Wat maak je met een groentepakket? #2

Wat maak je met een groentepakket? #2

In de winter zijn wij fan van de groentepakketten van de Voedselteams. Ons Voedselteam werkt samen met Hartenboer, een project van elf Limburgse boeren die via de korte keten hun groenten, vlees en zuivel aan de man/vrouw brengen. Via een goed uitgekiende route komen de bestelde producten wekelijks naar verdeelpunten in quasi elke gemeente. Daar haalt de klant ze op met z’n eigen boodschappentas. Lokaal, seizoensgebonden en met zo weinig mogelijk verpakking. Daar hou ik van!

Elke week lijkt het wel even of Sinterklaas geweest is als het groentepakket aankomt. Wat zit er deze week in? Wat ga ik ermee maken? In tien weken neem ik jullie graag mee in mijn groentetas en overloop ik wat er uiteindelijk op ons bord kwam. Wat ik vorige week maakte, lees je hier.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er meer in het pakket zat. Mijn liefste wederhelft gebruikte al één kleine broccoli, een handvol champignons en een raapje voordat ik thuis was om een foto te nemen. Met die groenten maakte hij een heerlijk stoofpotje met ingemaakte tomatensaus en chili om tussen een wrap te doen. Een blaadje veldsla erbij, voor wie zuivel eet een lepel zure room met ingemaakte mierikswortel: hemels!

Je ziet misschien op de foto dat de broccoli ook snel verwerkt moest. Het feit dat die een beetje gelig begint te worden is helemaal geen reden om hem weg te gooien. Ik gebruik ook gewoon de hele groente, inclusief de steel. Van dit exemplaar maakte ik een broccolisoep met een restje selder dat ik nog had liggen. Mijn jongste zoon houdt van zoete soep en daarom voegde ik er een blikje kokosmelk aan toe.

Met de pastinaak maakte ik een broodbelegje: eerst schillen, dan in blokjes snijden en die in wat olijfolie gaar bakken in de pan. Daar voegde ik wat gistvlokken aan toe. In niet-plantaardige dagen zou ik voor geitenkaas gaan; die smaak gaat heel goed bij de pastinaak. Enkel mixen en afkruiden met peper en zout en je broodsmeersel is klaar. Meer van zulke broodsmeerseltips vind je trouwens in deze Velt-uitgave.

De courgette stoofde ik in de pan in wat olijfolie en een teentje look en ik mengde ze met rauw gewekte tomaten en een restje brood tot een panzanella. De panzanella-versie op de foto is van een tijdje geleden; toen had ik meer zomerse ingrediënten.

De raapjes gingen in een geurige goulash (100% plantaardig!) van de Groene Prinses: met frietjes uit de airfryer werd dat een heerlijk zondagmiddagideetje. Op maandag was de goulash met wat rijst trouwens nog lekkerder.

De witte kool verwerkte ik helemaal tot een lunch voor twee dagen volgens dit recept dat Leentje Speybroeck van kookeetleef voor Eva vzw maakte. Voor mij het summum van zomer op je bord, zelfs in de winter.

De champignons tot slot waren heerlijk bij een kom snelle pasta met tomatensaus van een biodynamische boerderij in Toscane, La Vialla.

En jij? Wat zou jij met dit groentepakket maken?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.