Hormoonverstoorders – tips van pro’s: Druantia

Hormoonverstoorders – tips van pro’s: Druantia

Hormoonverstoorders zitten overal en dat is een probleem. Ze zorgen er namelijk voor dat de dirigent van het orkest dat al onze organen zijn, zijn werk niet kan doen. En dat kan (op termijn) voor gezondheidsproblemen zorgen. In dit bericht schreef ik al wat de overheid de komende jaren van plan is rond hormoonverstoorders en mijn kritiek daarop. 

In deze reeks laat ik vrouwen aan het woord die al jarenlang ervaring opbouwden in de problematiek. Maar vooral: die zich verdiept hebben in de alternatieven. Vandaag bijt Iris van Druantia de spits af.

Wie ben je en wat doe je in ’t leven?

Ik ben Iris Van Dessel en oprichter van Druantia, een winkel voor natuurlijke verzorgingsproducten voor gezicht, lichaam, haren en make-up. Je vindt bij ons ook grondstoffen, materialen en verpakkingen om je eigen natuurcosmetica te maken. Elke maand staat er een nieuw recept op onze blog en we geven ook workshops om dit te leren. We bestaan al bijna negentien jaar; je kunt ons gerust natuurcosmetica-expert noemen.

Hormoonverstoorders
Het team van Druantia, met in het midden Iris. (Foto: Druantia)

Hoe kwam je met de problematiek rond hormoonverstoorders in aanraking?

De start van Druantia is er mede gekomen door het feit omdat ik een auto-immuunziekte heb. Ik heb er meteen voor gekozen om producten aan te bieden zonder narigheid. Als ik zelf de aangeboden producten zou kunnen verdragen, waarom zou ik ze dan verkopen? Dus mijn strikte keuze was toen al gemaakt, en wordt elk jaar nog wat strenger. Een aantal jaar geleden heb ik er ook al een blog over geschreven. 

De wereld van natuurcosmetica is de laatste jaren enorm gegroeid. Ook met wannabee-natuurcosmetica of greenwashing (producten die er natuurlijk uitzien, maar het niet zijn). Het is voor mij als zaakvoerder op zich makkelijker geworden om merken en producten niet op te nemen in het productaanbod, gewoon omdat er ondertussen al veel goede merken zijn. Als consument is het niet zo makkelijk om je weg daarin te vinden en populaire cosmetica-ingredienten-apps zijn niet altijd even betrouwbaar. Als je bij ons winkelt, hoef je je geen zorgen te maken. Wij hebben al het onderzoek voor je gedaan zodat je bij ons met een gerust hart kunt winkelen. Bovendien zorgen we er niet alleen voor dat er geen hormoonverstoorders in je producten zitten. Ook hoe en door wie de producten gemaakt zijn, is voor ons minstens even belangrijk. Ook de normen vegan, fair trade, biologisch, verpakkingsarm zijn voor ons erg belangrijk.

Wat verwacht je van de overheid?

Dat ze ingrediënten die hormoonverstorend werkend beschouwen als giftige stoffen en ze dus verbiedt om op de markt te komen.

 

 

hormoonverstoorders
Bij Druantia kun je ook terecht voor ingrediënten om zelf cosmetica te maken.

 

Wat is jouw ultieme tip voor bewuste consumenten die geen hormoonverstorende stoffen meer willen kopen?

Bij ons winkelen, natuurlijk. Maar ook deze tip: de producten met het natuurcosmetica-label BDIH, NaTrue of ICEA bevatten geen hormoonverstorende stoffen. Je kunt je producten ook zelf maken. Hier vind je alvast wat recepten van Druantia zelf. Of ken je dit recept voor scrub nog? Of deze douchegel? Of kom eens een workshop mee volgen. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.