Recept: gevulde pompoen

Recept: gevulde pompoen

Maart, da’s de tijd van de hungry gap: de periode waarin mijn moestuin leeg is en klaar ligt om opnieuw te zaaien. En wanneer ik dus – als ik op het ritme van mijn tuin wil leven – moet eten van mijn voorraad.

 

Voorraadkelder

Gelukkig ligt er nog veel lekkers in mijn voorraadkelder. Wekelijks eten we ingemaakte tomaten, we hebben nog siroopjes en confituur, gefermenteerde groenten én pompoenen. Want pompoenen bewaren gemakkelijk een hele winter op een droge en koele plek. Bij het begin van de herfst schreef ik dit bericht met recepten voor pompoenen.

 

Veggie gehakt

Pompoen vullen met gehakt, dat deed ik wel eens toen we nog vlees aten. Daarna niet meer, omdat ik niet wist hoe ik het vlees moest vervangen. Maar Leentje Speybroeck leerde me in haar Velt-boek ‘Kook het Seizoen’ hoe het moest: een veggie gehakt-vulling maken waarmee zij in haar recept warmoesbladeren vult, maar waarmee ik hier mijn pompoen opvul. Doe dit in de zomer zeker ook eens met paprika’s en tomaten: hemels!

 

Voor een pompoen van een gemiddelde grootte – hier eet je ongeveer met vier van, afhankelijk hoeveel honger ze hebben, natuurlijk.

 • 100 gr ongekookte rijst
 • 200 gr sojabrokken
 • 250 ml groentebouillon
 • olijfolie
 • een teen knoflook
 • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 ui
 • 1 ei

Zo maak je het:

 1. Kook de rijst gaar in lichtgezouten water.
 2. Marineer de sojabrokken in de hete groentebouillon met een eetlepel olijfolie, een teen geperste knoflook, een eetlepel gerookt paprikapoeder en twee eetlepels sojasaus.
 3. Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
 4. Bak de sojabrokken goudbruin in een scheut olijfolie. De marinade mag mee sudderen, zo nemen de brokken alles op en bakken ze daarna mooi bruin.
 5. Hak de sojabrokken, het ei en de versnipperde ui kort in een hakmolen of met behulp van een staafmixer. Er mag nog wat structuur in zitten.
 6. Meng de rijst door het mengsel en breng het geheel op smaak met peper en zout.
 7. Ontdoe de pompoen van zijn kopje en lepel er voorzichtig de zaden uit.
 8. Vul de pompoen daarna met het rijst-gehaktmengsel en zet er terug het kopje op. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie en zet de pompoen erin.
 9. Bak 45 minuten in de oven op 180°C.
 10. Schraap bij het serveren bij elke schep een stukje gebakken vruchtvlees van de pompoen mee.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.