40 dagen plantaardig, een update #1

40 dagen plantaardig, een update #1

Vijf jaar geleden werd ik vegetariër dankzij Dagen Zonder Vlees. Door zes weken vlees en vis te laten, merkte ik dat ik me beter, lichter en energieker voelde. Drie jaar geleden besloot ik om de zes weken voor Pasen geen alcohol te drinken. Zo voelde ik dat ik – gezelligheidsdrinker als ik ben – toch even moet afkicken van de gewoonte dat er bij elk gezellig etentje een glas wijn hoort. Dit jaar ga ik nog een stapje verder en eet ik zes weken helemaal plantaardig. Waarom ik elke jaar een vastenperiode inlas, vertelde ik je in dit berichtje.

We zijn nu een weekje verder en dus wil ik je alvast even vertellen over mijn ervaringen de eerste week.

 • De ontdekking van de week
  Vast en zeker dit recept van krachtvoer-koeken. Het was mijn grootste drempel om volledig plantaardig te leven: hoe kan ik dan lekkers bakken zonder eieren? In dit recept vond ik een simpel en heerlijk antwoord: met appelmoes! Een andere ontdekking is dat ik eigenlijk best al wel veel plantaardig at. Ik ontdekte zondagmorgen bijvoorbeeld dat ik al maanden vegan chocopasta koop.
 • Hoe ik me voel:
  Je gelooft het misschien niet, maar ik voel me nog energieker dan voordien. Lichter in mijn buik ook. Ik ben in het weekend twee keer om zeven uur opgestaan om met de hond het bos in te gaan en kon gewoon door tot ’s avonds na tien uur en dat na een drukke werkweek.
 • Wanneer ik het moeilijk kreeg:
  Eigenlijk heb ik het op geen enkel moment echt moeilijk gehad deze week. Bij de frietjes had ik liever echte mayo dan veganaise, maar de zelfgemaakte ketchup met Italiaanse tomaten uit de zomer, was een heerlijke afleider. Ook voor mijn kaas-verslaving had ik wel een beetje schrik, maar ook dat gaat nog allemaal prima. Eerlijk? Ik heb meer zin in een glas wijn dan in een stukje kaas.
 • Resultaat op de weegschaal:
  Vorig jaar was ik erg teleurgesteld dat zes weken geen alcohol uiteindelijk resulteerde in een positief resultaat op de weegschaal. De combinatie van plantaardig en alcoholvrij is blijkbaar een beter plan voor mijn gewicht, want ik mag al 1,2 kg van mijn startgewicht aftrekken.

Conclusie?

Eén van de vragen die ik in deze zes weken wilde beantwoorden, is: ‘Hoe ver stel ik mezelf buiten mijn sociale leven als ik helemaal plantaardig ga?’ Hoe gaat het me af op feestjes? Kan je nog op restaurant gaan? Wat met momenten waarop je samen eet en eigenlijk niet echt kan kiezen? Wel, dat valt allemaal heel erg mee! Op een verjaardagsfeestje nam ik zelf broodbeleg mee voor het moment waarop de rest kaas at. Op een samen-eetmoment op het werk kon ik kiezen voor een vegan broodje en het dessert liet ik aan me voorbij gaan. Ik voel er wel iets voor om ook na deze zes weken een doordeweekse veganist te worden een enkel in het weekend boter, kaas en eieren te eten.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “40 dagen plantaardig, een update #1”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.