Gastblog: prachtige Windward Wearables uit hennep

Gastblog: prachtige Windward Wearables uit hennep

Ergens in een klein dorpje in het zuiden van Nederland zit Inge van Geem sloten thee te drinken, websites te bouwen en duurzame accessoires te ontwerpen. Inge is namelijk de enthousiaste kracht achter Windward Wearables. Met hennepstof, biologische katoendraad, niet-toxische inkt en een vleugje van haar creativiteit maakt ze prachtige, duurzame wearables zoals sjaals en tasjes. Kenmerkend zijn haar unieke prints die ze met inkt op waterbasis op de accessoires drukt. En met haar tantes naaimachine naait ze alles gretig aan mekaar.

Omdat Inge helemaal gek is van hennepstof wil ze jullie graag vertellen waarom!I love eco blog, Windward Wearables,hennepstof

Duurzaam

Hennep is een heel duurzaam gewas. Waarom? Omdat de plant per hectare meer vezels opbrengt dan elk ander gewas. Beeld je in dat hennep 250% meer opbrengt dan katoen en zelfs 600% meer dan linnen! Ondertussen put hennep het land niet uit. Want omdat de plant het hele jaar door bladeren verliest, voedt het tegelijkertijd de bodem waarin hij groeit. Hennep is van nature resistent tegen de meeste insecten en ziektes. Dus verdelgingsmiddelen zijn niet nodig. Ook heeft hennep minder water nodig dan katoen om te groeien.

I love eco blog, Windward Wearables,hennepstofSterk

Hennep is ook een heel sterk gewas. De stof die men van de plant maakt, blijft even sterk en zal dus niet snel kapot gaan of verslijten. Ook behoudt de stof zijn vorm heel goed. Daarom werk ik zo graag met hennep om mijn wearables te maken.

Zacht

Maar het wordt nog beter! Waar katoen en andere stoffen verslijten na herhaaldelijk wassen, worden de hennepvezels alleen maar zachter met elke wasbeurt. Wonder boven wonder worden vlekken bovendien gemakkelijk uitgewassen en uit ervaring weet ik dat dat heel handig is! Je kan zorgeloos genieten van je sjaal of tas zonder dat deze verslijt of vuil wordt. En mocht je dan toch na jaren van trouwe dienst, van je hennepstof af willen, dan kan je die gewoon op de composthoop gooien. Want hennep is 100% biologisch afbreekbaar. Mooi toch, zo’n natuurproduct!I love eco blog, Windward Wearables,hennepstofVeelzijdig

Zoals je kan zien, ziet hennep er heel modern uit. Ik combineer de stof soms met biologisch katoen of zelfs met lekker zacht yakhaar. Ik hou erg van stof met een textuur en de hennep waar ik mee werk, lijkt qua gevoel en textuur veel op linnen. Hoe meer je de stof gebruikt, hoe zachter en soepeler ze wordt. Je kan hennep ook gebruiken voor bloesjes of jurken, want het voelt fijn aan tegen je huid. Voor mijn tassen werk ik met stevige canvas. Wat zwaardere stoffen zijn dan weer geschikt om kussens mee te maken en er is ook stretch jersey om bijvoorbeeld yogabroeken van te maken. Kortom, eigenlijk kan je met hennepstof (bijna) alles wat je met andere stoffen kan, maar dan veel duurzamer!

Gelukkig zie ik steeds meer kleding van hennepstof in eco webshops en boetiekjes. Hou de volgende keer al deze geweldige eigenschappen van hennep in je achterhoofd wanneer je nog eens gaat shoppen. Want een kledingstuk uit hennep is een echte traktatie voor jezelf en voor de natuur!

Inge van Geem

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Gastblog: prachtige Windward Wearables uit hennep”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.