Recept: pruimenconfituur

Recept: pruimenconfituur

De nazomer deed ons dit jaar een ongelofelijk mooie oogst pruimen cadeau. Super zoet en natuurlijk allemaal tegelijkertijd rijp. Dan moet je creatief zijn. Ik bedacht bijvoorbeeld deze overheerlijke pruimencake.

Ik hou vooral van confituur maken, niet zozeer van ‘m op te eten. Elk jaar moet ik vaststellen dat de confituur van het jaar ervoor nog niet op is en ik alweer aan nieuwe potjes begin. Dus nam ik me voor om dit jaar minder soorten te maken. Van een kilo pruimen dus, om meer met recepten te kunnen spelen en op die smaken te kunnen variëren.

Een paar jaar geleden leerde ik dat confituur niet zomaar fruit met suiker is. Dat je eindeloos kunt variëren met kruiden die vaak op datzelfde moment in de tuin groeien. En dat de smaak pas helemaal top wordt als je iets van likeur aan het gekookt fruit toevoegt. Appelgelei met limoncello en munt is één van de lekkerste combinaties die ik al probeerde. Of rode besjes met rozemarijn.  En deze keer: pruimen met gin en citroenverbena.

 

Nodig voor vier grote potten:

  • 1 kg pruimen, ontpit
  • 250 gr suiker
  • 1 zakje pec (voor confituur met weinig of geen suiker)
  • 10 cl gin;- 5 takjes citroenverbena

Zo maak je het:

  1. Maak de pruimen schoon en snij ze in grove stukken. Als ze niet zo heel sappig zijn, voeg je best een bodempje water toe.
  2. Laat de pruimen helemaal gaar koken, tot ze bijna vanzelf een puree geworden zijn.
  3. Voeg dan de suiker, de pec, de gin en de fijngesneden citroenverbena toe. Laat dan een minuut stevig doorborrelen.
  4. Giet in brandschone potten en schroef de deksels er meteen op. Laat even omgekeerd afkoelen om zeker te zijn dat alles vacuüm is.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.