Recept: onkruidslaatje met veggie balletjes

Recept: onkruidslaatje met veggie balletjes

En ineens is daar veel tijd. Thuiswerk, geen pendelen meer. Surrealistische tijden waarin het nieuws beheerst wordt door grafieken, stijgende cijfers, virus-symptomen en helaas ook beelden van hamsterende medemensen. Ik neem me voor om zo lang mogelijk uit mijn voorraadkast te koken, aangevuld door wat de tuin biedt. De voorraadkast heeft nog veel te bieden, de tuin minder. Daarom deel ik graag het recept van een onkruidslaatje met zelfgemaakte veggie balletjes.

De lente trekt zich niks aan van de wereldwijde Corona-crisis. Elke ochtend wordt het een beetje vroeger licht, de vogels trekken zich niks aan van zieke mensen en overal groeien er weer planten. Veel van die planten zijn eetbaar en zelfs super gezond om nu te eten. Wees 100% zeker dat je de planten kent en herkent. Er zijn er immers ook bij die niet eetbaar zijn. Of toch niet meer dan één keer.

Mijn onkruidig lenteslaatje bestond uit:

  • wilde veldkers
  • vogelmuur
  • paardenbloemblad
  • ridderzuring
  • bloempjes van de hondsdraf
  • muntblaadjes
  • citroenmelisse
  • lente-uitjes
  • bieslook
onkruidslaatje
Een onkruidslaatje klinkt vreemd, maar het is lekker én gezond!

De ingrediënten van de veggie balletjes kwamen uit de voorraadkast.

Nodig voor zo’n 12 balletjes:

  • 150 gr gedroogde sojabrokken
  • 1 liter groentebouillon
  • een teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kruidenzout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • vijf lente-uitjes
  • optioneel: een restje gekookte rijst (niet meer dan een kop)

 

Zo maak je het:

  1. Doe de gedroogde sojabrokken in een kom. Kook het water voor de groentebouillon en overgiet de sojabrokken met de hete groentebouillon. Laat een kwartiertje weken
  2. Snipper het teentje knoflook en en stoof het in de olijfolie. Voeg de geweekte sojabrokken met de groentebouillon toe en bak tot het water opgenomen / verdampt is. Kruid met kruidenzout en gerookt paprikapoeder. Blus met sojasaus en balsamicoazijn en roer nog eens goed om. Voeg de fijngesnipperde lente-uitjes toe en roer nog een keer goed om.
  3. Doe het gebakken gehakt in een mengkom samen met het restje rijst (optioneel) en mix het met een staafmixer tot een redelijk homogeen gehakt. Voeg het ei en het paneermeel toe en meng goed om.
  4. Maak van het mengsel ongeveer twaalf gehaktballetjes en leg die op een bakplaat met bakpapier.
  5. Bak de gehaktballetjes gedurende een kwartiertje op 170°C in de oven.
  6. Ook koud heel lekker!
serre
Serre wordt (thuis)werkplek.

Groetjes uit onze serre. Nu die nog niet volledig vol staat en het buiten nog net te koud is om te werken, hebben we die omgedoopt tot werkplaats. Heerlijk!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.