Tips voor ethische en ecologische cadeautjes

Tips voor ethische en ecologische cadeautjes

Elk jaar in december overvalt me de druk van de maatschappij om van alles te moeten willen. Dat klinkt misschien raar of vreemd verwoord. Maar waar ik tijdens de rest van het jaar niet denk in verlanglijstjes, begint dat vanaf november wel weer. En dat is vreemd, want verlanglijstjes houdt in dat je naar iets materieels verlangt. Dit jaar in december verlang ik naar licht, rust in mijn hoofd en energie van de zon: drie dingen die je niet onder de kerstboom kunt leggen. Daarom besloot ik op mijn verlanglijstje dit jaar vooral ervaringen te zetten: bonnen voor etentjes of uitstapjes. En een bon voor een leeservaring in de vorm van een boekenbon.

Ik stootte gisteren op deze grafiek: la gerarchia ethica dei regale, oftewel de ethische hiërarchie van cadeautjes. Die verschilt van uitgangspunt ten opzichte van de Engelstalige versie die ik hier vond. Een woordje uitleg:

 1. Geef je tijd cadeau in de vorm van cadeaubonnen voor een wandeling, een uur strijk, een avondje babysitten, helpende handen bij verbouwingen, verhuis of een etentje.
 2. Geef herinneringen cadeau, zoals bonnen voor een etentje, een uitstap, een vakantie, een concert, voorstelling.
 3. Recycleer of upcycle: mijn favoriet hier is om gelezen boeken cadeau te doen. Jouw absolute lievelingsboek van het jaar mét een boodschap erin. De koffiemokken uit jouw kast waarop je uitgekeken bent, maar waarvan je weet dat je schoonzus ze wel apprecieert? Pak ze in en geef ze cadeau. De mooiste cadeautjes moeten niet altijd geld kosten.
 4. Maak het zelf: ik denk hier aan een mand met eten, zoals Leentje hier deed, maar ik ken ook heel wat moestuinliefhebbers die graag zelfgeoogste zaden in mooie zakjes cadeau doen. Of theemengelingen, kruidenzout, naaisels.
 5. Ga je toch iets kopen? Breng dan zeker een bezoekje aan de kringloopwinkel of tweedehandsmarktjes.
 6. Alle vijf de vorige stappen doorlopen en niet hét cadeau gevonden dat je zocht? Koop dan ethisch verantwoord. Bij Druantia bijvoorbeeld, of in een van mijn favoriete webshops.
 7. Laatste optie is meegaan in de mallemolen van grote ketens die ons gevoel van alles te willen in de hand werken.

Mijn favoriete cadeautjes voor deze eindejaarsperiode zijn:

 • Lekkers uit Italië! Misschien vang je zo toch een beetje het verlangen naar de zon op. Ik kocht een aantal pakketjes van Terre di Merino (uit Gargano, Puglia) met daarin olijfolie, wijn, passata en zelf geoogste oregano. Maar ook lekkers en gezonds van Fattoria La Vialla uit Toscane
 • Deze kerstdoos van collega Leentje van Leentjekookt.
 • Herbruikbare koffiebekers, boterhammendozen, waterflessen en andere potjes voor onderweg.
 • Deze set gezichtsverzorgingsproducten voor de momenten dat je weg bent en al je zelfgemaakte cosmetica niet wil meesleuren.
 • Een doos sokken van bij Meer dan Mooi.
 • En natuurlijk iets waar je nooit iets mee mis kunt doen: een goed kookboek.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.