Een plasticvrije keuken

Een plasticvrije keuken

Het is mei en dus de maand waarin we met z’n allen proberen ons plasticverbruik te reduceren onder de welluidende hashtag #meiplasticvrij. En dus voel ik de nood voor een berichtenreeks. Want er is heel wat te vertellen over plastic. En heel wat te doen ook. En daarbij kan echt iedereen helpen. Hier las je al wat eigenlijk het probleem is met / van al dat plastic. In dit bericht las je mijn tips voor een plasticvrije badkamer, hier staan de tips om te wassen en poetsen zonder plastic en hier vind je tips om minder plastic te gebruiken onderweg.

Een bezoekje aan de supermarkt is voor mij een frustrerende ervaring, want vaak heb ik het gevoel dat ik meer plastic dan voeding koop. Als ik dan thuis alles in de kast heb opgeborgen, heb ik vaak een hele zak vol plastic afval. Plastic dat dus enkel gediend heeft om de ingrediënten van bij de producent tot in mijn kast te krijgen.

Als je je daar druk over maakt, krijg je vaak als argument dat al dat plastic nodig is om minder voedsel te verspillen. Is het dan geen vreemde vaststelling dat we – ondanks het feit dat we meer en meer plastic gebruiken, nog altijd 1/3 van ons voedsel verspillen? Daar ligt toch nog een gigantische winst, zeker in tijden van olieschaarste op de markt. En misschien moeten we ook inzien dat supermarkten veel plastic gebruiken niet om voedselverspilling tegen te gaan, maar net wel om ons meer te doen kopen. 

Genoeg gezeurd; hier mijn tips om in je keuken minder plastic te gebruiken. 

Verpakkingsvrij kopen

Idealiter heb je in je buurt een winkel waar je verpakkingsvrij je aankopen kunt doen. Dan neem je je potten en bakjes mee en koop je geen plastic. Ik woon in Limburg en hier is het aantal verpakkingsvrije winkels heel snel geteld: we hebben er eentje. En die ligt op een ongeveer een half uur rijden van hier. Dus hebben wij met tien gezinnen een projectje opgestart, waardoor we één keer per maand gezamenlijk een bestelling doorgeven, die door één van ons wordt opgehaald. Zo koop ik rijst, pasta, linzen, kikkererwten, noten, amandelmeel, suiker, muesli en granola in glazen potten. 

Producten die niet verpakkingsvrij lukken, probeer ik zoveel mogelijk in grote hoeveelheden te kopen, zodat ik maar één keer een verpakking heb. Denk aan gedroogde vruchten, thee, andere peulvruchten…

Verpakkingsvrij kopen doet ons heel bewust droge voeding kopen, want we bestellen maar één keer per maand.

Opwarmen

Jarenlang was onze kast met plastic potjes een grote ergernis. Ze was in hetzelfde bedje ziek als de mand met de weessokken (de sokken die na een wasbeurt hun vriendje niet meer terugvinden): ik vond altijd wel een potje, maar niet het bijpassende dekseltje. Daar heb ik een paar maanden geleden korte metten mee gemaakt: ik heb de hele kast leeg gemaakt en vervangen door tien glazen schalen met allemaal hetzelfde formaat deksel. De kommen gaan mee tot ze sneuvelen en als de deksels beginnen verslijten, kan ik ze vervangen door nieuwe exemplaren. In glas opwarmen heeft ook nog het voordeel dat er geen hormoonverstorende stoffen vrij komen, dus ik ben wel tevreden van die switch. Ik heb altijd wat schroom gehad om glazen kommen in te vriezen, maar ook dat blijkt geen probleem te zijn. 

Plannen & zelf maken

Als ik toch nog plastic afval heb in de keuken, dan is het van voorverpakte en voorbereide maaltijden die in plastic schaaltjes verkocht worden. Een witte kool en wortelen kan ik bij de Buurderij verpakkingsvrij kopen. Wil ik ze voorgesneden en in een mix, dan zitten ze jammer genoeg in een plastic zakje. Ook zo met ingrediënten voor quiche bijvoorbeeld: alles apart lukt verpakkingsvrij, maar als ik de quiche kant en klaar koop, zit er een plastic verpakking rond. Hoe meer ik zelf kan maken, hoe minder afval ik heb, zeker omdat de meest ingrediënten verpakkingsvrij aangekocht werden. Veel zelf maken, vergt zeker met mijn drukke job wel wat planning, zowel naar aankopen als naar de tijd om die maaltijden te bereiden. Gelukkig doe ik dat graag en is het koken voor mij vaak pure ontspanning. Het opruimen daarna iets minder. 

Met minder verpakking in je keuken, krijg je ook een minimalistischer en meer opgeruimd gevoel.

Koffie & thee

Koffie kopen wij in hervulbare potten rechtstreeks bij de koffiebrander. Thee kopen we in papieren zakken of in glazen potten in de verpakkingsvrije winkel. Zo vermijden we dat we koffiepods moeten weggooien of theezakjes met plastic kopen en weggooien. Voor thee kun je nog een stapje verder gaan en een kruidentuin aanleggen. Dan pluk je gewoon je thee. Wat je te veel hebt, kun je drogen voor de winter. 

Afwasmiddel

Het afwasmiddel om met de hand af te wassen, kopen we in bidons van 5 liter via de verpakkingsvrije winkel, want daar mogen we die lege bidons ook weer inruilen. Vaatwastabletten kun je ook zelf maken met (zuiverings)zout, sodakristallen en citroenzuur. 

De supermarkt vind ik een vreselijke plek. Schreeuwerige kleuren, opdringerige marketing en een overaanbod van zaken waar ik en mijn lichaam niet blij van worden. Ik blijf er liever zo veel mogelijk weg. Door ons verpakkingsvrij project en de verse producten van de Buurderij elke week en onze moestuin / kruidentuin, hoef ik me maar één keer per maand aan een bezoek aan de supermarkt te wagen. Goed voorbereid met een boodschappenlijstje en op een moment dat ik geen honger heb. Dat zorgt voor een pak minder afval. Want ongeveer de helft van onze plasticconsumptie komt van verpakkingen rondom ons voedsel.

 

Met deze laatste tips rond ik mijn berichtenreeks rond #meiplasticvrij af. Heb jij nog een ultieme tip voor ons? Laat het me weten in een reactie!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.