Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Recept: pruimenconfituur

Recept: pruimenconfituur

De nazomer deed ons dit jaar een ongelofelijk mooie oogst pruimen cadeau. Super zoet en natuurlijk allemaal tegelijkertijd rijp. Dan moet je creatief zijn. Ik bedacht bijvoorbeeld deze overheerlijke pruimencake.

Ik hou vooral van confituur maken, niet zozeer van ‘m op te eten. Elk jaar moet ik vaststellen dat de confituur van het jaar ervoor nog niet op is en ik alweer aan nieuwe potjes begin. Dus nam ik me voor om dit jaar minder soorten te maken. Van een kilo pruimen dus, om meer met recepten te kunnen spelen en op die smaken te kunnen variëren.

Een paar jaar geleden leerde ik dat confituur niet zomaar fruit met suiker is. Dat je eindeloos kunt variëren met kruiden die vaak op datzelfde moment in de tuin groeien. En dat de smaak pas helemaal top wordt als je iets van likeur aan het gekookt fruit toevoegt. Appelgelei met limoncello en munt is één van de lekkerste combinaties die ik al probeerde. Of rode besjes met rozemarijn.  En deze keer: pruimen met gin en citroenverbena.

 

Pruimenconfituur

17 september 2020
: 5
: 10 min
: 30 min
: 40 min
: gemakkelijk

By:

Ingredients
  • - 1 kg pruimen, ontpit
  • - 250 gr suiker
  • - 1 zakje pec (voor confituur met weinig of geen suiker)
  • - 10 cl gin
  • - 5 takjes citroenverbena
Directions
  • Step 1 Maak de pruimen schoon en snij ze in grove stukken. Als ze niet zo heel sappig zijn, voeg je best een bodempje water toe.
  • Step 2 Laat de pruimen helemaal gaar koken, tot ze bijna vanzelf een puree geworden zijn.
  • Step 3 Voeg dan de suiker, de pec, de gin en de fijngesneden citroenverbena toe. Laat dan een minuut stevig doorborrelen.
  • Step 4 Giet in brandschone potten en schroef de deksels er meteen op. Laat even omgekeerd afkoelen om zeker te zijn dat alles vacuüm is.
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Eindelijk nog eens veel kersen!

Eindelijk nog eens veel kersen!

Wij dromen al jaren van een kersenboom in onze tuin. We hebben een prachtexemplaar van een appelboom die ons elk jaar verwent met bergen appels. Maar kersen, dat hebben we niet. En het spreekwoord ‘Boompje groot, plantertje dood’ kennen we maar al te goed. Vlakbij […]

Print Friendly, PDF & Email
Gastblog Avalon: Zomerijsjes (2)

Gastblog Avalon: Zomerijsjes (2)

Het Gentse restaurant Avalon inspireert met zomerse receptjes, puur natuur. We kregen al een heerlijke carpaccio van raap voorgeschoteld en het eerste recept voor een zomerijsje, namelijk smoothieijs. Vandaag maken we sojayoghurt bananenijsjes. Volgende week krijg je het laatste recept voor een zomerijsje. Benieuwd? Zeker de blog checken! […]

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *