Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Feest! Lentegroen op je bord

Feest! Lentegroen op je bord

Precies in de week dat de lente begint, ontspruit ook weer het lentegroen in al haar glorie. Vanaf nu kan ik weer elke dag verse vitamientjes plukken in onze tuin. Soms zijn die planten geplant / gepland, meestal niet. Want vogelmuur bedekt de moestuinbedden nu er nog niets staat, rucola komt overal uit waar we die in zaad lieten schieten, hondsdraf geeft de eerste eetbare bloemen. Bieslook en citroenmelisse hebben we wel ooit geplant en dat zijn zo’n sterke planten dat ze zelfs na de koudste winter toch weer gewoon komen piepen. Het licht was al even terug, nu is er ook weer het groen. En daar word ik zo oprecht blij van.

 

lentegroen
De eerste lentekruiden op een broodje met cottage cheese.

 

Keukentricks

Oké: (on)kruiden op je bord. Vroeger kwam ik niet verder dan een blaadje hier en daar om te versieren. Dat kan natuurlijk, maar het zou jammer zijn om het beste van wat de vroege lente ons biedt, als versiering te zien. Ons lichaam heeft het de hele winter met knollen, wortels en bewaargroenten moeten doen. Het mijne snakt naar vers groen. Wat ik er allemaal mee doe?

  • Het liefst heb ik dit verse, nieuwe groen gewoon op een geroosterd broodje met wat (vegan) kaas. Een snuf zout en wat overheerlijke olijfolie maken het geheel af. Dat kan ik elke ochtend eten.
  • Heb je veel groen? Maak er dan een smoothie van. Ik hou niet van yoghurt of (plantaardige) melk in mijn groene smoothie. Die maak ik met afgekoelde groene thee of kokoswater. Ben je eerder zoet aangelegd, gebruik dan eens appelsap. Mijn favoriete combinatie is een banaan, een kiwi, een appel en twee handenvol vers groen. Dat kan vogelmuur zijn, maar brandnetel is ook heel erg voedzaam.
  • Zevenblad is super in een quiche of puree, maar je kunt er ook gewoon spinazie mee vervangen. In dit recept, bijvoorbeeld!

 

De moestuin

De week van 21 maart is ook de week om echt in actie te schieten in de moestuin, als je dat nog niet deed. De zon heeft nu echt al wel wat kracht. Is het je trouwens opgevallen dat we intussen weer meer dan 12 uur per dag licht hebben? Dat is wat de meeste groenten nodig hebben om goed te groeien. Ik zaai deze week mijn spinazie, tuinbonen en erwten. Dat had ik al veel eerder kunnen doen, maar ik kon er eerder geen tijd voor maken. Op mijn vensterbank binnen groeien intussen wel al mijn pepers, paprika’s, aubergines en vorige week zaaide ik ook al heel wat tomatensoorten. Moestuinseizoen, I’m totally ready for you!

 

Naar buiten

Maar lente, da’s vooral het seizoen waarin ik zoveel mogelijk tijd buiten wil doorbrengen. Tuinstoelen buiten en bij elke zonnestraal die ik kan vangen, zit ik in de zon. Want niet alleen de zonnepanelen hebben dat graag. En als het al lekker warm is, steken we de barbecue aan.

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Wat kun jij doen voor de dag van de aarde?

Wat kun jij doen voor de dag van de aarde?

Vandaag is het dag van de aarde. Een dag om even stil te staan bij het feit dat we maar één planeet hebben en we die tegen 120 km/uur aan het verknallen zijn. De temperatuur stijgt wereldwijd, de zeeën worden zuur en bomvol afval, de […]

Print Friendly, PDF & Email
Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *