van je kaars, dus die zou idealiter aan de onderkant moeten blijven hangen en lang genoeg moeten blijven.
  2. De bovenkant wordt een dekseltje dat je kunt insnijden met allerlei figuurtjes. Ik ging voor een ster en een maan, omdat die voor mij het licht symboliseren. Maar laat je gerust gaan met andere vormen. Het is wel belangrijk dat je een vorm in de bovenkant snijdt, want anders ga je het licht niet zo goed zien gaat de bovenkant van de mandarijn ook helemaal zwart worden van de vlam.
  3. De onderkant heeft dus meteen al een wiek omhoog steken. Knip die af net onder de verdikking (als je die mee hebt kunnen losmaken), want anders ga je straks te veel vlam hebben.
  4. Dan heb je de keuze: werken met olijfolie of met bijenwas. Olijfolie kan als je de kaars gaat aansteken op de plek waar je olijfolie in de mandarijnenschil giet. Dan giet je gewoon olie tot net onder het einde van de wiek en steek je de wiek aan.  Zorg ervoor dat je met de olie of de bijenwas ook goed over de bovenkant van de wiek gaat, zodat die als het ware gedrenkt is in het vet. Klaar. Wil je de kaarsen vervoeren, iets langer bewaren of cadeau geven, dan kun je beter met bijenwas werken. Smelt dan stukken of parels was en giet ze in de mandarijnenschil. Je gaat dan zien dat de was redelijk snel terug stolt en je de kaars beter kunt hanteren.

 

mandarijnen
Als je met bijenwas werkt, stolt de was en kun je de kaarsen nog gemakkelijk verplaatsen. Met olijfolie is dat moeilijker.

 

Citrusschillen kun je uiteraard ook verwerken tot likeur. Hier vind je mijn recept van limoncello. Maar gedroogd in de thee zijn ze ook lekker. Of op azijn zetten om wasverwachter of allesreiniger te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus toch niet te snel op de composthoop gooien.

 

Zo maak je met afval en een bijkomend product (bijenwas of olijfolie) gezonde kaarsen voor de donkere dagen. Heerlijk, toch? Vorig jaar maakte Iris van Druantia deze kerstthee voor ons. Ook nog altijd een geweldig idee om zelf je cadeautjes te maken!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.